Napadla mne myšlenka dobíjení akumulátoru pomocí solárního fotovoltaického panelu, abych nemusel s ohledem na vybíjení imobilizerem v zimním období každé 2-3 týdny vyndavat do tepla k nabití.
Vybral jsem 12V model s max. výkonem 60W, který prezentuje pro použití se spotřebičem při částečně zatažené obloze do 20 W. Dále se uvádí: při zcela zamračeném deštivém dni stále dodává cca 10% svého nominálního výkonu, v případě, že je panel zcela ve stínu, lze počítat se zhruba 5% nominálního výkonu. To je pro můj účel dostačující. Ponechme stranou modul dobíjecí elekroniky, který je potřeba použít a stojí řádově 300-500 Kč, nebo využít vlastní elektroniku dobíjení. Samotný panel má naprázdno kolem 20V a v zátěži kolem 18V, tak se přímo nabízí k tomuto účelu - ostatně je na to také určen.
Solární panely mají určitá úskalí. Plný výkon dají jen v létě. Zkouší se při osvícení halogenovými reflektory o příkonu 1000 W. To jsem ostatně vyzkoušel. A s uvedenými parametry vcelku počítal, že budou dostatečné. Potřebuju pokrýt v zimě pouhou 1Ah vybíjení denně. Tak i kdyby nesvítilo sluníčko několik dní a pak vysvitlo pár dnů, nebo i bylo zamračeno, požadavek by měl být s určitou rezervou splněn. Panel jsem koupil u jedné renomované firmy přes net, abych v případě nouze mohl ve 14 dnech vrátit, přestože jsem s touto myšlenkou původně nepočítal.
Panel jsem zkoušel při zatažené obloze, zrovna pršelo. Panel nedal ani napětí naprázdno. Doma jsem přiložil k třem 50W halogenkám. Panel dával dostatečné napětí, a proud kolem 130 mA. To nevypadalo ještě tak moc špatně. Osvítil jsem dvěma reflektory po 500 W halogenkách a začal měřit. Reflektory byly od panelu zhruba 70 cm. Při bližší i větší vzdálenosti dodávaný proud klesal. Světla jako kráva, přímo na panel. Ampérmetr ukázal jen 1,45 A, tedy pouhých 40 % z uváděných 3,5 A při tomto osvitu. Druhý den se vyčasilo a svítilo sluníčko. Je listopad, panel na přímé osvícení reaguje hodnotou 80-110 mA.
Podle tabulek je v období listopad-únor kolem cca 50 dní slunečního svitu měsíčně, přes léto až cca 260 hodin měsíčně.
Z uvedených měření je zřejmé, že v zimním období panel 60W maximálního výkonu nepokrývá spotřebu spotřebič 20W ani omylem. Nestačí totiž ani na samovybíjení akumulátoru s trvalým odběrem 0,65 W !!!!! Mohu počítat tak s 50 h po 0,11 A = 5,5 Ah měsíčně (tolik potřebuji za pracovní týden). Velké zklamání ohledně solárních panelů. Napadá mne myšlenka celkové nafouknuté bubliny ohledně využití solární energie. Nemožnost pokrytí nákladů za uváděných 3-5 let je naprosto zřejmá. Do této kalkulace nepočítám ani s potřebou pořídit akumulátor pro použití ostrovních systémů, což je investice větší, než samotný holý náklad za panel. A protože spousta nadšenců uvěří kalkulacím a jde třeba do 2-4 kW na barák, tak to je dost průser za několik set tisíc bez možné návratnosti (panely sice mají mít životnost až 20 let, ale akumulátory jen 4-10 let podle typu). O uváděných 3-5 letech návratnosti investice se nedá uvažovat ani omylem, tak příznivé světelné podmínky nejsou. Možná za další 2-3 generace fotovoltaických panelů. Mám na mysli fotovoltaiku. Zhruba před 5 lety jsem zkoušel přímo u prodejce 5W panel určený přímo k pokrytí samovybíjení autoakumulátoru. Tenkrát jsme naměřili v prodejně cca 4 mA při zatažené obloze. Technologický pokrok se zřejmě nekonal. Solární ohřev vody je na tom nepochybně s návratností lépe.
Panel jsem pochopitelně ve 14 denní lhůtě vrátil a firma bez problému vyplatila pořizovací cenu.