Po mnohaletém shánění se mi podařilo sehnat originální nepoužitý podtlakový rozdělovač vyrobený určitě v 80. letech. Bylo to ještě to původní provedení s šestihranou maticí u výstupu podtlaku. S velkým očekáváním jsme jej dali do auta. Vše bylo seřízené, promazané, zkontrolované. Vše se točilo volně a přesně. Auto jelo mnohem lépe, motor skoro přestal dunět a hulit a šel daleko měkčeji, výrazně lépe fungovala odstředivá regulace, byly lepší přechody. Paráda.
Po cca 100 km se mi auto bez jakéhokoli předchozího varování zastavilo na dálnici (velmi příjemné). Cca 3 minuty předtím jsem jel z kopce rychle (150 km/h). Pak na rovině při pohodových 110 km/h začaly najednou padat otáčky, nulová reakce na plyn a po sešlápnutí spojky motor zhasnul. Po puštění spojky chytil, ale opět bez reakce na plyn auto jen dál zpomalovalo. Naštěstí jsem to včas zašlápnul a zastavil u dálničního nájezdu, který jsem právě míjel, auto odtlačil vedle nájezdu za svodidla na trávu. Vyměnil jsem rozdělovač za náhradní z kufru a během čtvrt hodiny pokračoval dál (ironií osudu selhala i žárovková zkoušečka, takže předstih jsem musel nastavit od ucha podle cvaknutí kontaktů

).
Následně se zjistilo, že se ten nový původní rozdělovač zadřel.

Prakticky se zavařila hřídelka ve futru. Nešlo s tím skoro otočit. Při demontáži nešla hřídelka ven, nakonec se vytrhlo futro z hliníkového těla rozdělovače, protože je pevně zalisované kolem hřídelky, na hřídelce byly i odštěpky kovových voštin. Skoro se divím, že to neodnesl náhon v motoru, ale asi ne, protože s druhým rozdělovačem to jede.
Stalo se toto ještě někomu?