Přísada do motorového oleje
Moderátor: Moderátoři
- MartasBrno
Přísada do motorového oleje
Znáte někdo toto?
http://mkbrno.rajce.idnes.cz/LIQUI_MOLY ... G_0016.JPG
Našel jsme to v garáži kde dřív stával polský fiat, jeho majitel měl celou řadu autokosmetiky a podobných věcí...
Podl epopisu je mi jasný k čemu to je dobrý, teda podle výrobce, ale zajímá mne pohled zkušených, kteří třeba něco podobného použili, viděli, nebo i třeba vědí z čehože je ta srajda namíchaná a podobně... Netuším, jakou to má upotřebitelnost. Bylo to spolehlivě zapadané třicetiletým prachem.
http://mkbrno.rajce.idnes.cz/LIQUI_MOLY ... G_0016.JPG
Našel jsme to v garáži kde dřív stával polský fiat, jeho majitel měl celou řadu autokosmetiky a podobných věcí...
Podl epopisu je mi jasný k čemu to je dobrý, teda podle výrobce, ale zajímá mne pohled zkušených, kteří třeba něco podobného použili, viděli, nebo i třeba vědí z čehože je ta srajda namíchaná a podobně... Netuším, jakou to má upotřebitelnost. Bylo to spolehlivě zapadané třicetiletým prachem.
Napíšu zkušenost s podobnými přísadami do motoru - v dávných dobách mého automobilismu se také občas někdo odhodlal pomoci svému více či méně ojetému motoru zaručenými speciálními přídavky z vyspělého západu. No, u těch motorů, kterým už stejně nebylo pomoci, skutečně na krátkou dobu přestaly tolik kouřit i spotřeba oleje klesla, ztišil se motor, přestaly chrastit ventily a celkově auto ožilo, včetně majitele.
Ale setkal jsem se i s tím, že do zachovalého dobře táhnoucího motoru(fiat) po nalití tuším Lubrifilmu a zkoušce ohněm v nedalekých kopcích, byly následně vytloukány písty palicí z bloku. Sobě (od přírody nedůvěřivý) jsem nikdy nic takové nikam nenalil a raději koupil nové díly do motoru.
Netrvdím, že přísady nefungují, ale domnívám se po zkušenostech, že někdy fungují až příliš.
Ale setkal jsem se i s tím, že do zachovalého dobře táhnoucího motoru(fiat) po nalití tuším Lubrifilmu a zkoušce ohněm v nedalekých kopcích, byly následně vytloukány písty palicí z bloku. Sobě (od přírody nedůvěřivý) jsem nikdy nic takové nikam nenalil a raději koupil nové díly do motoru.
Netrvdím, že přísady nefungují, ale domnívám se po zkušenostech, že někdy fungují až příliš.
- MartasBrno
Tento "zázračný" lubrikant -sirník molybdeničitý- se objevil na našem trhu někdy v 70 letech minulého století . Údajně měl dobré vlastnosti jako přísada do převodových olejů namahaných smykovým třením a kdoví, zda není i dnes obsažen v olejích pro hypoidní převody. Pokud jde o "lití" do motoru, o tom jsem nikdy neslyšel a jinak - nejde o kapalinu ale o jemný přášek, podobný jemně mletému grafitu (a asi by se podobně zachoval v motoru).MartasBrno píše:No právě nedokážu posoudit vliv takovéto látky, k čemu je tam dobrá, na co má vliv... Ptám se informativně ze zájmu, lít do motoru to nehodlám, stojí mi to jako relikvie za sklem.rosta píše:přísada do oleje s disulfidmolybdenem
- MartasBrno
Tak oni na tom píšou: http://mkbrno.rajce.idnes.cz/LIQUI_MOLY ... G_0018.JPG
že je to do motoru. A z těch 70. let zřejmě bude. A je to kapalina, nádobka čvachtá. neotvíral jsem ji. Možná je to ten prášek jako směs třeba v oleji...
že je to do motoru. A z těch 70. let zřejmě bude. A je to kapalina, nádobka čvachtá. neotvíral jsem ji. Možná je to ten prášek jako směs třeba v oleji...
Měl jsem podobné zkušenosti, jako ty popisuješ, když jsem ještě vlastnil Volhu 24 a chtěl jejímu motoru pomoct. Na nějakou dobu cca 3-4tis. km se jeho chod výrazně zlepšil. Zmizelo "cvakání, hrkání, zvonění.." a měl jak lepší chod, tak i výkon. Pak se to zase postupně vrátilo do původního stavu. Takže si myslím, že to je dobrý, když potřebuješ vylepšit zvuk motoru na technickou, někdo na prodej..atp.vintera píše:Napíšu zkušenost s podobnými přísadami do motoru - v dávných dobách mého automobilismu se také občas někdo odhodlal pomoci svému více či méně ojetému motoru zaručenými speciálními přídavky z vyspělého západu. No, u těch motorů, kterým už stejně nebylo pomoci, skutečně na krátkou dobu přestaly tolik kouřit i spotřeba oleje klesla, ztišil se motor, přestaly chrastit ventily a celkově auto ožilo, včetně majitele.