posim píše:Martin 2106: tieto automatické prevodovky sú od japonskej firmy Jatco, ktorá patrí pod Nissan. Sú rokmi overené, relatívne spoľahlivé a montovali sa do kadečoho vrátanie škodoviek, takže aj tam môžeš čerpať info - bude to podobné. Ako pri každej prevodovke s hydrodynamickým meničom momentu bude veľa záležať na obsluhe. Tým že to má "len" štyri prevody - tým skôr. Ak sa naučíš jazdiť s ňou tak, aby bola v režime meničového chodu čo možno najmenej, tak spotreba zlá nebude. Všetci tu zväčša píšu, že AvtoVAZ píše spotrebu nie že reálnu, ale často i nadhodnotenú - v porovnaní so západnými automobilkami. Takže oficiálnym údajom by som veril. Pretože radiaca logika môže byť neviem ako sofistikovaná, ale ak vodič chybnými zásahmi núti prevodovku opúšťať režim blokovaného meniča, tak spotreba porastie. Prvoradou úlohou riadiacej jednotky každého automatu je preraďovať bez rázov a tam menič musí byť aktívny vždy - každé preradenie = strata. Ak si mal auto s hydromechanickou prevodovkou, tak vieš o čom píšem.
Skúšobnú jazdu si môžeš objednať na stránke SlovLady - nepíšeš odkiaľ si, tak v tomto smere Ti neviem viac poradiť.
Inak ako Galič píše - ruské fóra, ale i na YouTube je s Kalinami vybavenými automatom videí viac (daj si vyhľadať napr. Калина АКПП). Dávnejšie som videl i jedno z Maďarska. Alebo potom Fabia s automatom Jatco...
Inak zaujímavé je, že v slovenskom návode na Kalinu II sa opisuje i verzia s robotizovanou prevodovkou. V Rusku sú, možno to vedia dotiahnuť i k nám. Ale v našom cenníku to nie je...
Ďakujem veľmi pekne za vycerpavajucu odpoved. skusenosti s modernym HDM automatom mam (peugeot 301 6stupnovy aisin co je na danu triedu skvely automat s veľmi dobrou logikou a rýchlym radenim: najazdenych nejakych 15000km) ale ako druhe auto a pre priatelku rozmyslam nad ladou. ak by bola spotreba naozaj priemerne 7,1 litra tak LPG nemá zmysel, ale tomu trochu neverím, kvôli 4 stupnom a staršej konštrukcii ako má Peugeot (tam mám spotrebu podla palubaku 6,5 ) trošku ma aj odrádza, že Lada nemá možnosť manuálneho radenia a príplatok za automat sa mi zdá dosť vysoký(hlavne teraz po vydaní nového cenníka) rovnako sa troska obavam rychlosti radenia v starsej konstrukcii.ale najlepsie asi bude pozriet teda tie videa:-).robotizovanu prevodovku by som ale asi nebral, P.S som z Kosic. ale co sa tyka automatu na vyskusanie tak to by bolo tak ci tak najskor mozno o polrok, keby si to objednal nejaky iny blazon:-)