v pátek 24. září 2010, 14:05 jsem napsal píše:Ano, klasika. Pokolikáté již čtu podobnou odpověď? To snad není možné! Je to už více než rok od doby, kdy se podařilo prosadit změnu zákona, ale reálný výsledek je stále tentýž.
Jenom pro upřesnění sem dám odpověď na podobný dotaz jednoho kolegy z veteránklubu:
18.1.2010 ministerstvo píše: Dle sdělení příslušného odboru je v současné době připravována úprava právního předpisu - vyhlášky dle § 79c odst. 3 zákona č. 56/2001 Sb., ve znění zákona č. 297/2009 Sb., na který odkazuje §37 odst.e) zákona o odpadech, a který má být připraven do 30. března 2010. Předpokládáme, že tento termín bude ze strany legislativního odboru Ministerstva dopravy dodržen.
Jelikož se nic nedělo, tak po další urgenci přišla tahle informace:
23.4.2010 píše: Prováděcí vyhláška měla být k 1.4.2010,ovšem na ministerstvu dopravy zatím nic nevytvořili,údajně by měla být hotová do 1.7.
No a dnes, 24.9.2010 se dozvíme, že "
vydání předpokládá Ministerstvo dopravy v první polovině roku 2011" Já tedy nevěřím ani tomu, že je vyhláška v nějakém připomínkovém řízení, neboť pokud by byla rozpracovaná, tak by o ní musel být záznam ve vládní knihovně rozpracovaných materiálů. Když si ale projdete i celou složku ministerstva dopravy, tak o prováděcí vyhlášce tam není nikde ani stopy. Viz:
http://eklep.vlada.cz/eklep/page.jsf?re ... niTablep=1 A přímo na stránkách ministrstva také nic není:
http://www.lepsipravo.cz/
A víceméně jsem měl pravdu, neboť na vyhlášce se v tu dobu nehlo ani prstem. Zato letos,
PO téměř
TŘECH LETECH SLIBŮ SE ÚŘEDNÍK ROZHOUPAL a sesmolil
A VYDAL!!! námi tak toužebně očekávanou
PROVÁDĚCÍ VYHLÁŠKU!!!
Z AVCC AČR jsem dnes obdržel e-mail, ve kterém se píše, že dne 10.5. 2012 vstoupila v platnost vyhláška č. 144, která novelizuje vyhlášku 355/06 Sb. Zároveň je tímto dnem posvěcené testování na odpuštění EKO poplatku!
Pokud jste začali radostí jásat a skákat metr dvacet vysoko, tak po přečtení následujících informací se dostanete do výchozího psychického stavu.
Aby totiž nebyl celý proces tak jednoduchý, zavádí novela nové názvosloví, jako třeba
Pověřená testovací komise či
Žádost o uznání testování silničního vozidla. Co to znamená v praxi? Nic jiného, než že se mimo stávajících klubových a krajských komisí, zavádí ještě komise třetí, ony
Pověřené. Ruku v ruce se s tím zavádí i třetí druh testace, což je ona
Žádost o uznání testování silničního vozidla pro odpuštění EKO poplatku. Tato testace se provádí jednorázově a je k ní vydán další speciální formulář. Ten potvrdí ona
Pověřená testovací komise a na jejím základě jste zbavení nutnosti platit ekovýpalné.
Kdo fyzicky bude ona
Pověřená testovací komise zatím není vůbec jasné, neboť ministerstvo opět jednalo bez jakékoliv diskuse s autokluby a pouze ex-post oznámilo vydání vyhlášky. V praxi tak nyní máme platný zákon, platnou prováděcí vyhlášku, ale neexistující komise. Zatím tedy není nikdo, kdo
Žádost o uznání testování silničního vozidla pro odpuštění EKO poplatku vydá a potvrdí. Na tom se nyní horečně pracuje. Co je ale již schváleno, je sazba za provedení oné "zázračné testace." Ta činí směšné 3.000,- Kč. Ano, slovy: třitisícekorunčeských.
Vydáním vyhlášky jsme se tak sice přiblížili ke kýženému cíli, ale parafrází slov klasika dodávám, že tento způsob realizace, zdá se mi poněkud nešťastným. Nejviditelnější změnou tak je odstranění schizofrenie v předpisech, kdy došlo k promítnutí nového znění technického kódu FIVA do našich předpisů, čímž je ve všech předpisech sjednocen věkový limit pro testování na minimálně 30 let.
O způsobu provádění testování pro odpuštění ekovýpalného je zatím zbytečné mluvit, neboť nikdo nyní nic neví. Údajně by pro nás mělo být na toto téma v brzké bu bu bu budoucnosti připravené školení, ale všichni dobře víme, jak to u nás chodí.
Tolik pokud možno krátký sumář z dění okolo prováděcí vyhlášky. Jakmile se budu dozvídat další podrobnosti, tak to tady budu průběžně doplňovat.