Přečetl jsem si pozorně první příspěvek a souhlasím s Vašátorem. Něco na plazmovém zapalování může být - ale energie (práce) výboje na svíčce se jednak udává ve Ws ev.v J (uvolní-li se tato energie za zlomek sekundy,pak je možné, že okamžitý výkon - tentokrát udaný ve W nebo J/s bude mnohonásobně vyšší) ,to zaprvé. Zadruhé - autorVašátor píše:... JENŽE vznik plazmového výboje nesouvisí se svíčkou. Vzniká ve speciálně navrženém zapalování.
Toto je jen reklamní sráčovina. Kde se ten výkon vezme? To je snad perpetuum mobile? Vysvětlete mi někdo, jak z běžného zapalování vymáčknete 1000kw, které se navíc objeví až ve svíčce ....
příspěvku "zplácal" několik věcí dohromady, což dokazuje věta :
<<<Nahromaděná energie je přitom soustředěna v zabudovaném kondenzátoru, a signál z rozdělovače ji oproti běžným svíčkám uvolní již za dvě nanosekundy. Jiskra je zároveň až desetkrát mohutnější>>>
Kde je ten zabudovaný kondenzátor (který by musel mít kapacitu min. desítek mikrofaradů a elektrickou pevnost řádu kilovoltů) a kde je zařízení, které mu tu energii (mezi jednotlivými zážehy) dodá ?
Autor navíc jedním dechem tvrdí,že energie (tedy mohutnost jiskry) je 1000 kW ku 50 W
, což je poměr 1:20000 a vzápětí dodává, že jiskra je 10x mohutnější.
Pokud je něco podobného ve vývoji, pak by to mohla být obdoba fotoblesku, kde se kondenzátor pro hlavní výboj nabíjí VN měničem a hlavní výboj se posléze spouští pomocnou řídící elektrodou, což by mohl být ten signál z rozdělovače jak je psáno výše.
Ale je to jen moje (třeba mylné) pochopení toho o co asi jde.
Rozhodně to ale nebude ta "zázračná" svíčka z prvního příspěvku
P.S: pokud jde o vysoce výkonné motory na čistý ethanol, tak o tom budou hodně vědět "pretěkári" na vodních kluzácích, kteří mimochodem jezdí své závody na jedovnické nádrži +/- týden od našeho srazu.