Mám prosbu:
Po bývalém kolegovi jsem zdědil celou řadu věcí, kromě jiného i aparaturu na ozvučování různých akcí školy i akcí mimoškolních. Jsem sice letitý muzikant, ale do zvuku jsem nikdy aktivně nedělal, pouze amatérsky, takže nevím, co a jak.
Mám k dispozici níže zobrazenou aparaturu - mixážní pult, koncový zesilovač (s dvojicí reprobeden), aktivní odposlech (monitor) a dále různé doplňkové části aparatury - viz bedna s koncovým stupněm. K tomu několik mikrofonů, včetně trojice bezdrátových, atd.
Umím zprovoznit aparaturu v tom rozsahu, že do ní zapojím kytary, mikrofony. To vše umím poslat na koncový stupeň a do reprobeden. Čili to de-facto funguje, ale ne k mé spokojenosti.
Co neumím - nevím, jak k tomu mixu připojit monitor (odposlechový repro) - k tomu účelu tam musí být nějaký speciální OUT vývod (jenže nevím, jaký). Nevím, jak do mixu zapojit stereo externí zdroj zvuku (například notebook či mp3 přehrávač), nevím, jak používat doplňkové zařízení (to, co je v té velké bedně nad koncovým stupněm) za účelem využití zvukových efektů - jde mi hlavně o hall do hlasů.
Kdybyste někdo měli zkušenosti, nebo uměli sehnat na netu či jinde nějaký návod k používání, anebo mi uměli jinak poradit, byl bych vám vděčný. On zpěv bez hallu není o ničem a hrát bez monitoru taky není ono.
Samozřejmě mohu dodat jakoukoli další fotografii - například zadních částí těch komponentů, apod.
Našel jsem například toto: http://www.harmonymusic.cz/phonic/mm-mm1805_1805x.htm - ale po pravdě vůbec netuším, o čem se tam hovoří, zejména v posledním odstavci (vlastnosti). Kdyby mi ten poslední odstavec "Vlastnosti" někdo uměl přeložit do "češtiny", abych tomu coby amatér porozuměl, budu neskonale vděčný.
Moc díky za jakoukoli radu.
Mixážní aparatura
Moderátor: Moderátoři
Mixážní aparatura
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
- MacGyver
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mixážní aparatura
Kdyby se snad nikdo neozýval, tak zkus tuto: http://www.hifinazory.cz/forum/ , kdysi jsem tam taky něco řešil a přišli mi tam jako ochotní a rozumní lidé.
Lada 2103 r.v.77 "Hranatá nádhera"
Lada 2107 r.v.86 štrejchnutá tankem
Já chci jenom jezdit. Já CHCI!!!
My Other Car Is A Millennium Falcon
člen Ladaklub ultras
Lada 2107 r.v.86 štrejchnutá tankem
Já chci jenom jezdit. Já CHCI!!!
My Other Car Is A Millennium Falcon
člen Ladaklub ultras
Díky, to není marné.
Prý je to poměrně schopná aparatura - asi žádné superprofi zařízení, ale pro normální vesnický candrbál nebo zpívání dětí na školních akcích to určitě bohatě vyhovuje. Jen s tím umět dělat.....
Prý je to poměrně schopná aparatura - asi žádné superprofi zařízení, ale pro normální vesnický candrbál nebo zpívání dětí na školních akcích to určitě bohatě vyhovuje. Jen s tím umět dělat.....
Rád bych Ti s popisem zapojení a nastavení poradil, ale je to spíš na osobní pokec přímo u strojů. Takhle na dálku mě to moc nejde, nehledě na to, kolik bych toho musel napsat.
Pro začátek teda aspoň jednu věc ohledně zapojení stereo signálu. Z výšeuvedeného výčtu uvažovaných zařízení vyplývá, že půjde o zařízení s asymetrickým (koaxiálním) výstupem. Ten musíš rozdělit na levý a pravý kanál (např. rozstřižením dvojlinky) a zakončením odpovídajícími konektory, v tomto případě teda monofonní jack 6,3mm (1/4"). Každý kanál potom připojíš do jednoho odpovídajícího vstupu. Pokud má mix jeden komplexní stereo vstup, tak máš situaci trochu jednodušší. Pokud komplexní stereo vstup nemáš, tak se vůbec nic neděje. Jen musíš využít dva jednokanálové vstupy, pro každý kanál jeden vstup. U vstupu pro levý kanál potom musíš regulátor PAN nastavit do pozice zcela vlevo, u vstupu pro pravý kanál opačně na zcela vpravo. Tím máš zaručeno, že dané kanály budou správně směrovány do zesilovače pro odpovídající kanál (stranu).
Mikrofony, kytary atp. (každý je monofonní), potom zapojíš do dalších vstupů (nejlépe přes XLR konektor) a pro každý z nich si regulátorem PAN opět nastavíš, kde se má co ve stereofonním obrazu zvuku nacházet. Zbytek jsou HI/LOW filtry, korekce, atp.
Dneska už melu z posledního, tak doufám, že jsem to popsal srozumitelně a pomůže Ti to. Ale jak už jsem psal prve - nejlepší by bylo pořešit to osobně, kdy se dají různé věci hned ukázat, nasimulovat atd.
Pro začátek teda aspoň jednu věc ohledně zapojení stereo signálu. Z výšeuvedeného výčtu uvažovaných zařízení vyplývá, že půjde o zařízení s asymetrickým (koaxiálním) výstupem. Ten musíš rozdělit na levý a pravý kanál (např. rozstřižením dvojlinky) a zakončením odpovídajícími konektory, v tomto případě teda monofonní jack 6,3mm (1/4"). Každý kanál potom připojíš do jednoho odpovídajícího vstupu. Pokud má mix jeden komplexní stereo vstup, tak máš situaci trochu jednodušší. Pokud komplexní stereo vstup nemáš, tak se vůbec nic neděje. Jen musíš využít dva jednokanálové vstupy, pro každý kanál jeden vstup. U vstupu pro levý kanál potom musíš regulátor PAN nastavit do pozice zcela vlevo, u vstupu pro pravý kanál opačně na zcela vpravo. Tím máš zaručeno, že dané kanály budou správně směrovány do zesilovače pro odpovídající kanál (stranu).
Mikrofony, kytary atp. (každý je monofonní), potom zapojíš do dalších vstupů (nejlépe přes XLR konektor) a pro každý z nich si regulátorem PAN opět nastavíš, kde se má co ve stereofonním obrazu zvuku nacházet. Zbytek jsou HI/LOW filtry, korekce, atp.
Dneska už melu z posledního, tak doufám, že jsem to popsal srozumitelně a pomůže Ti to. Ale jak už jsem psal prve - nejlepší by bylo pořešit to osobně, kdy se dají různé věci hned ukázat, nasimulovat atd.
Oslovil jsem výborného známého z Brna, který se zvukařinou živí. Poslal mi manuály a vyčerpávající rady a vysvětlení - takže už vím, co potřebuju vědět.
mám doma podobný mix, jen o generaci starší, ještě na pětikolíky, i s kufrem a zdrojem, funkční..
kdyby si pro něj někdo přijel, je váš.
kdyby si pro něj někdo přijel, je váš.
zde
Kua vsecko hraje pro ty podnikatelse zazobane prasata ....
Tak a už zbývá jen ten Jelen a můžeme vytáhnout oponu.
Dostal ste Bludišťáka!
Klikněte zde pro zobrazení.
Kua vsecko hraje pro ty podnikatelse zazobane prasata ....
Tak a už zbývá jen ten Jelen a můžeme vytáhnout oponu.
Dostal ste Bludišťáka!
Klikněte zde pro zobrazení.