Benzín E10 aneb Budeme na SK cistejsi jak Kristovo ľavé oko?

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Benzín E10 aneb Budeme na SK cistejsi jak Kristovo ľavé

Příspěvek od Vašátor »

Cory má pravdu...

Nedávno jsem tankoval Vervu 100, na tankovaci pistoli označení E5 ... víme ze bioslozku nemá. Na pumpě jsem se ptal proč to tak mají označené. No protože prý označení pro paliva bez bioslozky nejsou. Pak se v tom vyznejte, kde se co tankuje.
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
Dusan

Příspěvek od Dusan »

No tak tanknete E10 95 50% a cisty 100oktan 50% a vybavene.
(ta hej ale potom musim zmenit percenta ked 98) :P
Madari su na tom ako?
Naposledy upravil(a) Dusan dne ned lis 10, 2019 00:42, celkem upraveno 1 x.
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

Jen pro pořádek, Verva 100 má 98 oktanu :)
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
jozfab

Příspěvek od jozfab »

Podla ceskeho testu 100-oktanoveho benzinu od Shell je zrejme, ze 99% vodicov ho nijak v dobrom nevyuzije:
"ADAC odpovídá na otázku kdo vlastně potřebuje vysokooktanové palivo lakonicky: nikdo. Podle výrobců automobilů jsou snímače klepání v dnešních motorech nastaveny na nejvýše 98oktanový benzín a větší potenciál paliva nejsou schopny za běžných podmínek využít."

Slovnaft o svojej stovke pise:
Vďaka špeciálnemu zloženiu, obsahu vysokokvalitnej bio zložky (Slovnaft používa vysokooktánovú bio-ETBE zložku vyrábanú z obnoviteľných materiálov na výrobu tohto paliva) a špeciálnej zmesi aditív, benzín EVO 100 Plus má nižší vplyv na životné prostredie. Navyše, čistý motor bude pracovať na úrovni blízkej továrensky nastaveným parametrom, čo naďalej pomôže redukovať emisie.
Kukurica je uz vsade...
Lada Vesta sw cross ICE
Liftback

Příspěvek od Liftback »

Na Slovnafte už netankujem cez 15 rokov :mrgreen:
Nech si s tým čistia hajzlíky..
Wartburg 353 Ja Hans! Das Auto! (KIA)
Škoda Favorit 135 H Black Deamon (Retired)

Renault Megane 1.6 66kw/90k Classic (Predané)
Lada Granta 1.6 72kw/98k Liftback - Polárna Líška, (Predaná)
Lada Vesta 1.6 16v ? kw/ ? k Sedan - Eskymka - Posledná biela kráľovná
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Vašátor píše:Cory má pravdu...
Nedávno jsem tankoval Vervu 100, na tankovaci pistoli označení E5 ... víme ze bioslozku nemá. Na pumpě jsem se ptal proč to tak mají označené. No protože prý označení pro paliva bez bioslozky nejsou. Pak se v tom vyznejte, kde se co tankuje.
Vyznat se v tom nedá, protože Verva obsahuje ETBE a ne MEŘO. Označení E5 je asi proto v pořádku a ne kvůli tomu, že je to jen čistý benzín.
Verva Diesel mi jasná taky není, je označená E7, tak je to asi jen aditivovaná nafta, což si můžu udělat sám VIFem?
Jistá bez biosložky (na skladování) je nafta Optimal Diesel od EuroOilu. Údajně se dá zeptat na pokladně na dodací list a tam se člověk dozví, kolik procent biosložky je v dané zavážce paliva. EuroOil to má rovnou v aplikaci. Aditivovaná Verva Diesel mi ale vyšla na spotřebu o něco lepší, než aditivovaná EuroOil Optimal Diesel+.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Duko

Příspěvek od Duko »

Tak to asi ešte tento rok natankujem plnú, aby som budúci rok nemusel tankovať vôbec a potom sa uvidí. :D
Lada Vesta cross ICE 2018 čierna metalíza, Opel corsa 2005, Ford fusion 2010, Bronto 2019 maskáč.
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

Opravdu lze z dlouhodobeho hlediska pozorovat rozdíl ve spotřebě při E0 a E5? Ja ať dělám co dělám, jezdím pořád se stejnou spotřebou. Nicméně u toho litrika nemám počítadlo spotřeby, aktuálně to tedy nevidím. Jen párkrát jsem natankoval špatné palivo, kdy Corsa citelně nejela ... mmj i na Benzine.
Jan Vaníček

Příspěvek od Jan Vaníček »

A proto do Superba a jeho předchůdců kupuji 95% paliva na ONU a do 06 poslední dobou 100% a vůbec neprotestuje. Alespoň je důvod se jet 30km projet :). Honza
valda1971

Příspěvek od valda1971 »

Jan Vaníček píše:A proto do Superba a jeho předchůdců kupuji 95% paliva na ONU a do 06 poslední dobou 100% a vůbec neprotestuje. Alespoň je důvod se jet 30km projet :). Honza
Já také :D
Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
Georgius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georgius »

A potvrzuji, že není Benzina jako Benzina. Když už nemůžu do PL, beru Vervu a přijde mi, že co jsem asi 2x natankoval na Olšanské, že byla nějaká "jolká", kontrolní tankování na Krejcárku a v Říčanech bylo OK :dontknow:
VAZ nemá kaz (2107 1990-2005, 21113 (2005-2017, 2019 RIP),GFL (Červená Vesta Lux) r. 2017 na prodej někdy kolem roku 2030, Tátova Priora r.v. 2009 od 2021)
:wave: YOUTUBE kanál #ladavestacz - dejte odběr :love10:
Vokativ (5.pad, oslovujeme volame) je Georgie (2. deklinace, vzor populus, ze :) )
Ondra1,7mpi

Příspěvek od Ondra1,7mpi »

Kamarád i já jsme jednou natankovali u ona Jihlava, a jemu 530i hned kontrolkou oznámilo že na to fakt jezdit nebude, a mě fiátek do kopce skoro netáhnul...
Diesel not died... Peugeot + lada = the best off offroad -Lada Niva 1.9TD
dandy

Příspěvek od dandy »

Kalina r.v. 11/2016 (predaná 11/2017, v mojich rukách 7/2018 od 5000km): Pozrel som si viečko nádrže, návod na použitie a aj COC list a nikde ani zmienka o inom palive ako benzin (petrol) 95. S E5 som problém zatiaľ nemal, ale mám ešte len 25000km.
Kopejka r.v. 1974: Nemám chuť zberať každú jar úrodu kukurice z plavákovej komory. Na palivo E5 je asi "zvyknutá" ale pravda je, že mi v poslednom čase často odchádza membrána čerpadla (nekvalita membrán alebo agresívne palivo? Alebo oboje?).
Felda 1,3 50kw r.v. 1998: bezproblematické premiestňovadlo, aktuálne v Lukášovom užívaní. Čo s ňou? Čo tam treba vymeniť?

Do Kopejky som vždy pred zimovaním kvôli vzdušnej vlhkosti nalial Velfobin a dotankoval doplna, ale už ho neviem zohnať. Nikdy som nemal problém so zanášaním trysiek, nejakými úsadami v plavákovej komore a pod. S Velfobinom som sa podelil aj s feldou každú jeseň a mal som pokoj aj pri -20°C (marec 2017 a 6-týždňovom neplánovanom státí pod holým nebom)
Áno, viem, že E5 sa používa už asi 10 rokov, ak nie dlhšie.
Prekutral som na nete kdejaké články zo slovenských aj českých médií, vyjadrenia petrochemikov (Slovnaft, CHTF VŠT a podobne), mnohé z obdobia cca 2006-teho roku (E5) a nič zmysluplné som nenašiel.

Myslím, že otázka za všetkých: používať nejaké aditíva? Aké? Sú už na trhu? Kde sa dopátrať serióznej informácie?
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
Křečík Barbuška

Příspěvek od Křečík Barbuška »

Co se tyce Velfobinu tak bych si dovolil rici, ze je to zbytecnost. Dle technickeho listu je jeho slozeni 90 % lihu, 2-8% acetonu a zbytek nejake propanoly a butanoly. Lih se vaze s vodou a to cele je pak schopno se nejak spojit s benzinem. Tak to chapu ja. No a lihu v palivu mame 5 % a bratia budou mit dokonca raz tolko ... . Hlavni je s autem jezdit, aby se ty sracky v nadrzi prilisnym klidem nerozdelily. Jinak ja davam tem svym bestiim do benzinu VIF. Jestli to funguje nevim, ale mam z toho lepsi pocit :-) .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
DJW

Re: Závady, údržba, spoľahlivosť... Kúpiť Prioru?

Příspěvek od DJW »

Priatelia motorári, čo bude robiť to nové eurosvinstvo E10 s našimi motormi? Bude sa dať na to jazdit, alebo prejsť na vysokooktánový, alebo...?
Vesta SW Cross 1.6, r.v. 2019 (2022 - na večné časy a nikdy inak)
Priora Combi 1.6 16v, r.v.2012 LUX (2024 - veterán)
Priora Combi 1.6 16v, r.v.2009 (2018 - uvidíme, dokedy to so mnou vydrží)
EX: 2111.3B 1.5 16V r.v.2003 (2009-2016, R.I.P.)
Оптимист учит английский, пессимист - китайский. Реалист купил автомат Калашникова.
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“