Zjistil jsem totiž převratnou skutečnost

Matiza jsem dal dohromady z posledních sil a upadená zadní náprava mě utvrdila v tom, že dále už ne. Dojezdí ho nejstarší dcera kolem komína, případně si jej vezme do Brna, až začne studovat, neb doprava po Brně a rovněž z Brna domů je tak pohodlnější a lacinější než prostřednictvím HrDoPr. Po té výměně nápravy je paradoxně spolehlivější než Galaxy, navíc je na něm málo najeto a spousta nových komponentů.
Galaxy tu a tam vyplodí závadu na místě neopravitelnou, tudíž odstavující, což je pro mě zcela nepřijatelné. V posledních šesti týdnech se to stalo třikrát, což je častěji, než tu a tam..... Naposled to byl únik nafty z čerpadla, týden předtím prasklá trubka chlazení (únik pěti litrů vody za cca deset minut). A v pondělí mi upadl výfuk těsně za KATem. Při pomyšlení, že nějaká taková jobovka mě mohla potkat třeba loni na dovolené v Chorvatsku, mě jímá hrůza.
Moje žena bude pro firmu, kde pracuje, jezdit a musí mít tudíž zcela spolehlivé auto. Semtam taky někam vyrazíme jako rodina a jakákoli porucha, která není opravitelná na místě a zadarmo, je nepříjemná. Galaxy si nechám dál, ale s tím, že je to auto-poskok, nikoli rodinný spolehlivý vůz. Má nárok, jede osmnáctou sezonu a na tachometru je čtyři sta tisíc (a kdoví, zda to někdo přede mnou nestočil). Mám ho rád - bohužel, jinak už by šel.
Takže: Potřebujeme spolehlivý, prostorný a ne moc drahý vůz. Vím zcela určitě, že v žádném případě nechci koncern (je nehorázně předražený, má ho každý, kdo má doprdeledíru a navíc si nevyberu motor), nechci Koreu (byť vyrobenou v Ostravě), protože jí simply nevěřím, a nechci Japonce (kvůli ceně - za kvalitu se sice platí, ale já nejsem povinen). Prošel jsem milion recenzí, názorů odborných časopisů, kritik a testů, postřehů obyčejných uživatelů a diskusních fór. Závěr je jasný....
Vítězí, a to prosím jednoznačně, Renault Clio Grandtour s motorem (starým dobrým a nesmrtelným) 1,2 MPi 16V / 55kW. Sice to nebude žádný trhač asfaltu, čehož jsem si vědom - jede to asi jako lepší Felicie, ale mojí paní to bude bohatě stačit (dva roky jezdí s Matizem) a já už jsem ve věku, kdy chci především spolehlivě a bezpečně dojet, bez ohledu na to, zda jsem na stovce za deset nebo patnáct sekund.
Protože nejsem příznivcem downsizingu, turbo-benzin mi nesmí do baráku. Devítistovka TCe, která je v nabídce, je malá litráž a k tomu tříválec, to neexistuje, a dvanáctistovka TCe je zas přímý vstřik, což už vůbec neexistuje. Motory 1,5 dCi jsou samozřejmě již s koksákem, což pokud nebude otázkou života a smrti, mi rovněž do baráku nesmí - navíc toho nenajedeme tolik, aby se rozdíl ceny vyplatil a vrátil.
Ve výbavě Limited je to pro nás naprosto ideální a cenově se ve skladové verzi dostáváme kolem 260-280 tisíc korun. Zítra se na to jedeme podívat. https://www.renault.cz/vozy/nove-vozy/c ... dtour.html
Tak snad nešlápnu vedle.