Odrazky trjúhelníkové

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
valda1971

Odrazky trjúhelníkové

Příspěvek od valda1971 »

Chlapi, sháním dva stejné kusy těchto odrazek, dnes jeden prima chlap kvůli mně jednu rozbil :evil: . Druhá je celá, ale bílý plast již má jiný odstín, tak aby byly stejné.
Možné by bylo předání v Bechyni na letišti.
002 odrazka.JPG
Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
scot

Re: Odrazky trjúhelníkové

Příspěvek od scot »

Pokud by jsi sehnal jen jednu, tak zažloutlé plasty na té staré jdou oživit metodou retrobright. V reálu je jde o to, že se plast ponoří do peroxidu vodíku a ozařuje se UV světlem (slunce stačí). Používám to při restaurování starého hardware a vypadá pak jako nový.
valda1971

Příspěvek od valda1971 »

scot píše: pát bře 28, 2025 20:36 Pokud by jsi sehnal jen jednu, tak zažloutlé plasty na té staré jdou oživit metodou retrobright. V reálu je jde o to, že se plast ponoří do peroxidu vodíku a ozařuje se UV světlem (slunce stačí). Používám to při restaurování starého hardware a vypadá pak jako nový.
Díky za radu - to se může hodit i jindy :wink: Někdy to schválně na něčem nepodstatném vyzkouším. A jak dlouho to má být asi na tom slunci ?
Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Tam ale pak dochazi ke krehnuti plastu a navic oziveny plast o neco rychleji zloutne. U stareho hw, ktery se pak pestuje mimo slunicko, to je jiste v pohode, u odrazky to nemusi mozna prinest dlouhodobejsi efekt.

Cerpam ale jen z teoretickych znalosti, sam jsem zatim svemu atari nechal letity lehce zluty nadech ;-)
VAZ 2104 1.3 1989
scot

Příspěvek od scot »

@valda záleží na slunečním svitu a koncentraci peroxidu (u nás se prodává max 12%), během dne by to mělo být hotovo, je vhodné to průběžně kontrolovat.
@JmN Zdravím ataristu :). Jistá degradace plastu tady je, ale jen v povrchové vrstvě.Pokud je plast zdravý, tak mu vybělení hloubkově neublíží. Dalšímu žloutnutí retrobright samozřejmě nezabrání. Někteří to fixují UV odolným lakem jako se dává na plastová světla. To jsem ještě nezkoušel. Zrovna Atari je pro retrobright problémové, protože původně bylo šedé. Viděl jsem na netu, jak někdo obnovoval kazeťák XC12 a zflekatěl mu. Taky jsem kdysi býval atarista, ale tak hluboko do minulosti jsem ještě nezašel, abych si Atari X800 XE s XC12 znovu pořídil. Zatím jsem koupil jen Amigu, ale kdo ví, jednou na to atárko možná dojde.Holt jsem sběratel starých krámů.
Odpovědět

Zpět na „Koupím“