Martanasse píše:Pro záběhy motorů se dělaj přímo specíální oleje, asi ví proč..
V tom bych problém neviděl-hned od sesazení motoru po GO jezdím na nejlevnější Shell API SF 15W-40(původně tam měl jít lepší,ale okradli mě v krámě...).A pohoda.Kovové částečky jsem v tom měl jen při první výměně-po prvních cca 800km.
vsak po vybruse musia byt piliny vsade, aj v kanaloch, ze by to Patrac nevymyl To predsa musi byt vidno, tomu sa mi nechce verit
ja osobne to umyvam arvou, kedze su mastne a mnohymi, mnohymi litrami vody. A vysusit kym nezcerveneju valce...
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Mno abych to rozsoudil a predesel spekulacim tak po opetovnem vyndani motoru, jeho rozebrani a kontrole je problem evidentni.Byl pouzit nespravny olej ktery neunesl tlaky upraveneho motoru.Motor po 15-20minutach chodu vypadal jako by mel nalitano min60tkm na jeden olej.Strasne lec skutecnost.Jeste sem nevidel takto opotrebovanou klikovku, pritom byla jako nova kdyz se tam vkladala.Klice by po te chvilce chodu nepomohl zrejme ani druhej prebrus.Panve obrouseny moc nebyly, spise to vytrhavalo z nekterych material.Odnesla to nejhure klika, ryhy jsou snad ve vsech vecech co se tocily-vacka ma nastesti nepatrne ryhy, mala vacka, pastorek olejoveho cerpadla, hridel olejoveho cerpadla...proste vse co se tocilo...Dokonce i pisty sou poskrabane i steny valcu.To nastesti neni tak zle, melo by pomoct zabrouseni.
Po usazeni druhe kliky a novych salu se mi nejakou nestastnou nahodou(gramlave ruce )podarilo zlomit pistni krouzek tagze sme to odlozili na utery.Dalsi informace posleze.
Toto by melo poslouzit jako varovani pred pouzivanim nevhodnych oleju...
shrnuti : Kdo nezazil nepochopi, kdo to zazil nechape...
Kazdopadne rad by som vediet presny typ a znacku pouziteho oleja.
Lebo pokial viem, oznacenie M6A(presnejsie M6AD) nesu oleje Madit a tieto konkretne su normy SAE 30 SC/CB, co nie je najvhodnejsie...
No olej 15W/40 normy SC/CC by nemal byt problemovy. Je to dokonca odporucany olej pre pouzitie vo vozidlach VAZ, nic lepsie v dobe ich vzniku ani nebolo Nejde mi to do hlavy, ze by to bolo sposobene tym. A o tlakoch mi nic nehovorte. Ja o nich nieco viem, ved mam blok znizeny o 2,3mm ale to sa na 5x ulozenej kluke prejavuje len minimalne! Olej nepouzivam ovela lepsi(15W/40 SF/CC) a podobne problemy som nikdy nemal...
Divne je aj to, ze motor siel otacat rukou. Co som zazil ja, tak klukovka na novych loziskach nesla krutit rukou vobec, auto sa par krat muselo aj roztlacit...
Cele je to akesi divne
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Já névím. marek tvrdí že olejem to být nemohlo, Myslím si že snad by mi nedoporučil něco co by motor poškodilo. Asi se sešlo prostě pár věcí naráz. Jednak možná zůstala nějaká něčistota někde , nevím ale kde motor se oplachoval acetonem a foukal kompresorem... dál je fakt že i když jsem olejem šály namazal, tak jsem bohužel byl pak asi 14 dní nemocnej a motor stál skoro složený asi 4 týdny naž se poprvé otočil, Dál šály byly starý, dostal jsem je k motoru. Byly nepoužitý ale měli už nějakej ten rok třeba byly z nějaký nekvalitní série, pak i třeba se na tom trochu podepsal ten olej, prostě troška ke trošce a nakonec to dopadlo jak to dopadlo. Prostě total v pí...i Když jsem tenhle motor skládal, tak jsem si říkal že koncem roku nebo příští rok poskládám upravenou 1700 resp převrtanou.. ale tohle mi teda totálně vzalo chuť. Dal jsem tomu co jsem mohl. Prostě při své zručnosti a dostupnosti vybavení jsem si s tím pohrál jak nejlépe to šlo a výsledek?? hubený nebo spíš více než nedostačující. Poškozené nové díly, blok, pracně zaškrabaná ložiska na vačce čerpadla... jediné co z toho vyšlo bez úhony jsou snad jen ventily a sací potrubí.... auto už druhý týden stojí a cosi mi říká že ani teď to nebude dobré....
Lada Niva M:1/8,5
Kia Cee´d SW 12.12.2011- ???
21044 - ice dream rising 1.11.2006-19.12.2011
2107 - red storm rising 1.5.2003-1.11.2006
no vzhledem k tomu že sem se parkrát mohl zúčastnit tohoto dění si myslím,že motor jet musí i kdyby nechtěl už jen za tu práci a čas co jste a hlavně ty investovali....věřím že to dopadne dobře....kdyby ne tak Drobek má jednu 1500ccm z 2103 a já bych ti mohl taky dodat jednu 1500...ale myslím že to bude netřeba
Tomáš píše:no vzhledem k tomu že sem se parkrát mohl zúčastnit tohoto dění si myslím,že motor jet musí i kdyby nechtěl už jen za tu práci a čas co jste a hlavně ty investovali....věřím že to dopadne dobře....kdyby ne tak Drobek má jednu 1500ccm z 2103 a já bych ti mohl taky dodat jednu 1500...ale myslím že to bude netřeba
neboj, nebude to potreba...jinak Olej M6A muze byt i specifikace API SA/SB...je to olej absolutne bez aditiv, jen sajrajt co vytvori usady v celem motoru...Ten olej je hlavne pro stredni zatizeni, coz Patracuv motor pri vsi ucte nesplnuje...to zatizeni tam je hodne velke.Tenhle olej se hodi nekde do skodule kde sou vykony o polovinu mensi...No zitra se ukaze
Pátrači, držím palce ze všech sil . Znovu už to s tebou rozebírat nebudu, takže to prostě MUSÍ fungovat . Věřím tomu, že to pomaže! Kdybys potřeboval pomoc, jsem tu!