Spotreba oleje
Moderátor: Moderátoři
- Ctirad Vyskočil
- Kontaktovat uživatele:
Mám taky jeden dotaz.
Chci si Laděnku více méně šetřit a tak s ní nemínim najezdit 10 000km ročně.Spíš se to bude pohybovat řádově ve stovkách km až tak do 2 000km za rok.Po jaké době měnit olej v takových případech?
Nemám s tím totiž zkušenosti.Vždyky jsem s autem jezdil,takže mi vycházely intervaly výměn tak jednou za třičtvrtě roku.
Chci si Laděnku více méně šetřit a tak s ní nemínim najezdit 10 000km ročně.Spíš se to bude pohybovat řádově ve stovkách km až tak do 2 000km za rok.Po jaké době měnit olej v takových případech?
Nemám s tím totiž zkušenosti.Vždyky jsem s autem jezdil,takže mi vycházely intervaly výměn tak jednou za třičtvrtě roku.
Ctirad
tusim se rika, ze jednou za X km nebo jednou za rok. ale kdyz se najede extremne malo, tak by to mozna mohlo vydrzet dele. ale zase kdyz se nejezdi a olej se neohryva, tak buh vi, co se s nim deje :-/.Ctirad Vyskočil píše:Mám taky jeden dotaz.
Chci si Laděnku více méně šetřit a tak s ní nemínim najezdit 10 000km ročně.Spíš se to bude pohybovat řádově ve stovkách km až tak do 2 000km za rok.Po jaké době měnit olej v takových případech?![]()
VAZ 2104 1.3 1989
- Ctirad Vyskočil
- Kontaktovat uživatele:
-
Wolf
- Kontaktovat uživatele:
Ctirade vymenu oleju urcuje vyrobce motoru a teprve v nedavne dobe nekteri vyrobci modernich motoru pripustili vymennou lhutu i dva roky, coz ovsem neni pripad motoru nasi koncepce. Vzdy je treba mit na zreteli doporucene vymenne lhuty (i kilometrove) jako maximalni. Reklamni vykriky nekterych vyrobcu oleju se nedaji brat v uvahu. Dulezite je nezamenovat dobu pouzitelnosti oleje v motoru s dobou skladovatelnosti oleje, ktera se udava kolem 5 let. Z toho duvodu bych Ti doporucoval vymenu oleje jednou za rok provest (asi i za cenu pouziti mene kvalitniho oleje - napr. Mogul Super aj. - byvaji v akcich supermarketu). W.Ctirad Vyskočil píše:Mám taky jeden dotaz.
Chci si Laděnku více méně šetřit a tak s ní nemínim najezdit 10 000km ročně.Spíš se to bude pohybovat řádově ve stovkách km až tak do 2 000km za rok.Po jaké době měnit olej v takových případech?![]()
- Ctirad Vyskočil
- Kontaktovat uživatele:
No jo,ale když s tím autem skoro nejezdím,tak je to,jako když ten olej jenom skladuju.Akorát,že ho skladuju v autě.Wolf píše:Ctirade vymenu oleju urcuje vyrobce motoru a teprve v nedavne dobe nekteri vyrobci modernich motoru pripustili vymennou lhutu i dva roky, coz ovsem neni pripad motoru nasi koncepce. Vzdy je treba mit na zreteli doporucene vymenne lhuty (i kilometrove) jako maximalni. Reklamni vykriky nekterych vyrobcu oleju se nedaji brat v uvahu. Dulezite je nezamenovat dobu pouzitelnosti oleje v motoru s dobou skladovatelnosti oleje, ktera se udava kolem 5 let. Z toho duvodu bych Ti doporucoval vymenu oleje jednou za rok provest (asi i za cenu pouziti mene kvalitniho oleje - napr. Mogul Super aj. - byvaji v akcich supermarketu). W.Ctirad Vyskočil píše:Mám taky jeden dotaz.
Hmmmm.to mi asi neprojde.
Ctirad
-
Myso
- Kontaktovat uživatele:
je ine skladovat ten olej v plastovej flasi neotvorenej, kde je minimum vzduchu a v motore...ten olej nejak oxiduje alebo nieco a straca vlastnosti olejove, takze menit raz za rok sa vrele odporuca...Ctirad Vyskočil píše:Hmmmm.to mi asi neprojde.Tak mi asi nezbyde nic jiného,než ten olej vyměnit každej rok.
Ich fahre einen Shiguli - WAS2105
Keď ju poriešiš, nie je čo milovať...
Chatka 12 forever
- Ctirad Vyskočil
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem prošel všechny své knížky o Ladě a pouze v jediné jsem našel "....olej se mění po 8-10 000Km, nejméně každých 6 měsíců...". Toto jsem rovněž našel i v knížce pro Fiat 125p.
Dle mého názoru tam olej bezproblému vydrží i dva roky (když se jezdí málo).
Dle mého názoru tam olej bezproblému vydrží i dva roky (když se jezdí málo).
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
no v dobe ked to pisali boli tie oleje predsa len menej kvalitne ako dnes. Ja myslim, ze tie dva roky by mohol v motore vydrzat. Ale pre istotu by som ho po roku vymenil
Mne sa to stat sice nemoze, mne vydrzi olej 7 maximalne 8 tyzdnov, potom mam kilometrovy vymenny interval(8-9tkm)
keby najazdim tolko ze mi olej vydrzi dva roky, tak to auto by bolo uz davno lestenkou - showcar
Mne sa to stat sice nemoze, mne vydrzi olej 7 maximalne 8 tyzdnov, potom mam kilometrovy vymenny interval(8-9tkm)
keby najazdim tolko ze mi olej vydrzi dva roky, tak to auto by bolo uz davno lestenkou - showcar
21043, 21063, 2121, 21214, 2123....
Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4, Range Rover 4.4i, Audi Q7, 4.2FSI
- Ctirad Vyskočil
- Kontaktovat uživatele:
-
Myso
- Kontaktovat uživatele:
to akoze najazdis 50 000km rocne?Majo píše:no v dobe ked to pisali boli tie oleje predsa len menej kvalitne ako dnes. Ja myslim, ze tie dva roky by mohol v motore vydrzat. Ale pre istotu by som ho po roku vymenil![]()
Mne sa to stat sice nemoze, mne vydrzi olej 7 maximalne 8 tyzdnov, potom mam kilometrovy vymenny interval(8-9tkm)![]()
Ich fahre einen Shiguli - WAS2105
Keď ju poriešiš, nie je čo milovať...
Chatka 12 forever
tak to dufam a pevne verimCtirad Vyskočil píše:Majo
No s tím počítám,že se moje Laděnka stane leštěnkou.![]()
Nie. Viac. O dost viac. Za rok 2005 som natocil bezmala 70 000km. Velmi malokedy sa mi stane, ze cez den otocim menej nez 150km. A to i cez vikendy. Tento rok vsak je o nieco menej prace, tak mam od 1.1. na tachaci len 10 500km. To bude tym, ze som mal zatial vsetky nedele volneMyso píše:to akoze najazdis 50 000km rocne?
A vylety, ako napr. zraz v Bechyni dokazem tiez rozpisat na sluzobne jazdy
21043, 21063, 2121, 21214, 2123....