Ahoj,
předem se omlouvám, zda už se to tu řešilo, ale nenašel jsem to.
Zajímalo by mne, zda může samotný brzdový kotouč "nasáknout" olejem tak, aby potom nešel odmastit (podle mě je to blbost...)
Potom taky, jestli je nutnost mastné destičky vyhodit, nebo se dají ještě umoudřit? (Třeba je trochu vyžíhat v troubě na pečení )
Podle toho, čím se to zamastilo. Pokud olejem, odstranit to lze. Pokud brzdovou kapalinou, tak tu z destiček nejspíš nedostaneš. A možná ani z kotoučů. Jak známo, kotouče jsou ocelolitinové, což je materiál poměrně značné porezity. Pokud bys měl kotouče kované, stát by se to nemohlo (jenže ty stojí tak pětkrát tolik, pokud se na Ladu vůbec dělají).
RENAULT Mégane Grandtour*04/2008 - 1,5dCi 78kW(06/2016-) RENAULT Scénic*05/2012 - 1,4TCe 96kW(10/2023-)
Marku, problém má s největší pravděpodobností na Oltcitu, možná proto ta snaha o pokusy o záchranu. Je otázkou na kolik jsou tyto komponenty v dnešní době "exotické". Samozřejmě, že u Lady by s výměnou komponent nebyla potíž, prodávají se za hubičku.
Brzdovka by se možná dala "vyhnat" dlouhodobějším ponořením ve vodní lázni. Olej zase v benzínové (technický). Případně oboje vymáchat v roztoku hydroxidu sodného, ale co to udělá s materiálem jest otázkou.
P.S. Pokud se nemýlím tak kotouče z krámu bývají konzervované čímsi mastným, takže by ten olej nemusel zase, až tak vadit.
Lada Granta Liftback 1,6 16V platinum - téměř normální auto
Lada Granta Liftback 1,6 16V bílá - necháme se překvapit
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Ano je to tak...
Problém mám na té mojí "cigoškáře" A tam je s díly právě problém.
Jelikož sou ty kotouče u převodovky a na jedné straně mi kape olej... přímo na kotouč. Ponořit do benzínu je mi milejší jak do hydroxidu...
Když jsem jednou musel prudce zabrzdit s 2104kou asi ze 120 na nulu, rozpálily se kotouče do temně červeného žáru tj cca 550 - 600 st.C a to žádný olej nemůže přežít . Nevím, jestli to mohu doporučit - hrozí pokroucení kotoučů. Ty moje přežily ve zdraví.
Já bych doporučil řádné odmaštění Acetonem či něčím podobným, pak vzít nějaký plynový hořák (stačí takový: http://www.profihornbach.cz/produkt/let ... 56220.html) a brzdy řádně "opálit" (ne spálit). Vysokou teplotou z nich olej začne lézt, ovšem je potřeba vždy jak vyleze, hned odmastit. Trouba sice destičky zahřeje, ale olej se nevypálí. Pokud je tam nalezlý olej převodový, měl by jít odstranit celkem dobře. Takové WD a podobné spreje...to je jiná liga. To už z destičky nikdo nedostane.
Speciální spreje na domašťování brzd samozřejmě existují a jsou velmi dobré. Sám je používám. Nicméně Aceton taky dobře poslouží.
To opalování - myslím zahřátí na vysokou teplotu, nikoli rozžhavení a spálení. Je to už jen na šikovnosti jedince. Přesně stejným plynovým hořáčkem, jak jsem posílal odkaz, jsme "opalovali" respektive zahřívali i totálně promaštěné zadní pakny. Při určité teplotě z toho mastnota začne vylézat - tato teplota je menší, než teplota kdy se materiál začne pálit. Takže klid Pakny to přežily a mastnota je pryč
Máme doma benzinový hořák... nevím jestli tušíš jak to vypadá, řekl bych že ještě zažil komunistickou éru. Je "zlatý" a má pumpičku na natlakování benzínu... Celej ten bazmek je dlouhej... co já vim, cca 50cm. Tím by to nejspíš šlo taky.
A když už sme u toho, tak bych ty destičky mohl vypálit i nad sporákem, ne?