Zrejme si prišiel na fórum neskôr,lebo servis v ZM sa tu už riešil.Chalani s novými Kalinami minulý rok zažívaly tak isto infarktové stavy,keď odtiaľ odchádzali.A pritom stačilo napísať "chalani chystám sa na záručnú do ZM,boli ste tam už niekto?".No a minimálne zopár ľudí by ťa okamžite varovalo,nad nástrahamy servisu v ZM.Lebo toto fórum je jedinečné aj v tom,že si vymieňame rady a skúsenosti.robelles píše:Stano112 skoro si sa trafil.
Keby som zaplatil 90€ bol by som šťastný človek, ale keď som si pozrel faktúru skoro volali záchranku.
Odišiel som pekne nasratý s oznámením,že k nim už neprídem.
To akú značku oleja mi dali neriešim. Pri 5w-40 je to v podstate jedno. Rozdielne sú len prísady.technologia výroby je rovnaká.
Samozrejme nikoho nemožno nútiť kde pôjde,je to jeho slobodná voľba.Tak isto ako nikoho nemožno nútiť,ako zabehávať motor Vesty.Len poradiť.Ja viem,že v statuse máš že ticho lieči,ale ono niekedy aj zabíja.V tomto prípade môže byť "mrtvolou" motor tvojej Vesty.Cory ťa určite rád oboznámy s deštruktívnymi účinkami podtáčania na odľahčený lada motor.
No ale poďme k tým servisom.Určite sa uvedený olej dá kúpiť cez net o polovicu lacnejšie,servis ho aj tak podobne kúpil.Ale čo by z toho mal,ak by ti ho tam nalial za nákupnú cenu?Ty by si to tak robil?Podstata podnikania je zarobiť a servisy na tomto zarábajú všade.Bohužiaľ,ak chceš aby ti platila záruka na auto,tak tam musíš chodiť.Ja si tiež viem vymeniť olej za tretinu ceny,čo berie servis,ale záruka je záruka .Tiež sa tu upozorňovalo,že olej 5W40 je do lada motora zbytočný.Úplne postačuje 10W40,nakoľko po skončení záruky,si budeš musieť do auta liať drahší 5W40.Auto je tvoj majetok,zaplatil si zaň nemalé peniaze.O tom aký olej ti tam majú liať,rozhoduješ ty.Oba oleje sú odporúčané výrobcom,samozrejme v ZM ti tam nalejú olej z ktorého majú väčší zisk.Sú však aj servisy,s ktorými sa dá dohodnúť.Proste olej aký si prinesieš ty,taký ti tam nalejú.
Čo sa týka cien v servisoch za prehliadky,tak ti viem povedať zhruba ceny v BA,KE,KN.V tvojom prípade máš asi najblyžšie BB,ak už do ZM nepôjdeš.Na BB sa skús opýtať Minoxa a ja sa môžem spýtať ešte Pavla na TT.Všade však zaplatíš podstatne menej.ZM je zrejme najdrahší na SK.Ku cti im slúži iba to,že majú novučičké priestory a servis,ktorý je na slovenské pomery vybavený až nadštardantne.A samozrejme Minoxom spomínaný milý prístup.
No a teraz k tej záručnej prehliadke.Včera som to konzultoval s pánom nanajvýš kvalifikovaným.V servisnej knižke máš napísané podmienky záruky.Mimo iného,že záručná sa vykonáva pri +-3000km,alebo jedného roka od kúpi,ak nenajazdíš tých 3000km.Je tam napísané,že kvôli čomu sa vykonáva,ale teraz to podstatné-JE BEZPLATNÁ.Platí sa len olej a filter.Ja som konkrétne platil v BA 44,90€.Ostatné prehliadky sú len servisné počas záruky vozidla(3 roky povinné).
V servisnej knižke máš servisné úkony rozdelené do troch kategórií: 1-povinné 2-odporúčané 3-na špeciálnych zariadeniach.Servis v ZM ti zrejme naúčtoval aj niektoré s tých špeciálnych,lebo nimy disponuje.Nechápem však načo má ísť auto napr:na diagnostiku,brzdové valce,geometriu a pod.,keď sa na nič nesťažuješ a nesvieti ti ani žiadna kontrolka na prístrojovke(CHE,ABS,airbagy).V každom prípade má s tebou prímací technik skonzultovať servisné práce-ich rozsah a cenu.Lebo potom vznikajú tie spomínané infarktové stavy .Nemôžu ťa odbiť zo slovamy,že oni sú záručný servis a vedia čo majú robiť.
Takže majitelia nových tátašov odporúčam naštudovať servisnú knižku a nenechať sa...veď viete čo .