CB
Moderátor: Moderátoři
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Re: CB
Koho než nadšence by to teda eště mělo zaujmout?
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno Tři sestry <|||> Ladagang °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Chatka 12 forever ►Stodolní II◄ Estonian-czech crazy night Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Každého, kdo rád loví třeba vzdálené rozhlasové stanice na DV, SV, KV. Např. zmiňovaný Grundig je dvojitý! superhet s ostře laděnými obvody, čili zabezpečuje bezprecedentně kvalitní příjem jakýchkoliv stanic. I těch, o kterých na jiném "rádiu" nemáš ani ponětí.
- Laďuša
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé. Ale jakožto nenadšenec jsem stejně o ničom takovým nevěděl
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás
Ano, přesně tak! Navíc třeba Grundig Satellit umí jak frekvenční modulaci (FM), tak amplitudovou modulaci (AM) a kromě toho i modulaci s postranním pásmem (SSB) doplněnou o příjem radiotelegrafie (morseovka) a její následný převod na zvuk (BFO), kterou mají jen transcievery nejvyšších řad.Raduz píše:ja furt ale nevim co to ma spolecneho z CB, se da tim radiem jako skenovat pasmo?
Obecně se jedná (zejména u řady Grundig Satellit) o technicky nejlepší možné přijímače rozhlasového a i krátkovlnného vysílání, které bylo kdy možné "běžně" koupit. O jeho vlastnostech hodně vypovídá i neuvěřitelně precizní dílenské zpracování a použití těch nejlepších možných materiálů. Oboje je vidět již jen pohledem. Této kvalitě odpovídala i cena, která se u těchto "tranzistoráků" pohybovala v desítkách tisíc Kčs!, jakož i použití těch nejlepších (složitých a drahých) technických řešení, vč. řady různých fines, jako třeba ladění pomocí systému "jog/shuttle", atp...
Dívaje se do mého dobového ceníku, tak v roce 1987 stál Satellit 650 cca 1.500 CHF (Švýcarských Franků), což byl téměř dvojnásobek ceny nejlepšího full-size komponentního CD přehrávače (tehdy skoro ještě novinka). Tolik pro představu, co to bylo (a stále ještě je) za mašinu. Základní informace v češtině třeba zde: http://www.japo.cz/sat_3400.html
Tento přijimač S3400 - zejména verze "Amateur" s rozprostřenými ama pásmy, byla a je mým snem doposud. Dnes již ale existují komunikační přijimače, které jsou o technicky dvě třídy výše (bohužel i finančně cca o jednu).
S automatickým programovatelným skenováním, s několika sty paměťových míst pro "predladěné" stanice, s možností spolupráce s výkoným vysilačem, možností připojení dalších periferií např pro přenos obrazu atd.atd.
Jsem rád, že se mi při jedné služební cestě do bývalé NSR podařilo ve výprodeji fy Grundig zakoupit za tehdy pro nás "úžasných" 40 DM krátkovlnný VF+I MF díl tohoto přijimače a postupně si k němu "dobastlit" II MF, záznějový oscilátor (pro příjem telegrafie,a SSB) a telegrafní filtr. Bohužel S 3400 má pro DV, SV a VKV oddělený VF díl, který se mi sehnat nepodařilo. DV,SV, ani VKV mě nemrzí, ale postrádám tím ama pásmo 160m, které je na některých přijimačích označeno jako SV II - (např zmíněný Leningrad 002).
K továrním provedením, dokonale popsaným Hurikánem i s odkazy dodám jen to ,že ve své době to byl jediný komunikační přijimač povolený pro lodní provoz. A ještě to, že Leningrad 002 lze nazvat jeho ekvivalentem pouze na VKV rozhlasovém pásmu - na KV ale ani náhodou.Tam byla o něco lepší ruská Selena,ale i té do základní verze Satelita chyběla nejméně 1 generace vývoje.
S automatickým programovatelným skenováním, s několika sty paměťových míst pro "predladěné" stanice, s možností spolupráce s výkoným vysilačem, možností připojení dalších periferií např pro přenos obrazu atd.atd.
Jsem rád, že se mi při jedné služební cestě do bývalé NSR podařilo ve výprodeji fy Grundig zakoupit za tehdy pro nás "úžasných" 40 DM krátkovlnný VF+I MF díl tohoto přijimače a postupně si k němu "dobastlit" II MF, záznějový oscilátor (pro příjem telegrafie,a SSB) a telegrafní filtr. Bohužel S 3400 má pro DV, SV a VKV oddělený VF díl, který se mi sehnat nepodařilo. DV,SV, ani VKV mě nemrzí, ale postrádám tím ama pásmo 160m, které je na některých přijimačích označeno jako SV II - (např zmíněný Leningrad 002).
K továrním provedením, dokonale popsaným Hurikánem i s odkazy dodám jen to ,že ve své době to byl jediný komunikační přijimač povolený pro lodní provoz. A ještě to, že Leningrad 002 lze nazvat jeho ekvivalentem pouze na VKV rozhlasovém pásmu - na KV ale ani náhodou.Tam byla o něco lepší ruská Selena,ale i té do základní verze Satelita chyběla nejméně 1 generace vývoje.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
Ještě pro fandy českých výrobků - Tesla Pardubice někdy v 50tých letech vyráběla komunikační přijimač Lambda 4 a 5, který mohl Satelitu konkurovat co do rozsahu , citlivosti (jen asi do 20 MHz) , zapojení obvodů a komfortu obsluhy. Ostatní parametry - např váha 32 kg, spotřeba 95 W rozměry cca 60 x 40 x 50 cm ,osazení elektronkami 4ka klíčovými řady E21/22 5ka miniaturní řadou 6x3y - jsou již někde jinde.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
K příspěvku z 24.11 o 11letém cyklu šíření radiových vln .Čím vyšší index Sunspot, tím větší rušení pásma CB (11 m) a naopak.
- Marcel
- Kontaktovat uživatele:
Lidi mám dotaz, chci vybavit všechny traktory CB a jednu domů. A tak hledám kde se dá a našel jsem například toto http://aukro.cz/cb-vysilacka-2x-antena-i2093315611.html zajímá mě to hlavně kvůli anténě na barák má cenu do toho jít? Se v tom moc nevyznám
Marcel 2107
LADA 2107 - Laděnka
Největší abstinent z LKCS
http://marcel2107.rajce.idnes.cz/Ladka/#album
Silnice, mé přechodné bydliště
LADA 2107 - Laděnka
No doma mám jako "stabil" formelku, a ven na zeď jsem dal autoantenu Sirio Turbo 3000 jen na konzoli a kus ohnutýho železa. Hodně amatérsky udělaný, ale na volání kolem baráku to stačí. Na nějaký dálky jsem to nezkoušel.
Spíš mám taky dotaz. Když mi při tej nehodě hasiči urvali kabel od cb anteny někde vejpůl (aby ho použili jako provázek a mohli přivázat dveře, který nešly zavřít) tak můžu ho nějak spojit- nastavit ? Nebo do toho nemám hrabat a radši koupit kabel na míru ?
Spíš mám taky dotaz. Když mi při tej nehodě hasiči urvali kabel od cb anteny někde vejpůl (aby ho použili jako provázek a mohli přivázat dveře, který nešly zavřít) tak můžu ho nějak spojit- nastavit ? Nebo do toho nemám hrabat a radši koupit kabel na míru ?
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
znamení : KozoHroch
znamení : KozoHroch
urcite bych do toho sel, asi bych dal na barak 5/8 a do traktoru bral jen rucku s moznosti externiho odposlechu - repro, vecinu rucek muzes i napajet z autozasuvky 12V, tu traktor asi nema, nevim-udelas.Marcel píše:Lidi mám dotaz, chci vybavit všechny traktory CB a jednu domů. A tak hledám kde se dá a našel jsem například toto http://aukro.cz/cb-vysilacka-2x-antena-i2093315611.html zajímá mě to hlavně kvůli anténě na barák má cenu do toho jít? Se v tom moc nevyznám
®; Člen LKCS
- Marcel
- Kontaktovat uživatele:
Dík. Tak sem přihodil. Snad mě nikdo nepřehodí, končí to v době kdy jsem v práci
Marcel 2107
LADA 2107 - Laděnka
LADA 2107 - Laděnka
Marceli, pokud jsou všechny inzerované věci funkční, tak je to dobré. Nabízená anténa na barák je solidní. V zásadě Ti může být úplně jedno, jestli budeš mít na baráku půlku, nebo pětiosminu. Službu udělají obě dvě. Jenom už teď moc neznám cenové relace takovýchto použitých věcí, takže s cenou Ti neporadím. I tak si ale myslím, že 1800 už je docela dost. Asi bych za to ale nedal víc než cca 2.000,-
Uveřejni zde o kolik stanic se jedná a o jaký akční radius (včetně terénního profilu jde) .Asi by to chtělo nejdříve zkusit (zejména s těmi ručkami - karoserie je téměř dokonalé stínění), zvážit a pak se rozhodovat co koupit. A asi by nebylo dobré mít stanice "každý pes jiná ves". Dnes již jsou slušné nové staničky okolo 2000. V tom družstvu o kterém jsem kdysi psal nakoupili nové Prezidenty Harry a dostali slušnou množstevní slevu (bylo jich ale .Pak bývá dost problém s antenami ("na boudě" ji snadno urazíš a na zrcátku se obtížně dolaďuje a "šilhá"). Až pojedeš do Hořic do školy, zavolej a probereme to.