Byla řeč o tom, jestli je v pořádku snažit se na Ukrajině a Rusku nastolit "západní myšlení" za každou cenu. Tím není myšleno komunistické myšlení. Ale zkrátka jestli má cenu za každou cenu celý svět cpát za každou cenu směrem k Americe.
Já osobně nemám v tomhle směru dost jasno. Češi jsou Slované - západní. Měl bych být z historického i místopisného hlediska nakloněn spíše bratrům Slovanům. Každý ale o mně ví, že když dostanu dvě letenky, jednu do Moskvy a druhou do New Yorku, poletím do New Yorku a výlet autem udělám do Holandska nebo Itálie, místo do Rumunska. Takže se dá říct, že mě západní svět úspěšně zblbnul. Ale není to tak úplně pravda. Naopak si dokážu živě uvědomit i velké nevýhody amerikanismů a toho hektického cpaní všeho za každou cenu do amerických modelů života.
To je to samé, jako když se Japonci snaží v Čechách nastolit japonské pořádky a kulturu. Nesmysl. Možná ne tak efektivní jako u nich, ale taky si musíme uvědomit, co oni z toho svého života mají, když i o soukromý život se jim jejich firmy starají.
Nejsem zastáncem sjednocování všeho za každou cenu. A kam jsme se teď dostali? Nevypadá to teď trochu jako paralela k RVHP? Já myslím že jo. Jen s tím rozdílem, že před 30 lety byla ovládaná z Moskvy a teď to (dá se říct) většinou jde z USA. Tak se nad tím trochu zamysleme, jestli vážně má smysl za každou cenu se Americe ve všem klanět.