Marek píše:Fajn - ale co ten můj případ?
Policajt mi sice ukazuje, že mám zastavit, ale v jiném směru, než kterým mám v plánu jet. To je totéž, jako kdyby svítila červená na semaforu na jiné silnici, než po které jedu, ne?
Semafory z jiných směrů apod. do toho netahej, neboť je to úplně něco jiného. Jak už jsem tady jednou psal, tak pokyny příslušníků jsou nadřazené všemu ostatnímu. Dále potom v případě, že Tě chtějí zastavit, přičemž na Tebe jednoznačně ukážou, máš povinnost tento pokyn uposlechnout, ať už jsi chtěl třeba odbočit kamkoliv. Čili v Tebou uvedeném případě musíš přerušit odbočovací manévr a následovat pokynu příslušníka s následným zastavením na vymezeném místě. Jiná varianta se nepřipouští, neboť by šlo o jednoznačné nerespektování pokynu, což je jasný a hrubý přestupek. Punkt.
Atex píše:Kdysi v zimě, hustě sněžilo a zamnou se objevily majáčky, tak jsem zpomalil asi na 40km/h (mimo obec) a jel jedním kolem po příkopě tak, aby mohli bezpečně pokračovat. Nicméně asi 300 metrů jeli zamnou, pak mě předjeli a předemnou zastavili tak že jsem je málem nabral. Policajt (č*rák) začal řvát že neumím zastavit na vyzvání
Tomu jsem se prostě musel trochu usmát a snažil se mu vysvětlit, že majáky pro mě nejsou pokyn k zastavení. Očividně mu to došlo, ale místo aby to uznal, tak si vyleštil své ego zdržováním mě u cesty asi 15 minut a celkovou prohlídkou vozu.
Ale zastavilo mě několik hlídek, kteří vždy semnou jednali slušně, bez nejmenších problémů.
Máš naprostou pravdu, že samotné použití světelných a/nebo zvukových výstražných signálů není dostatečný důvod pro záměrné zastavení jiného vozidla. Pokud je úmyslem příslušníků zastavit jiné vozidlo, musí to být vždy doprovázeno dalším jasným znamením. V praxi tedy např. světlem STOP, máváním paže, nebo vysunutím zastavovacího terče.
Pokud tedy v Tebou uváděném případě nedošlo k rozsvícení STOPky nebo jiné signalizaci, postupoval jsi naprosto správně, tedy snížením rychlosti a uhnutím ke straně vozovky.