Černobyl

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Zastáncem jádra? Po té co se bezpečné vodní reaktory ve Fukušimě jaksi navzdory výkladům samy nezklidnily, je jasné, že kdyby do Temelína spadl větší meteorit, nebo se nad ním zrovna přehnalo tornádo (viz Litovel), nebo tam náhodou spadlo letadlo, tak budeme mít asi pěkně staženou záď. Co je nám platné, že kontejment reaktoru odolá všemu, když stačí vyřadit nějaký pomocný mechanismus. (Nebo se pletu?) Pak je to značné diléma, jestli akceptovat rizika energetické náročnosti současného života.
A když ne kvůli Temelínu, tak kvůli dalším desítkám reaktorů v Evropě, nechápu co Ti Rakušáci vlastně chtějí, když Francie má 58 reaktorů Německo 17 a ČR 6.
Seznam reaktorů, dokonce i s detailní mapou, kdyby si někdo chtěl udělat výlet. http://world-nuclear.org/NuclearDatabas ... x?id=27232
Bílý LADA a okřídlená spol.
dvk

Příspěvek od dvk »

Tohle věčné dilema "jádro vs. tepelné el." (obnovitelné zdroje v našich končinách myslím nemá cenu počítat) mi přijde jako porovnávat letadlo vs. auto. Statisticky je letadlo bezpečnější, ale pokud už má havárii, pravděpodobnost že ji nepřežiješ je oproti autu velmi vysoká. A teď jak z toho ven ... je lepší pomalé znečišťování a devastace krajiny nebo "jednorázová" havárie reaktoru + díra v zemi s uloženým palivem ?

Můj osobní názor je, že kdyby se všechny peníze, které se vyhazují do ekonesmyslů typu větrné el. nebo solární panely, investovaly do výzkumu technologií typu studená fůze nebo do výzkumu bezpečnostních věcí okolo jaderného reaktoru či zpracování vyhořelého paliva, udělalo by se líp. Další věcí je, že ve Fukušimě (a také v Černobylu) jsou jiné typy reaktorů než u nás, takže těžko porovnávat důsledky případné havárie a zda by k ní vůbec došlo a v jakém rozsahu.
2x УАЗ 452, еx 21044 a 2105
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Obávám se, že ti rakouští pomatenci jsou pouze něčich nástrojem. A ti němečtí asi taky. Komu prospěje zavírání jaderek? ČEZu a uhlobaronům.

No, jinak nechci nic říkat, ale Gorbačov v tom dokumentu říkal, že měli 18 000 mezikontinentálních raket, z nichž každá má sílu čert ví kolikanásobku bomb svržených na japonce za války - myslím, že to by neznečistilo ovzduší prachem. Myslím, že by to spíš vymazalo naši planetu. Kde jsou ty rakety? A co flotily ponorek s jadernými střelami? Kde jsou, kotví někde? dělá na nich někdo údržbu? Nebo z nich dobrodruzi kradou měděný káble a hliníkový odlitky? Kdo má na dosah onen pověstný červený knoflík? Nemívá třeba zlé sny? Nenudí se třeba?

Myslím, že ty naše dvě elektrárny jsou v pohodě.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

dvk píše:Tohle věčné dilema "jádro vs. tepelné el." (obnovitelné zdroje v našich končinách myslím nemá cenu počítat) mi přijde jako porovnávat letadlo vs. auto. Statisticky je letadlo bezpečnější, ale pokud už má havárii, pravděpodobnost že ji nepřežiješ je oproti autu velmi vysoká. A teď jak z toho ven ... je lepší pomalé znečišťování a devastace krajiny nebo "jednorázová" havárie reaktoru + díra v zemi s uloženým palivem ?

Můj osobní názor je, že kdyby se všechny peníze, které se vyhazují do ekonesmyslů typu větrné el. nebo solární panely, investovaly do výzkumu technologií typu studená fůze nebo do výzkumu bezpečnostních věcí okolo jaderného reaktoru či zpracování vyhořelého paliva, udělalo by se líp. Další věcí je, že ve Fukušimě (a také v Černobylu) jsou jiné typy reaktorů než u nás, takže těžko porovnávat důsledky případné havárie a zda by k ní vůbec došlo a v jakém rozsahu.
Já nemám diléma, jestli tepelnou, nebo jadernou, mám dilema, že by se lidstvo mělo zbavit zbytečností, jako jsou StandBy u všeho co se strká do zásuvky. Nemuselo by v každém domě být pět televizí na jednu rodinu atp.
Nejsem zrovna erudovaný jaderný odborník, ale reaktor ve Fukušimě a v Temelíně fungují na hodně podobném principu - moderátorem je voda, zatímco v Černobylském RBMK jsou moderátorem ony grafitové tyče. A pořád se říkalo, jak jsou reaktory s vodním moderátorem bezpečné, protože když se voda nááhodou vypaří, reakce se zastaví. Fukušima ukázala, že nezastaví, zbývá že je takový reaktor lépe řiditelný a není tak nevyzpytatelný, jako RBMK = že se hned nerozlétne do okolí.
MartasBrno píše:Obávám se, že ti rakouští pomatenci jsou pouze něčich nástrojem. A ti němečtí asi taky. Komu prospěje zavírání jaderek? ČEZu a uhlobaronům.

No, jinak nechci nic říkat, ale Gorbačov v tom dokumentu říkal, že měli 18 000 mezikontinentálních raket, z nichž každá má sílu čert ví kolikanásobku bomb svržených na japonce za války - myslím, že to by neznečistilo ovzduší prachem. Myslím, že by to spíš vymazalo naši planetu. Kde jsou ty rakety? A co flotily ponorek s jadernými střelami? Kde jsou, kotví někde? dělá na nich někdo údržbu? Nebo z nich dobrodruzi kradou měděný káble a hliníkový odlitky? Kdo má na dosah onen pověstný červený knoflík? Nemívá třeba zlé sny? Nenudí se třeba?
Myslím, že ty naše dvě elektrárny jsou v pohodě.
No o tomhle raději nepřemýšlet, v tom bordelu se asi těžko zabývá nějakou fundovanou ekologickou rozborkou a likvidací. Jistě to někde hnije a až to jednou shnije, tak teprve se Rus probudí, že je s tím třeba něco dělat.
Ty naše dvě elektrárny mi taky přijdou tak nějak v pohodě, ale jak je vidět, zranitelné vcelku snadno asi jsou.
MartasBrno

Tak co se úniku oběživa týče, japonci měli jeden okruh, my máme okruhy všude dva. A nejsme v části, kde by byly zemětřesení a už vůbec ne vlny tsunami. Japonci dojeli na kombinaci extrémně nepříznivých situací. Černobyl, ať už měl konstrukční vady nebo dokonce i odfláknutou stavbu, mohl žít dodnes, dokonce po dostavbě v šesti reaktorech. Bohužel, někdo to hodně podělal.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Dusan

Příspěvek od Dusan »

Teepee píše:
dvk píše: Nejsem zrovna erudovaný jaderný odborník, ale reaktor ve Fukušimě a v Temelíně fungují na hodně podobném principu - moderátorem je voda, zatímco v Černobylském RBMK jsou moderátorem ony grafitové tyče. A pořád se říkalo, jak jsou reaktory s vodním moderátorem bezpečné, protože když se voda nááhodou vypaří, reakce se zastaví. Fukušima ukázala, že nezastaví, zbývá že je takový reaktor lépe řiditelný a není tak nevyzpytatelný, jako RBMK = že se hned nerozlétne do okolí.
Na podobnom principe mozno ale konstrukcia je ina Temelin ma predpokladam 2 okruky primarny radioaktivny a sekundarny ktory pohana turbiny. A navyse je pod reaktorom miesto kde vytecie a ochladi sa roztavene jadro....
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

MartasBrno píše:Tak co se úniku oběživa týče, japonci měli jeden okruh, my máme okruhy všude dva. A nejsme v části, kde by byly zemětřesení a už vůbec ne vlny tsunami. Japonci dojeli na kombinaci extrémně nepříznivých situací.
Zatím si myslím že počet okruhů nijak neovlivní důsledky výpadku čerpadel primárního okruhu. Pokud se oběh reaktorem zastaví, začne se prostě přehřívat. Nebo to nějaký vliv má?
Tsunami tu nejsou, zemětřesení taky ne. Ale stačí vychcánek, který ukradne naftu z generátorů a jeden náhodný black-out.
Musíme doufat a věřit, že se o záložní zdroje starají svědomitě, že jsou v bezpečí a při jejich výrobě byla kvalita na prvním místě.
Zažil jsem výpadek energie v budově, kde je záložní agregát, a ukázalo se, že se o něj prostě zapoměli starat a v kritické chvíli nenaskočil.
Dusan píše: Na podobnom principe mozno ale konstrukcia je ina Temelin ma predpokladam 2 okruky primarny radioaktivny a sekundarny ktory pohana turbiny. A navyse je pod reaktorom miesto kde vytecie a ochladi sa roztavene jadro....
Roztavené jádro vteče do bazénu s vodou. A kam se odpaří ta voda? A při té teplotě jádra, nevznikne náhodou vodík, který udělá to co udělal ve Fukušimě? Já vím, těžko by to tam dělali, kdyby to bylo úplně k ničemu, ale stejně, nějak tu důvěru prostě nemám.
Naposledy upravil(a) Teepee dne pát dub 29, 2011 12:56, celkem upraveno 1 x.
Veverka

Příspěvek od Veverka »

ČAES měl mít dokonce 12 reaktorů :P .
Cunami a zemětřesení tady nemáme,žádný tornádo nepoškodí tak velkou budovu jako reaktor.Meteorit je nepravděpodobnej.

V Londýně zemřelo na splodiny z komínů jen v zimě 1951 na nějakých 1000 osob.

Martas:když někde uhnije ponorka,není to takovej problém jako poškozený aktivní reaktor,proto jsem v klidu.

Co si myslíte o AE Metsamor?Technika 70-tých let,RBMK,seismicky hodně aktivní zona,Kavkaz a jeho reálie(boje s Azery o karabach atd.),Arméni ve velíně :lol: ?
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

Teepee píše:
MartasBrno píše:Tak co se úniku oběživa týče, japonci měli jeden okruh, my máme okruhy všude dva. A nejsme v části, kde by byly zemětřesení a už vůbec ne vlny tsunami. Japonci dojeli na kombinaci extrémně nepříznivých situací.
Zatím si myslím že počet okruhů nijak neovlivní důsledky výpadku čerpadel primárního okruhu. Pokud se oběh reaktorem zastaví, začne se prostě přehřívat. Nebo to nějaký vliv má?
Tsunami tu nejsou, zemětřesení taky ne. Ale stačí vychcánek, který ukradne naftu z generátorů a jeden náhodný black-out.
Musíme doufat a věřit, že se o záložní zdroje starají svědomitě, že jsou v bezpečí a při jejich výrobě byla kvalita na prvním místě.
Zažil jsem výpadek energie v budově, kde je záložní agregát, a ukázalo se, že se o něj prostě zapoměli starat a v kritické chvíli nenaskočil.
Dusan píše: Na podobnom principe mozno ale konstrukcia je ina Temelin ma predpokladam 2 okruky primarny radioaktivny a sekundarny ktory pohana turbiny. A navyse je pod reaktorom miesto kde vytecie a ochladi sa roztavene jadro....
Roztavené jádro vteče do bazénu s vodou. A kam se odpaří ta voda? A při té teplotě jádra, nevznikne náhodou vodík, který udělá to co udělal ve Fukušimě? Já vím, těžko by to tam dělali, kdyby to bylo úplně k ničemu, ale stejně, nějak tu důvěru prostě nemám.
Japoncí nemají stejný reaktory jako my, to není jen počtem okruhů. My máme tlakovodní reaktory, voda se v nich nevaří, protože je v primárním okruhu pod tlakem (stejně jako v chladícím systému u auta ;) ), ohřívá výměníkem sekundární okruh ve kterým vzniká pára pro turbínu. Ty japonský reaktory jsou varný, voda vře přímo v reaktoru a vzniklá pára pohání turbínu. Z toho je celkem laicky vidět, že vyvařit vodu je u toho druhýho reaktoru snadnější.

Že by někdo ukradl naftu od dieselgenerátorů bych se nebál, budovy se záložníma zdrojema jsou ještě i v rámci objektu elektrárny pod přísným dohledem, agregáty se navíc každých 14 dní spouštějí a zkouší.

Tím samozřejmě neříkám že se nikdy nemůže nic stát, vždycky se může přihodit něco s čím se nepočítalo.

Líbí se mi obecně ta zaujatost Temelínem, přitom - i právě díky tý obecný zaujatosti - je myslím ta elektrárna ještě o fous bezpečnější než jiný. Ale že třeba Dukovany vůbec nemají okolo reaktorů betonový kontajment nikoho, dokonce ani rakušáky moc nezajímá :P
21113 >>> 21113 >>> 21113

Komu není rady, tomu není pomoci.
Marťas

Příspěvek od Marťas »

Já se ještě vrátím k tomu navštěvování Černobylu.
Já bych se tam také podíval a také ne z důvodu, abych viděl utrpení. Podíval bych se tam z toho důvodu, že se na tomto místě stalo něco, co změnilo dějiny (ikdyž v negativním smyslu).
Beru to stejně, jako prohlídky Terezína, Osvětimi.. každý normální člověk, který se tam ocitne, tak tam není proto, aby viděl utrpení, ale proto, aby viděl to, o čem četl a viděl dokumenty.
Když lidé budou chtít znát jen dobré věci a ke špatným se obracet zády , tak se klidně může stát, že se na ně zapomene a budou se opakovat.
Na každém hradu je hladomorna, nebo mučírna, na hrady se taky nechodí kvůli utrpení druhých a to často u hradeb zemřely stovky lidí.
Pompeje... Jel by tam někdo, aby se ukájel utrpením?
K pyramidám také nikdo nepojede kvůli tomu, aby si představil tu nebohost trýzněných otroků.

Zkrátka ke každý problematice je hodně úhlů pohledu :wink:
2101, r.v.1977, 1700k - Vladimir / 2106, r.v.1978 - Nikolaj / 21061, r.v.1986 - Sergej / 21044, r.v. 1999 :hrob: / 21044, r.v. 1997 Ivan / 1119, r.v. 2009 Kalina / Jawa 20, rv. 1969 / Š1203 rv. 1975 - Blaženka / Jawa 250/353 rv. 1957 / Avia A21 Furgon / Zetor 25A
Obrázek
Жигули навсегда!
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

Jaderný elektrárny jsou nejlepší! A jsou i bezpečný, což v podstatě právě fukušimskej průšvih dokázal. Vemte si, jakou zkoušku ta elektrárna podstoupila a v podstatě se prd stalo. Trochu radioaktivních par uniklo, ale žádnej megavýbuch nenastal, protože spontánní vývin par a plynů a tim rostoucí tlak byl regulovanej, tudíž furt ovladatelnej. Tam jsou reaktory BWR, což teda v tutom případě bylo jedno, páč napadenej byl beztak jakoby primár.

Prostě jaderná energie je energie čistá, dobrá, výhodná - prostě nejlepší. A nejlepší zůstane, dokud nevymyslí tu termojadernou fůzi a nebo co to je, ale to hned tak nebude.
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
MartasBrno

Laďuša píše:dokud nevymyslí tu termojadernou fůzi a nebo co to je, ale to hned tak nebude.
a pak se budou lidi bát zase té termojaderné fůze, nebo co to je.
Obrázek
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

MartasBrno píše:a pak se budou lidi bát zase té termojaderné fůze, nebo co to je.
No tak proč jsou kolem Černobylu a Fukušimy ty zóny? Jenom kvůli strachu?
MartasBrno

Teepee, nestěžuju si, jen konstatuju. Strach je přirozený. Blbý je, že neviditelněj nepřítel je zákeřnej, to je fakt.
Obrázek
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

MartasBrno píše:Teepee, nestěžuju si, jen konstatuju. Strach je přirozený. Blbý je, že neviditelněj nepřítel je zákeřnej, to je fakt.
Strach je nejen přirozený, ale také oprávněný. Nicméně uznávám, že po větrných a vodních elektrárnách je atom jediná další přijatelná možnost výrobě el. energie. Ty farmy slunečních hyzdičů krajiny se mi nějak moc nezdají.
Nicméně to je názor jednotlivce, globální závěr nelze udělat.
Snad jen, prostě atom je dobrý sluha, ale zlý pán. Je třeba při práci s ním neztrácet ostražitost. A doufat. Doufat, že se to v Evropě ani jinde na světe zase dlouho, nebo nejlíp nikdy nestane.
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“