To Veverka: Já nepíšu, že to ježdění vlevo je tvůj výrok - má reakce byla určena tobě
aj. - tedy i těm nabalujícím se komentářům jiných. Prosím lépe číst!
No a s tou asijskou částí býv.SSSR - ono tady trochu záleží na tom, jak se vlastně ta hranice mezi dvěma kontinenty bere. Pokud použijeme hranici, danou liniemi horstev Uralu a Kavkazu, tak mám pravdu já. Uznávám ale, že - byť dodnes se geologové a geografové nemohou na jednotné hranici obou kontinentů tam dole jednoznačně shodnout - je to dělení hodně hrubé, byť si dovolím laicky říci, že má jakousi logiku - už jen tím efektem vrásnění na styku zemských desek, tedy ker. Jenže pokud budeme brát hranici "severně od Kavkazu" (hezká definice, ale kde to přesně je?) mezi Kaspickým a Černým mořem a pak nahoru k Rostovu na Donu a pak přes všechna ta moře úžinami až do Středozemí - můžeš mít v tomto detailu i vytoužený kousek své pravdy. Ostatně, když se dívám zpět, myslím, že jsem tu linii fronty popsal (snad?) celkem dobře - m.j. Groznyj a Majkop, což tedy zahrnuje i ty stepi Kubáně a levý břeh dolního Donu.

Ono když není dána přesná hranice, těžko se pak dohadovat. Ale aspoň si člověk procvičí mozek, přecijen školu - i tu poslední - už mám dost dlouho za sebou.
Jinak v praktickém smyslu je tahle debata asi tak, jako když v Istanbulu přejedeš most na asijskou stranu, projdeš se po čtvrti a vrátíš zpátky. A pak můžeš tvrdit - byl jsem v Asii. Byl - nebo vlastně nebyl? Vidíš, a právě tohle je taková ta pivní báje, co jsem měl na mysli. Ale hádat se o ten detail klidně můžeš, je-li ti to zapotřebí.