Dost výstižnéCory píše:Uf, tu sa toho napisalo...Ked sme u toho nazvu "Lada", tak po rusínsky "lada" znamená truhla
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Moderátor: Moderátoři
Dost výstižnéCory píše:Uf, tu sa toho napisalo...Ked sme u toho nazvu "Lada", tak po rusínsky "lada" znamená truhla
Marina je ta z Guinessu, ne?Luky píše:Teda vy mi dáváte...za bílého dne a takhle se zřídit
![]()
Tak se vám pokusím objasnit důvod pojmenování vozu. Maruna ve mně evokuje českou vesnickou ženštinu okolo 50 let, navíc to je hovorová, chcete-li familierní, verze původního jména.
Kdežto Marina je vcelku běžné ruské ženské jméno, navíc znám osobně jednu nositelku tohoto poetického jména. Není to sice Ruska, ale Bosňačka, a je Ženská. Sice je jen o málo starší než já, ale je pořádně rázná, pěkná a kde kdo se za ní otočí, tedy přesně jako můj vůz
A hlod závěrem...dnes jsem strávil cca 45 minut v Marině![]()
Tak buď chápavý a nebuď překvapený. Jak je výše zřejmé, já to jméno neznal, děkuji za vysvětlení a opravdu jsem se nikdy v životě se jménem Marina, narozdíl od výše uvedených, nesetkal a ani jsem o něm do včerejška neslyšel v souvislosti jiné, než kotviště lodí a krém na ruce Maryna. A to jsem ho teď dokonce našel 10. října v kalendáři.Hurikán píše:Luky píše:Maruna ve mně evokuje českou vesnickou ženštinu okolo 50 let, navíc to je hovorová, chcete-li familierní, verze původního jména.... Kdežto Marina je vcelku běžné ruské ženské jméno ...Přesně takhle to cítím i já.
Možná je to ovlivněno i tím, že na dědině osobně znám dvě Maruny, na které Tvůj popis sedí zcela přesně.
![]()
A dost mě překvapilo, že někdo nezná tak rozšířené ženské jméno Marina. Mimo Ruska se hojně vyskytuje právě i na Balkáně (ať už jde o Jugošku nebo Bulharsko) a používá se i v Bělorusku nebo Polsku. Tam ale ve tvaru Maryna.
Neznalost tohoto jména je pro mně stejně nepochopitelná, jakoby někdo neznal třeba jméno Nataša, Světlana, atp.![]()
Jo, proto jedu do Jedovnice o týden dřívLuky píše:...tedy, když se nám podaří dorazit dříve, než v sobotu v 1 ráno, jako před rokem
Ok.Hurikán píše:Ale dost už toho, bavme se o Marině jako autu a ne o Marině jako jméně.