Ochrany vstupů/výstupů v automotive (Pomoc)
Moderátor: Moderátoři
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Ochrany vstupů/výstupů v automotive (Pomoc)
Zdravim pánové.
Ve škole potřebuju udělat takovou nevděčnou semestrálku na téma, kterýmu naprosto nehovim, vůbec nevim, která bíje. O co jde.
Potřeboval bych spáchat něco (cca 5 stran), co by pojednávalo o ochranach analogových i digitálních vstupů/výstupů v oblasti automotive, nejlíp u ňákých měřicích karet, aspoň ňák obecně. Předevšim na ochrany proti EMK (elektromagnetická kompatibilita, hlavně to), přepětí, nadproudu. Rušení okolím i po vodiči.
Pokud by někdo z vás o tom něco věděl nebo znal ňákej šikovnej zdroj, budu vděčen, hodně by mi to pomohlo. Dík
Ve škole potřebuju udělat takovou nevděčnou semestrálku na téma, kterýmu naprosto nehovim, vůbec nevim, která bíje. O co jde.
Potřeboval bych spáchat něco (cca 5 stran), co by pojednávalo o ochranach analogových i digitálních vstupů/výstupů v oblasti automotive, nejlíp u ňákých měřicích karet, aspoň ňák obecně. Předevšim na ochrany proti EMK (elektromagnetická kompatibilita, hlavně to), přepětí, nadproudu. Rušení okolím i po vodiči.
Pokud by někdo z vás o tom něco věděl nebo znal ňákej šikovnej zdroj, budu vděčen, hodně by mi to pomohlo. Dík
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno Tři sestry <|||> Ladagang °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Re: Ochrany vstupů/výstupů v automotive (Pomoc)
Najdi si : http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... il#p233623
literaturu a odkazy o transilech / trisilech . Pokud jde o EMK je to celý obor - prakticky téma "odrušovací filtry". Hodně najdeš v tématu "bastlírna". Nebo http://www.automatizace.cz/article.php?a=1834
literaturu a odkazy o transilech / trisilech . Pokud jde o EMK je to celý obor - prakticky téma "odrušovací filtry". Hodně najdeš v tématu "bastlírna". Nebo http://www.automatizace.cz/article.php?a=1834
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
O elektromagnetické kompatibilitě (EMC) pojednává norma ČSN IEC 61000-1-2 (všeobecně, základní pojmy) a řada dalších norem z balíku 61000. Náhled norem získáš na http://www.unmz.cz. Plné znění je placené. Možná to ale někde na ulozto bude.
Na netu se taky něco najde, třeba
http://luzar.cz/web-skola/aut/EMC_PetrLuzar.pdf
Na netu se taky něco najde, třeba
http://luzar.cz/web-skola/aut/EMC_PetrLuzar.pdf
Lada Niva 1,7MPi+LPG r.v. 2009 (01/2010 - 3/2014);
Lada 2105 r.v. 1985 (06/1994 - 11/1996);
Lada 2105 r.v. 1985 (06/1994 - 11/1996);
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Pánové dík. Ta semestrálka je právě z předmětu EMK, takže mi jde opravdu jenom konkrétně o ty věci spojený s těma věcma okolo automotive. Co se používá tam a tak, u ňákých těch měřicích karet a co já vim, co tam je, já se v tom nevyznam.
Každopádně za odkazy dík, prostuduju to.
Každopádně za odkazy dík, prostuduju to.
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Do přílohy jsem dal něco z našich skript. Vstupy/výstupy v automotive jsou stejné I/O jako kdekoliv jinde takže tam platí stejná pravidla. V EMC.pdf je obecně o rušení, ale moc pěkně, jako na úvod dobrý a potom v I-O.pdf je o vstupech/výstupech mikropočítačů, takže vlastně řídící jednotky. Vždycky nám tvrdil, že nejlepší je optické oddělení a úplně nejlepší celé optické vedení...
Jen poznámka : v prvním odkazu jsou kontaktní vstupy zapojeny pouze principiálně (školácky).cackler píše:Do přílohy jsem dal něco z našich skript. Vstupy/výstupy v automotive jsou stejné I/O jako kdekoliv jinde takže tam platí stejná pravidla. V EMC.pdf je obecně o rušení, ale moc pěkně, jako na úvod dobrý a potom v I-O.pdf je o vstupech/výstupech mikropočítačů, takže vlastně řídící jednotky. Vždycky nám tvrdil, že nejlepší je optické oddělení a úplně nejlepší celé optické vedení...
V praxi však musí být kontakt v obvodu a) ošetřen proti zákmitům např. R-S klopným obvodem (nevadí pouze u pomalých reléových kombinačních logik). Pro rychlé kombinační a všechny sekvenční obvody je tento způsob nepoužitelný (každý kontaktní spinač si "zakmitne" a rychlá logika (jakýkoli specielně neošetřený vstup PC) to vyhodnotí jako serii n impulzů.
V obvodu b) je nutno zajistit, aby přechod z log 0 do log 1 netrval dlouho (což způsobí filtrační kondenzátor), jinak dojde k dlouhému průchodu "zakázaným pásmem" a opět k nepředvídatelné reakci vstupu další logiky (PC).
S tím optickým oddělením naprostý souhlas. Jinak by ani nebylo možné přenášet data po vvn vedení.
P.S. Jako teoretický školní příklad se to tak kreslívá, ale v praxi to nefunguje.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
Díky za doplnění, je to tak. O tomto nám říkal pouze jeden profesor "bastlíř", který si tím prošel a řešil tyto problémy v praxi.
- MartasBrno
cackler, ty jsi aktivní na VUT?
- MartasBrno
fuj já se lekl
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Takže, díky za pomoc, něco jsem spáchal, téma jsem takticky vzal hodně ze široka a následně sved na normalizaci Semestrálka uznaná (= zápich) a následná zkouška za 2 (přestože den před ní byla Ladaschůze)
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás