Ekofinta

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Jelen

Příspěvek od Jelen »

Shodou okolností mám zkušenosti i s rušením vozidla v odhlášce.
Plnou moc potřebuješ, ne k tomu, aby vzali auto na šrotiště, to tam vezmou a napíšou jméno toho, na koho je auto psané, popřípadě na toho, kdo je v odhlášce. Pak na úřadě potřebuješ plnou moc k tomu, abys auto zrušil. A to tak, že odhlášku zrušíš na základě plné moci, že k převodu auta nakonec nedošlo, odhláška na nového majitele se stornuje a potom auto vyřadí z evidence (psané na původního majitele) na základě ekolikvidace.
Sid

Příspěvek od Sid »

Freedom píše:já takhle jezdim už 6 měsíců ne li déle, při zastavení silniční hlídkou, mě sice zkontrolujou, a při zjištění že mam malej techničák procvaklej už kdysi dávno od koupě tak se zeptaj zda jsem v převodu a proč tak dlouho, ukážu protokol o nehodě po koupi vozu a že teprv ted sem stihl auto opravit že do té doby nebylo možné dojet na STK k evidenčce a mam klid, jednou sem za to dostal jen 200 a tim to haslo, ano ale ručení je poviné :)
Radšej si to daj čím skôr doporiadku, lebo sa ti to môže škaredo vypomstiť.
Tieto špekulovania dobré riešenie. Buď kúpiť auto, čo má výpalné už zaplatené, alebo to obísť legálnou cestou, alebo to zaplatiť. Alebo nič nekupovať.
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Pokud vím, tak tím prostřižením ORV se vyznačí jeho dočasná platnost, která tvoří lhůtu pro dokončení převodu vozidla. Po této lhůtě pozbývá ORV platnosti. Jízda s vozidlem bez platných dokladů je snad postihována nějakým jasným ohodnocením, nebo není? Proč jsme tedy houfně měnili řidičáky s vidinou postihu za jízdu bez platných dokladů, když techničáky jsou jen na okrasu. Nějak mi to nesedí. Článek jsem četl, udivuje mne, že takto veřejně jsou majitelé vozidel nabádáni k levárnám, bordelářství a nedisciplíně.
Já jsem v podstatě kvůli tomu raději hodil auto do šrotu, než bych ho dal za hubičku místnímu expertovi na obdobné různé vychytralosti.
A co si na tom cením je, že mám teď bohorovný klid, nikde, kdoví u koho, se nepoflakuje ORV s mým jménem.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Jelen

Příspěvek od Jelen »

Teepee, to bys ale nikdy nesměl prodat žádný auto, protože prostřižený ORV s tvým jménem dáš novému majiteli tak, jako tak. A co s tím udělá nový majitel ty už nemůžeš ovlivnit, neb to neni v tvé pravomoci, ale ani tě to nemusí zajímat. Stroj jsi prodal, svoji povinnost jsi splnil a víc o autě nemusíš vědět.

Kdybys čistě hypoteticky prodal toho tvýho pežota a novej majitel si ho nedohlásil, i když je bez ekodaně, tak s tim taky nic neuděláš. Prostě je to volba nového majitele.
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Jelen píše:Teepee, to bys ale nikdy nesměl prodat žádný auto, protože prostřižený ORV s tvým jménem dáš novému majiteli tak, jako tak. A co s tím udělá nový majitel ty už nemůžeš ovlivnit, neb to neni v tvé pravomoci, ale ani tě to nemusí zajímat. Stroj jsi prodal, svoji povinnost jsi splnil a víc o autě nemusíš vědět.

Kdybys čistě hypoteticky prodal toho tvýho pežota a novej majitel si ho nedohlásil, i když je bez ekodaně, tak s tim taky nic neuděláš. Prostě je to volba nového majitele.
Dopředu jsem věděl, že chce Sierru na lumpárny a nedotáhne převod, nebylo co řešit, 10 000Kč výpalného by nedal nikdo.

Do kupní smlouvy se, co pamatuji, dává odstaveček s lhůtami pro předání dokladů kupujícímu a kdybych teď prodával toho našeho Peugeota, dám tam i odstaveček, že se kupující zavazuje k řádnému dokončení převodu a odevzdání ORV na jemu příslušejícím úřadě. I když už má výpalné zaplacené.
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

Teepee píše:
Jelen píše:Teepee, to bys ale nikdy nesměl prodat žádný auto, protože prostřižený ORV s tvým jménem dáš novému majiteli tak, jako tak. A co s tím udělá nový majitel ty už nemůžeš ovlivnit, neb to neni v tvé pravomoci, ale ani tě to nemusí zajímat. Stroj jsi prodal, svoji povinnost jsi splnil a víc o autě nemusíš vědět.

Dopředu jsem věděl, že chce Sierru na lumpárny a nedotáhne převod, nebylo co řešit, 10 000Kč výpalného by nedal nikdo.

Do kupní smlouvy se, co pamatuji, dává odstaveček s lhůtami pro předání dokladů kupujícímu a kdybych teď prodával toho našeho Peugeota, dám tam i odstaveček, že se kupující zavazuje k řádnému dokončení převodu a odevzdání ORV na jemu příslušejícím úřadě. I když už má výpalné zaplacené.
No dát se to tam může, ale když někomu nedělá problém jezdit jak dlouho s propadlým OTP, tak si z nějakýho ostavečku bude těžko dělat hlavu.
21113 >>> 21113 >>> 21113

Komu není rady, tomu není pomoci.
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

To je zajímavý. Odstaveček, kterej když se poruší tak co? zneplatní kupní smlouvu? Takže bys vysolil peníze a on ti vrátil auto? To snad nikdo nechce.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

MartasBrno píše:To je zajímavý. Odstaveček, kterej když se poruší tak co? zneplatní kupní smlouvu? Takže bys vysolil peníze a on ti vrátil auto? To snad nikdo nechce.
No tak blbej snad nikdo není, spíš se dává nějaká smluvní pokuta ve výši xx procent z kupní ceny za každej den prodlení.

Ale to se spíš používá naopak - tedy že prodávající odhlásí auto na nového majitele do určitý lhůty. Podmínka přihlásit na sebe auto moc smysl nedává, protože je v podstatě nevymahatelná a prodávajícímu pokud má smlouvu, prachy a odhlásil to na novýh majitele už může být všechno fuk. A navíc je už daná zákonem.

Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

zelvotron píše:
MartasBrno píše:To je zajímavý. Odstaveček, kterej když se poruší tak co? zneplatní kupní smlouvu? Takže bys vysolil peníze a on ti vrátil auto? To snad nikdo nechce.
No tak blbej snad nikdo není, spíš se dává nějaká smluvní pokuta ve výši xx procent z kupní ceny za každej den prodlení.

Ale to se spíš používá naopak - tedy že prodávající odhlásí auto na nového majitele do určitý lhůty. Podmínka přihlásit na sebe auto moc smysl nedává, protože je v podstatě nevymahatelná a prodávajícímu pokud má smlouvu, prachy a odhlásil to na novýh majitele už může být všechno fuk. A navíc je už daná zákonem.
Dovětek poskytuje deklaraci, že jsem jednal v nejlepším vědomí a svědomí dokončení řádného převodu. Nikdo mě nenapadne za to, že jsem věděl o nekalých úmyslech kupujícího, ošidit stát na správních poplatcích (poplatku do systému sběru a třídění odpadů).
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

To jo no. Ale i bez toho to nikdy neprokáže, kdyby náhodou chtěl a k něčemu mu to bylo.

Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

zelvotron píše:To jo no. Ale i bez toho to nikdy neprokáže, kdyby náhodou chtěl a k něčemu mu to bylo.
No a jsme u slovíčkaření. Na jednu stranu bez větičky není prokazatelné, že jsem o nekalých úmyslech kupujícího věděl, na druhou stranu není prokazatelné, že jsem o tom nevěděl. Vítězí lepší právník. S větičkou je jen prokazatelné, že jsem o nekalých úmyslech nevěděl a tudíž jsem byl uveden v omyl a de fakto podveden, byly zneužity mé osobní údaje (jméno adresa) na ORV zneužitím dokladu samotného.
Otázkou je jestli ORV patří k vozidlu a údaj o držiteli je okrajový, nebo je to doklad držitele vozidla a údaj o vozidle je okrajový. Samozřejmě zdravý rozum napovídá to prvé.

Znovu opakuji, je to nepořádek tohoto státu, že nenařídil tvrdé pokutování jízdy s neplatným dokladem ORV a tvrdé postihy prodlení z lhůty vymezené k převodu vozidla.

Zvláštní, že v případě řidičáku jsme byli médii masírování, jak po novém roce zůstaneme de fakto bez řidičského průkazu a že je to pokuta 2 500Kč a snad i body a zneužívání dokladu jiného člověka se netrestá.

Další variantou jak toto vohnoutství řešit je, dojít na Registr vozidel a vozidlo odhlásit na kupujícího s tím, že ORV se ztratilo. Kupujícímu předat jen velký TP a tím je v řiti. Otázkou je, jestli silniční hlídka najde v databázi vozidel prodávajícího, nebo už kupujícího (řidiče hříšníka bez ORV) a tudíž mu na silnici zatopí, protože vozidlo není vůbec vedené na něj a nebo nad tím mávnou rukou, protože to přece sedí. A protože při převodu do jiného kraje se mění značky, těžko značku xSx v Brně vyhodnotí jako domácí, patřící majiteli vozidla s bydlištěm v Brně, ale spíše bude stále vedená na mě. S tím zkušenost nemám, bez dokladů jsem byl přistižen jen jednou a když jsem jim z hlavy řekl pomalu i výrobní číslo auta, tak pochopili, že jedu opravdu jen za roh do garáže.

Samozřejmě uznávám argumenty a chápu situaci, nicméně je mi proti srsti, aby si kdovíkdo předával mé bývalé auto s mým ORV. To byla ukázka právě od toho potencinálního kupce Sierry, vytáhl na mně ORV nějakýho člověka z Trutnova se slovy, Hele, normálně pak budu jezdit na Tvůj techničák ...
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

Proč by jsi měl prokazovat že si o tom nevěděl, nejdřív by se muselo prokázat že jsi o tom věděl.

Ale hlavně proč by to někdo dělal a k čemu by mu bylo prokázat že si o jeho úmyslu to auto nepřihlásit věděl? To že to nepřihlásil je jen mezi ním a úřadem.

Se zbytkem souhlasím, mělo by se to výrazněji potírat, ale na druhou stranu, kdyby s tím nebyla spojená taková buzerace (EK, poplatek za převod, výpalný), tak by těch případů bylo určitě míň.

ad "ztracení" OTP, to je zase nesolidní jednání ze strany prodávajícího, ospraveditelný jenom v případě, že je jasný, že kupující by to nepřihlásil, nebo mu prostě říct na úřadě si vzali při odhlášce a nazdar.

Zatím jsem na to měl štěstí a převáděl vozidla jen v rámci kraje takže se to provedlo najednou v jednom úkonu, což je úplně nejlepší pro obě strany.

veliz

Příspěvek od veliz »

Teepee píše:Zvláštní, že v případě řidičáku jsme byli médii masírování, jak po novém roce zůstaneme de fakto bez řidičského průkazu a že je to pokuta 2 500Kč a snad i body a zneužívání dokladu jiného člověka se netrestá.
Ano, tohle zvláštní je. Jenže takových zvláštních věcí je dnes mnoho. Proto se lidé naučili to neřešit. Podstatné je, že za to žádná sankce momentálně nehrozí, a proto se to dělá. Pokud jde o bývalé majitele, ti většinou s takovým postupem souhlasí, neboť jinak by jejich auto bylo neprodejné. Takhle dostanou alespoň 5 až 10 tisíc.
Lada Niva 1,7MPi+LPG r.v. 2009 (01/2010 - 3/2014);
Lada 2105 r.v. 1985 (06/1994 - 11/1996);
jacek

Příspěvek od jacek »

zelvotron píše:Se zbytkem souhlasím, mělo by se to výrazněji potírat, ale na druhou stranu, kdyby s tím nebyla spojená taková buzerace (EK, poplatek za převod, výpalný), tak by těch případů bylo určitě míň.
Teepee napsal: Zvláštní, že v případě řidičáku jsme byli médii masírování, jak po novém roce zůstaneme de fakto bez řidičského průkazu a že je to pokuta 2 500Kč a snad i body a zneužívání dokladu jiného člověka se netrestá.
veliz napsal: Ano, tohle zvláštní je. Jenže takových zvláštních věcí je dnes mnoho. Proto se lidé naučili to neřešit. Podstatné je, že za to žádná sankce momentálně nehrozí, a proto se to dělá. Pokud jde o bývalé majitele, ti většinou s takovým postupem souhlasí, neboť jinak by jejich auto bylo neprodejné. Takhle dostanou alespoň 5 až 10 tisíc.

Jak z příspěvků patrno, pomalu se dobíráte konce.
Ad1) tyhlety a podobné bordýlky si stát vyrábí (zdá se, že záměrně) sám. Zbytečnou buzerací občanů/řidičů a nemorálním loupežnictvím (viz ekovýpalné), a pokud už se zmůže na nějaký zákon, tak je z toho nakonec paskvil. O "nekompromisním dodržování a vymáhání zákona" :roll: vědí své především ti, kdo jsou za to placeni. Takže také za slabý respekt k zákonům si stát může zcela sám. Takže - ať je dopad jakýkoliv - dobře mu za všechnu tu lemplovinu tak.
Ad2) hmm, no aspoň snad u těch řidičáků to snad funguje, ne? Ale ponechání vozidla v polopřevodu a jízda na OTP předchozího majitele určitě není zneužíváním dokladu. Doklad OTP (=osvědčení o technickém průkazu vozidla) totiž patří k vozidlu, nikoliv k osobě vlastníka.
Ad3) veliz to napsal výstižně. Nakonec - prostě ryba smrdí vždycky od hlavy, a obtížná vymahatelnost práva u nás je sice obecně nepříjemná, ale má i své pozitivní stránky.

Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že pořádek by měl být, jenže on není a nebude, dokud tady budou zahradničit kozlové.
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Připomínám, co k tomu proběhlo na jaře 2010 v souvislosti s koncem naší Sierry. http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... 4&start=53

Je únavné vymýšlet a přemýšlet nad tím, co všechno by se mohlo stát kdyby..., jakým situacím by mohlo ujednání o dokončení převodu předcházet a co hrozí bez něj a nebo s ním. Jednodušší je, dát to do smlouvy a být 100% čistý v případě jakéhokoli sporu. Když nic, poukáže to na spořádanost a dobrý úmysl prodávajícho a bordelářství kupujícího. A je mi jedno, jestli ten spor přijít může nebo ani v podstatě nemůže. Věta není protizákonná, jde o ujednání obou smluvních stran. Podstatné je, že je do detailů podchycena svobodná vůle a dohoda obou stran a prodávající může v maximální míře možností v klidu spát.

A jak tu zaznělo, stát vyrábí různé bordýlky a ať si každý zvolí podle svého, zda spoléhat na to, že se nenajde nějaká klička na téma "prodávající je hříšník, protože dopředu o nedokončení převodu věděl".
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“