Veteránismus

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

valda1971

Re: Veteránizmus

Příspěvek od valda1971 »

Já jsem také "veteránista" - mám odstavenou provozku (tedy ne udělané auto od podlahy) v moc slušném stavu. V prvním roce po odstavení jsem najel 179km /slovy stosedmdesátdevět/, druhý rok byl podobný. Výsledek - každý rok problémy s baterií, na STK nebrzdící zadní kolo (díky krasavci prošlo ☺)apod. Nikdo to neviděl, ani sousedi pomalu nevěděli, že jej mám. Potom jsem začal jezdit více, srazy apod., vyjížďky po oklí samozřejmě jen v pěkném počasí ☺ - kolikrát mi to zvedlo náladu, když jsem se projel po středohoří, lidé koukali, otáčeli se (tady na severu už vymizeli, a v tom stavu vúbec) a mně bylo fajnnnnnnn ☺☺☺.
Poslední roky mám roční proběh přes 2 tisíce km, díky srazům a jiným akcím a nelituji - i po asi 5 letech také zmoklo, ale poznal jsem plno fajn lidí a nelituji toho - tím myslím zmoknutí - ne že by mne těšilo, ale je to tak. Kdyby stálo v garáži, tak mi tolik radosí neudělá......
Přikládám foto - mnozí jej znají :)
Přílohy
P9050744.JPG
P9050744.JPG (47.36 KiB) Zobrazeno 1313 x
Žigulíci: VAZ 2101 r.1971, VAZ 2103 r.1974, VAZ 2170 r.2012
lionol

Re: Veteránismus

Příspěvek od lionol »

Ahoj, mít jedno auto, tak taky jezdím častěji. Ale při mém povolání, malých dětech a spoustě jiných aktivit + tři (čtyři) auta navrch, musel bych se rozkrájet :) Takže ta garáž to jistí :)
Tom

VAZ 2103, 1975
VAZ 2103, 1977
VAZ 2103, 1978
VAZ 2106, 1978
Cory

Příspěvek od Cory »

To moje auto nevyslo z garaze už rok a to nie je ani veteran :mrgreen:
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
dandy

Příspěvek od dandy »

Cory píše:To moje auto nevyslo z garaze už rok a to nie je ani veteran :mrgreen:
sa ani nečudujem, keď máš kúsky auta porozhadzované kde-kade po kútoch garáže :D

valda1971 píše:V prvním roce po odstavení jsem najel 179km /slovy stosedmdesátdevět/, druhý rok byl podobný. Výsledek - každý rok problémy s baterií, na STK nebrzdící zadní kolo (díky krasavci prošlo ☺)apod. Nikdo to neviděl, ani sousedi pomalu nevěděli, že jej mám.
Každý rok absolvujem všetky zrazy (ak sa dá), plus nejaký malý výjazd z garáže za pekného počasia a nemám žiadne problémy. Autíčko musí trochu jazdiť.
P.S.: na STK dokonca robili na moje brzdy ešte ďalšie auto :shock: :D . Vpredu nulová odchýlka, vzadu 2%, ručka podobne.
lionol píše: Ale na rovinu, nemám zájem absolvovat s auty různé losí testy a letmou míli na nějakém letišti při srazu. Rovněž nemám zájem o to, aby do naleštěných interiérů vlezlo během hodiny 30 lidí.
Zrazy sú hlavne o ľuďoch. Nie všetci vždy prídeme autami s plachetnicou v znaku. Zúčastňovať sa súťaží ťa nikto nenúti. Jazda zručnosti je síce o rýchlosti, ale v inom zmysle. Vyhrá ten, kto rýchlejšie krúti volantom a nezaviaže si pri tom ruky. Prehnane povedané: tam sa autá a vodiči bavia. A šprintov som sa nikdy nezúčastnil, jednak s malou kubatúrou to nemá zmysel a jednak z úcty k veku a stavu môjho stroja.
Na zrazoch sme tak trochu "divná" sorta jedincov, lebo čím naleštenejšia leštenka, tým väčší rešpekt k nej chováme, väčší odstup si držíme a nikto sa do nej hromadne nehrabe: očumujeme, komentujeme, čucháme a majiteľa podpichujeme (neexistujúcimi chybičkami krásy :P ), ale do auta nelezieme. Veď v podstate je ten posed v klasikách všade rovnaký, takže skúšať výhľad, pohodlie a komfort sedenia je ozaj kravina, máme to všetci doma.

P.S.: už by si ozaj mohol niekedy vyvenčiť niektorú tvoju fešandu. Jahoda by mala konkurenciu... :D
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
Cory

Příspěvek od Cory »

Masívne sadanie sa konalo snáď len toto leto v TT do novej 2104 :D
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Crocodile
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crocodile »

A přitom tam nic novýho nebylo ne? Nebo se tam něco lišilo např. od 21044?
2101 (1976)
21044 (1999)
2101 (1975)
21044 (1996)
vozík domácí výroby (1984)
MAZ-8114 přívěs (1986)
ЗиЛ-131 (1977)
УАЗ-3151 (1986)

Bylo: 2203 Latvija, 21044, 2107, 2102 , 21044, Skif M1, 21093
Historie: Avtoexport
Vozy Lada
Cory

Příspěvek od Cory »

Napríklad nemala denné počítadlo km, namiesto reostatu osvetlenia čip imobilizeru, ine zapinanie zadnych hmloviek a ine drobnosti...ale co sa tyka posedu, tak to iste :)
Crocodile
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crocodile »

A sedmičkový sedačky? Nebo z Ody?
2101 (1976)
21044 (1999)
2101 (1975)
21044 (1996)
vozík domácí výroby (1984)
MAZ-8114 přívěs (1986)
ЗиЛ-131 (1977)
УАЗ-3151 (1986)

Bylo: 2203 Latvija, 21044, 2107, 2102 , 21044, Skif M1, 21093
Historie: Avtoexport
Vozy Lada
mayo456

Příspěvek od mayo456 »

lionol: felicie, fabie a podobné auta keď veľmi chcem, nestíhaju ani za mojou 1200vkou nie to ešte za 1600vkou ktorá ma v sebe omnoho viac agresivity než 1200vka. Čo sa týka prístupu k autám plne ťa chápem. Dalo by sa aj jazdiť normálne po cestách keby vodiči boli disciplinovanejší a rešpektovali, že pred sebou alebo vedľa seba majú veterána, a boli trochu ohľaduplnejší. ja s tým až taký problém nemám väčšinou sa so mnou nikto nesnaží naháňať ale stačí jeden takýto blbec a problém je na svete. Minule sa mi stalo, že jeden český vodič doslova šalel z toho že ho obehla Lada a potom pri skoro 140 obehol on mňa, zase spomalil aby som ho obehol ja a aby ma mohol nepustiť pred seba. Moje auto sa nedá porovnať s tvojími to je jasné, nakoniec sám si ho detailne videl na fotkách ktoré som ti poslal avšak myslím si, že je jedno či to auto má originálny lak alebo už bolo na ňom niečo opravované ide o prístup majiteľa k autu. človek sa rovnako môže báť a vážiť si aj menej dokonalú Ladu ako aj voz v 100%. je to na každom jednom z nás ako k svojmu veteránovi bude pristupovať a ako v konečnom dôsledku to ktoré auto skončí. je to fakt len o starostlivosti o auto. mnohí ľudia doslova krútia hlavami keď šaliem z toho ak sa niekto oprie o naleštenú karosériu, ako šaliem z toho keď niekto zaparkuje blízko mňa na parkovisku ale takéto detaily v konečnom dôsledku rozhodujú o tom, či auto bude leštenka alebo len druhoradé ošumelé auto akých sú stovky. Ešte raz hovorím chápem ťa ale ja osobne by som si nevedel odpusťiť prechádzky s autom na chalupu, ktorú mám 100 km od miesta bydliska avšak len za sobotnej alebo nedeľnej premávky kedy moja 80tka na ceste nebude až tka prekážať a aj tých aut je podstatne menej.
Minule mi povedala jedna milá pani,
Maťo mne sa zdá že ty si ani, ani, ani.
Musíš vedieť kde máš miesto, musíš niekam
patriť,
nemôžeš sa takto motať a tárať dve na tri.
Cory

Příspěvek od Cory »

Zda sa mi ze sedacky boli normalne sedmičkové...aj keď neviem ako vyzerajú z Ody.
Vašátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vašátor »

To Lionol: bouračka holčičky do Tvé krásné 2103 mě mrzí. Je velká škoda, že takto krásný vůz utrpěl chloupek na originalitě. Přijde mi, že to je "štěstí" málo jezdících aut. Když Martin koupil nádhernou 2102, v TOP stavu, musel ji nechat jednu noc na parkovišti před domem. A ejhle, ráno promáčklý blatník. Za to Oranžáda si na svých cestách (14 000km) po Rumunsku, Bulharsku, Turecku odnesla jen asi 3 drobné šrámy, kterých si bez upozornění všimne jen málo kdo. To jsou takové ty náhody, kdy si člověk může dávat sebevětší pozor a stejně ho to nemine.
Když jsem letos poprvé jel svojí 2103 na ladasraz do Mnichova Hradiště, přiznám se, že jsem byl velice nervózní, aby mě nějaký idiot nezbořil, neodřel ... samotnou cestu jsem si v podstatě ani tak moc neužil, protože na silnicích jezdí spousta šílenců, kteří nejsou schopni respektovat pomalejší cestovní rychlost takřka 40let starého veterána. 15ka jede krásně, stačí se dotknout plynu, motor vystřelí jak raketa, rafička tachometru šplhá a šplhá .... ale jet kolem 100km/h delší cestu prostě nejde. Hmm...ne, nejde...nemám to srdce. Člověk pak musí dávat pozor na všechno co se kolem něj děje, což je docela vyčerpávající. Na druhou stranu jsem však velice rád, že jsem na sraz dorazil. Spousta lidí si auto okoukla, pokecali jsme o odlišnostech prvních modelů 2103 (nejen ostřikovač, ale třeba i zámky dveří...) a nakonec ty pocity ze srazu úplně zastínily negativa z cesty. Mno a od jarního srazu 2103 stála v garáži až do půlky září, kdy jsme vyrazili na relax na chatu.

Prosímtě, koukám na Tvoje fotky... ruský nápis "Žiguli" na zadní kufr jsi sehnal někde nový? Na Pepíkovi zapracoval zub času a zrovna nápis by potřeboval drobnou korekci. Ovšem nejsem úplně přesvědčen, zda mám zasahovat. Přecejen stárnutí nezastavíme a k vozu z roku 1973 ty drobné "rozpady" už tak nějak patří.
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MacGyver »

Když je veterán pěkně udělaný, ani mi nevadí, že třeba lak není originál, i když tento fakt jistě pozvedá veterána na stupnici veteránovosti ještě o příčku výš :D. Jinak takhle promáčknutý blatník by velice rozrušil i mě na mé schnilotině. Na druhou sranu, nemám zase z takovýchto nešťastných příhod noční můry, lak není originál, blatníky také ne, má to dost najeto. nedávno jsem s tím trochu vrazil do přívěsu, vyklepal, vykytoval a je zase jako nové. Osobně to vlastně až tak za veterána nepovažuju, tyhle auta se pořád občas vidí v provozu a dokud tomu tak je, tak to pro mě není echt historický automobil, jejich čas ale určitě přijde. Stará auta mám od mala rád, a tak si vážím i toho mého. Mým malým snem je, že až budu u pana Škody brát 350 tisíc měsíčně, tak konkrétně tento kousek pořádně zrenovuju a pak už s ním budu vyjíždět jen velmi zřídka. Na běžné ježdění do práce si samozdřejmě koupím rolls royce silver wraith.
Vašátore, nápis by ti mohl snad někdo sehnat na Ukraině, mě ho přivezl tuším Michal4x4, nebo tak nějak. Mám ho doma, ještě jsem ho nevyměnil. Vlastně ani nevím, jestli vyměním. Nejraděj bych ho s někým prohandloval za nápis Lada 1500.
A je pravda, že jsem byl s kamarádem na škoda srazu v Běšinech a tam se skoro nikdo s nikým nezná, všichni tam tak bloudí a když si někdo k autu přiřadí něčí nick je z toho událost dne. V tutom směru se mi naše srazy strašně líbí, nejezdím tam tak ani kvůli těm smradlavejm křápům, ale kvůli partě bláznů, co s nima jezdí. To znamená Lionole přijeď se na nás podívat čímkoliv, nikdo tě tam neroztrhá, že si nepřijel Vazem!
Lada 2103 r.v.77 "Hranatá nádhera"
Lada 2107 r.v.86 štrejchnutá tankem
Já chci jenom jezdit. Já CHCI!!! :toothy10:
My Other Car Is A Millennium Falcon
člen Ladaklub ultras
lionol

Příspěvek od lionol »

To Vašátor:

Byla to rychlovka. Přijel jsem k baráku, zaparkoval, vystoupil, zamknul auto, poodešel 5 metrů, najednou se přihnala parta dětí na kole (po chodníku) a ... BUM. A bylo vymalováno. Samozřejmě je to opravené, ale už to není úplně ono, je to trochu vidět (v takhle tvrdém místě to nešlo stoprocentně vytáhnout, blatník měl tendenci vytvořit oblouk nahoru, zevnitř se k tomu nijak nedostaneš), barva je udělaná perfektně, ale co naplat ... musel se přelakovat celý blatník, do záprachu to udělat nešlo, je to v ploše.

Ani já nehoním auta víc jak 90, jistě, občas se rozjedu, ale trvalá cestovní rychlost kolem 80 až 90 km/hod. Zcela pravidelně se setkávám s pitomci, kteří mi potřebují dokázat, že oni mají lepší stroj. Několikrát jsem byl téměř vytlačen z cesty, když se mi snažil nějaký ču.ák dokázat, že on je rychlejší. Většinou v naprosto nevhodných místech. Jednou jsem takového dementa (dělal na mě posměšné posunky, v čem to jako jedu) dojel tak, že jsem bleskově nasedl do svého Ford Galaxy Duratorq (130 kW), a na první červené jsem byl vedle něj (byl jsem už u konce cesty, žigul šel na bok, a protože mi žena dělá skoro vždy doprovodné vozidlo s dětmi, jak při Závodu míru, měl jsem Galaxy hned po ruce). Ten vopičák seděl v nějaké posrané 15 let staré Koktávce, tak jsem mu zaklepal na okno (on netuše, o koho jde, spustil okno) a "vo co de"? Tak jsem mu to vysvětlil, a jestli chce taky sodu. Jakmile jsem neseděl v "cigošském autě", už na mě nepohlížel jako na socku, které se to dá ukázat. A tak si tady, velebnosti, žijeme.

Ruský nápis Žiguli jsem koupil na www.autopasker.ru přímo v Moskvě. Mají tam spoustu dobrých originálních dílů.

To MacGyver: Když na sraz VAZů, tak jedině VAZem. Tak až bude někde poblíž, tak možná. Ale musí být zaručeno trvalé jasno, a nenocuji. Auta se potmě bojí.
Tom

VAZ 2103, 1975
VAZ 2103, 1977
VAZ 2103, 1978
VAZ 2106, 1978
dvk

Příspěvek od dvk »

Ho hó, měl jsem tu čest jeden z Lionolových skvostů vidět a slyšet na vlastní oči :shock: :D Já lidi jako on obdivuju, protože sám na to ty nervy a prostory nemám. Nebaví mě něco mít doma a jen tak na to koukat a bát se o to. Pro mě je ten prožitek krásy z techniky úzce spjatý s jejím používáním. Jenže - kdyby byli všichni takoví, nebylo by veteránů. Že nejezdí na srazy taky zcela chápu, před lety jsem taky na osobákové srazy přestal jezdit a Jedovnice byla po opravdu dlouhé době první, kdy jsem se přemluvil (a su za to rád :wink: ). Takže zkrátka ať si každý opečovává svoje autí jak chce :D
2x УАЗ 452, еx 21044 a 2105
Acibuk

Příspěvek od Acibuk »

Tak, páni veteránisti,

to já si užívám vlastnictví takto:

Obrázek

ale jinak s tím jezdím, kde se dá, déšť mi nevadí, posledně jsem v tom vezl přímočarou pilu a věci na stavbu.
zde
Kua vsecko hraje pro ty podnikatelse zazobane prasata ....

Tak a už zbývá jen ten Jelen a můžeme vytáhnout oponu.
Dostal ste Bludišťáka!
Klikněte zde pro zobrazení.
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“