Pokračování ótéček z jiných témat, aneb nechceme bludišťáka
Moderátor: Moderátoři
Re: Pokračování ótéček z jiných témat, aneb nechceme bludišť
vodis.: super objev,pamatuju si, když to běželo v televizi........možná bych to našel někde na VHS, bylo to období, kdy toho z Ruska a okolí běželo dost, 1.Čečenská válka, Karabach atd................
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Pokračování z bazaru o sedačkach.
Tuto mi hlava nebere. Sebevražda probíhá spíš tehdy, když k tomu sportu nedochází. Fakt tuty komentáře nechápu.
Co je sakra divnýho na tom, že někdo sportujeLuděk Musil píše:CožeLaďuša píše:..., co sportuju
...![]()
Ty a sport
![]()
Pácháš dobrovolnou sebevraždu
![]()
L.

Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever
►Stodolní II◄
Estonian-czech crazy night
Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
Tři sestry <|||> Ladagang
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás 
Chatka 12 forever

Osa Klatovy-Plzeň-Brno

Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?

- Luděk Musil
- Kontaktovat uživatele:
Doufám, že přijedeš aspoň do Jedovnice - tam Tě to vysvětlím
. L.

21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Nevim. Asi radši budu jezdit na kole.
Chatka 12 forever
►Stodolní II◄
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás 
Chatka 12 forever

Osa Klatovy-Plzeň-Brno

Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?

- Luděk Musil
- Kontaktovat uživatele:
Z Klatov do Jedovnice
To aby jsi vyjel tak ve středu v poledne
. Já Ti dole v Blansku u ČKD počkám a vyvezu Ti navrch
L.

21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Pokračování odjinud:

Hnací/hnaný
Skoro by mě zajímalo, co na to ústav pro jazyk český
Nebo ňáká odborná terminologie.
Nikdy jsem to ňák neřešil, páč mi to dycky přišlo víceméně skoro jako synonymum, ale teď mě to začalo zajímat.
Co jsem se třeba naučil rozeznávat rozdíl mezi krouticí/kroutící, tak to striktně rozlišuju a když to vidim špatně, tak se tomu usměju 
Hnací:
Za mě je hnací náprava taková, která žene, pohání - typicky u Žigulíka je to náprava zadní.
Hnaný:
V tom vidim něco, co je poháněný od něčeho hnacího. Hnaná náprava od hnacího motoru. Třeba.
Přední náprava starýho Žigulíka je dle mýho výkladu jak nehnací, tak nehnaná. Byť by se pro ní jako hnací moh brát samotnej automobil, nicméně auto je to, co chceme pohánět a hnaná náprava by tak nepřispívala k tomu pohybu, proto jí za hnanou nemůžu uznat.
U aut jsem se nad tim eště asi nikdy fakt nezamyslel, naopak u železnice v tom mam podstatně víc jasno. A od toho se analogicky odpíchávam.
Vemte si kupříkladu lokomotivu řady 498.1 s pojezdem 2´D 1´, což znamená 2 běhouny v otočným podvozku, 4 spřažený dvojkolí a 1 výkyvnej běhoun. Hnací náprava je jenom jedna - je to ta druhá v sadě spřažených dvojkolí, je poháněná ojnicema z parního stroje. Od hnací nápravy jsou pak spojnicema hnaný další 3 nápravy, tzv. spřažený. Celej soubor tutěch 4 náprav je pro lokomotivu hnací.
Běžný podvozky a běhouny jsou nehnaný.
Je to zajímavej překladatelskej oříšek.
Jo a zkuste si furt dokola opakovat slova hnací a nebo hnaný, po chvíli zjistíte, že to jsou fakt divný slova
Dovolím si tu založit češtinářský okýnkoLuděk Musil píše:Valdo - přesněji HNACÍ. A platí to pro osobní automobily, nákladní jsou za poslední nápravou povinný.valda1971 píše:...za hnanou nápravou pokud je tato zadní" ...
Hnaná náprava = neuvádí vozidlo do pohybu
Hnací náprava = žene vozidlo vpřed/vzad![]()
L.

Hnací/hnaný
Skoro by mě zajímalo, co na to ústav pro jazyk český

Nikdy jsem to ňák neřešil, páč mi to dycky přišlo víceméně skoro jako synonymum, ale teď mě to začalo zajímat.

Hnací:
Za mě je hnací náprava taková, která žene, pohání - typicky u Žigulíka je to náprava zadní.
Hnaný:
V tom vidim něco, co je poháněný od něčeho hnacího. Hnaná náprava od hnacího motoru. Třeba.
Přední náprava starýho Žigulíka je dle mýho výkladu jak nehnací, tak nehnaná. Byť by se pro ní jako hnací moh brát samotnej automobil, nicméně auto je to, co chceme pohánět a hnaná náprava by tak nepřispívala k tomu pohybu, proto jí za hnanou nemůžu uznat.
U aut jsem se nad tim eště asi nikdy fakt nezamyslel, naopak u železnice v tom mam podstatně víc jasno. A od toho se analogicky odpíchávam.
Vemte si kupříkladu lokomotivu řady 498.1 s pojezdem 2´D 1´, což znamená 2 běhouny v otočným podvozku, 4 spřažený dvojkolí a 1 výkyvnej běhoun. Hnací náprava je jenom jedna - je to ta druhá v sadě spřažených dvojkolí, je poháněná ojnicema z parního stroje. Od hnací nápravy jsou pak spojnicema hnaný další 3 nápravy, tzv. spřažený. Celej soubor tutěch 4 náprav je pro lokomotivu hnací.
Běžný podvozky a běhouny jsou nehnaný.
Je to zajímavej překladatelskej oříšek.

Jo a zkuste si furt dokola opakovat slova hnací a nebo hnaný, po chvíli zjistíte, že to jsou fakt divný slova

Chatka 12 forever
►Stodolní II◄
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás 
Chatka 12 forever

Osa Klatovy-Plzeň-Brno

Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?

- Luděk Musil
- Kontaktovat uživatele:
Přední náprava starýho žigulíka je klasický příklad hnané nápravy. Protože ji žene (před sebou) zadní hnací náprava.
Zrovna tak je zadní náprava u škodovky od Favorita po Octavii hnanou nápravou. A zrovna tak ji (tentokrát) táhne přední hnací náprava.
Taak češtináři Laďušáku ... co fčíl
. L.
Zrovna tak je zadní náprava u škodovky od Favorita po Octavii hnanou nápravou. A zrovna tak ji (tentokrát) táhne přední hnací náprava.
Taak češtináři Laďušáku ... co fčíl

- Luděk Ondrůch
- Kontaktovat uživatele:
Odvozuje se to od pohonu (motoru, parního stroje atd.) Náprava která je přímo roztáčená motorem je hnací, všechny ostatní na které se přenáší pohybová energie od hnací nápravy jsou hnané.
VAZ 1117
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Hnací náprava je asi jasná. S tou hnanou ale nesouhlasim. To, že přední náprava Žigulíka je hnaná autem, to je prostě vedlejší produkt. Mašina má nápravy hnací, hnaný a běžný. Prostě pokud to neroztočíš, když to zvedněš do vzduchu, tak hnaná neni. Když Valda napsal hnanou nápravu, měl taky pravdu. 

Chatka 12 forever
►Stodolní II◄
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás 
Chatka 12 forever

Osa Klatovy-Plzeň-Brno

Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?

- Luděk Musil
- Kontaktovat uživatele:
Ale to asi bude tak všechno, co s tím můžeš udělatLaďuša píše:Hnací náprava je asi jasná. S tou hnanou ale nesouhlasim. ...

- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
To je možný. Na druhou stranu, ty zase nevěříš mě, takže jsme si kvit 
Škoda, že ÚJČ nemá dotazy přes emajl, páč minimálně 3 stovky za písemný vyjádření se mi dát nechce a volat se tam stydim. Navíc by to nebyl důkaz

Škoda, že ÚJČ nemá dotazy přes emajl, páč minimálně 3 stovky za písemný vyjádření se mi dát nechce a volat se tam stydim. Navíc by to nebyl důkaz

Chatka 12 forever
►Stodolní II◄
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás 
Chatka 12 forever

Osa Klatovy-Plzeň-Brno

Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?

- Luděk Musil
- Kontaktovat uživatele:
Ale já Ti věřím, jen s Tebo nesouhlasímLaďuša píše:..., ty zase nevěříš mě, ...

Koukám že jsem tozpoutal zajímavou debatu 

Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
-
Pokud bylo téma zástěrky, tak k tomu napíši to, že já zástěrky dávám na každé auto dopředu i dozadu. Ohledně té Corsy to nebylo o výbavě/modelu, ale o tom, kdy a kde byla poprvé uvedena do provozu, myšleno tedy ty zadní. Jak napsal Vašek, zlomový je v ČR rok 2000. Např. Felicie dojeli se zadními zástěrkami až do konce výroby v 2001, Octávie je od 2000 již neměly. Ještě jeden důležitý parametr tam byl. Homologace. V zákoně se totiž psalo, že se tato novela vztahuje na všechna vozidla homologovaná v EU před 2000. Takže teoreticky pokud Lady byly před rokem 2000 v Německu, Anglii, prostě EU homologovány, což myslím byly, pak od tohoto okamžiku zástěrky nepotřebovaly ... .
Dnes nemusí mít žádné nové osobní vozidlo v CZ zástěrky. a jedno, jaká náprava vozidlo pohání. Důkazem je, že na žádném, kromě mého služebním autě zástěrky nemáme, máme předohraby i čtyřkolky. U dodávek nevím, standardní předohraby je nemají, možná že dodávky zadohraby ano, možná to souvisí s hmotností, nebo tuplákem (nejčastěji viděno Iveco). Na kárce za autem jsem zástěrky doplňovat musel, jel jsem na TK bez a bylo to špatně. Na karavanu zase být nemusí, možná, že je za kolem podlaha?, ale já je tam teda stejně dal, nechci, aby se mi ničila podlaha). Honza
Dnes nemusí mít žádné nové osobní vozidlo v CZ zástěrky. a jedno, jaká náprava vozidlo pohání. Důkazem je, že na žádném, kromě mého služebním autě zástěrky nemáme, máme předohraby i čtyřkolky. U dodávek nevím, standardní předohraby je nemají, možná že dodávky zadohraby ano, možná to souvisí s hmotností, nebo tuplákem (nejčastěji viděno Iveco). Na kárce za autem jsem zástěrky doplňovat musel, jel jsem na TK bez a bylo to špatně. Na karavanu zase být nemusí, možná, že je za kolem podlaha?, ale já je tam teda stejně dal, nechci, aby se mi ničila podlaha). Honza
Není hnaná i rezerva v kufru, když se žene vpřed stejnou rychlostí, jako automobil?