Já Markovi samozřejmě přeji bezproblémové ježdění s novým vozem

, nicméně ne vždy stačí jezdit hlavou a podle srdíčka. Je totiž všeobecně známo, že motory dCi osazované do Renaultů v letech 2005-2008, měly konstrukčně slabé klikové šály a navíc šály z ne zrovna kvalitního materiálu. Renault toto však nikdy oficiálně nepřiznal, byť se klikové šály měnili za kvalitnější v rámci garančního servisu a dokonce se jednu dobu uznávali i reklamace. Ovšem všechno prošlo tak nějak v tichosti. Já bych toto třeba vůbec nevěděl, kdybych se o to nemusel zajímat právě z důvodu zaklepání ojnice u švagrova Grand Scenica 1.9 dCi. Ojniční šál se sice neprotočil, ovšem i tak klikovku zdemoloval takovým způsobem, že nešla přebrousit. Ojnice na výměnu. Ostatní šály, jak hlavní, tak i ojniční, byly po 150 000km sakramensky chycené . Co jsem se dočetl, tak ten kdo mění olej po 10 000km, nemá problém. Kdo však dodržoval garanční servis, problém měl i přes stanovený roční výměnný interval. Majitel z neoficiálního Renault servisu (Renaulty dělá přes 15 let) mi potvrdil, že generálky motorů dCi dělají jak na běžícím páse a že nemá absolutně žádný význam kupovat motor jiný, protože bude vypadat podobně. Potvrdí to i většina uživatelů Renault fora. Paradoxem ovšem je, co jsem vyčetl, že většina KO motorů je z modelů GrandTour. Švagra stála oprava motoru cca 50 000kč, z toho 2 měsíce trvalo hledání klikovky, která by byla v pořádku.
Takže jedna věc je ježdění hlavou a srdíčkem, druhá věc pak konstrukční vady automobilu.