Georgius píše:Ono s tou spoluúčastí je trochu problém v tom, že kdybychom řekli, zaplaťte 10% nákladů, tak s trochou smůly to bude po pár měsících na mimotělním okysličování (ECMO) na jipech klidně přes půl mega. A druhý problém je etický - taky dáme kuřákům 10% spoluúčast u rakoviny plic ? A tlustejm u cukrovky ? atd atd atd. Proto je to nereálný
Tady mi to tak trochu neda si nepostesknout, ze si za to muzem sami prave tim, ze jsme uz davno neresili presne tyhle veci - pripojisteni kuraku atd. Ale je otazne, jestli to ma nejake lidske reseni. Tedy nechci rict, ze sme to meli davno takto vyresit, chci rict, ze se to mozna melo vic resit a nebrat to tak automaticky.
Pri sireni nemoci je blbe to, ze si kazdy nemuze jen tak rozhodovat za sebe.
Ja se rozhodnu, ze budu chrblat na vsechny okolo, oni se pak muzou rozhodnout mi rozbit hubu. Co je vic? Moje pravo chrblat nebo jejich pravo nebyt zbytecne ohrozovan?
V tomto je potreba byt rozumny. Fanatismus na obe strany je spatny. Jdu nekam, kde je hodne lidi, dam si rousku. Jdu si do servisu vyzvednout auto, ktere je mi predano ve velke garazi jednou osobou za 5 minut, tak na to kaslu. Pokud ta osoba me pozada, abych si i tak rousku nasadil, tak respektuju jeho prani a ucinim tak. A nepovazuju ho za zadneho fanatika a nemam u toho blbe reci. Pokud je nema on prvni
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
.
Kazdopadne co se tyka te spoluucasti me napadlo pred par mesici to same. Decka nepovinne, mladi lidi do urciteho veku nepovinne, od urciteho veku ockovani doporuceno, v pripade hospitalizace neockovaneho z doporucene skupiny z duvodu covidu flastr treba 10 000. Ale jiste to ma sve ale. Jen chci rict, ze kvituji s povdekem, ze dost z nas ma podobny napad, ktery mi neprijde v jadru jako uplne blbost, takze to s nama asi neni jeste uplne marne. Taky by bylo fajn neprirovanvat tohle ockovani k ockovani napr. proti cernemu kasli a jeste vic fajn by bylo, kdyby se verejne reklo, ze je to sezoni vec a kdo se ockovat muze, at tak ucini, protoze tim zvysi moznost, ze nezatizi zdravotnictvi a naopak bude schopny tvorit hodnoty.
Opakuju, jsem si vedom, ze vsechno ma sva uskali a hovorim tu jen o tom, co mi jako neodbornikovi pripada jako zajimavy napad nebo rozumny pristup.