demontáž volantu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
dandy

demontáž volantu

Příspěvek od dandy »

Potrebujem demontovať volant na 2101 s vnútorným prstencom klaksónu. Kde presne zapáčiť aby som nič nezlomil na tom plastovom strede? Predpokladám, že po stiahnutí centrálnej matice ma už nič nezaskočí.
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
MartasBrno

Příspěvek od MartasBrno »

Ten plast tam moc nedrží, stačí ho podebrat nejlépe zespodu proti tomu chromovanému dílu na krajích, mělo by to +- odskočit samo. Po sundání plastu bude potřeba (já teď nevím jestli je to nutný, ale dělal jsem to) sundat to troubítko, tedy 3 šroubky včetně příslušných podložek a pružinek. Doporučuju vyndat pojistku č. 1. Jinak budou všichni vědět že sundáváš volant na žigulu :D . Vrácení troubítka se všemi těmi podložkami a pružinkami je trochu hračka, chce to možná druhý tenší šroubovák jako opěrku... Jinak narazil jsem na to, že v závitu volantové tyče byl sekanec, možná jako zajištění. Při povolování centrální matice mi otec držel volant a já se věšel za golu... a nakonec to povolilo. Jen jsem se ještě při sundávání volantu bál o obličej, tak sem to trochu pobouchal a vyviklal.
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
peet2101

Příspěvek od peet2101 »

Troubítko mužeš nechat, pokud ho vyndáš bude to chtít těma šroubkama seřídit abys to nemusel mačkat uprostřed. Po povolení matice (je zaseklá už z fabriky proti povolení) je dobrý volant jakoby našponovat stahovákem a pak párkrát klepnout na šroub stahováku v ose volantové tyče. Občas tam ten volant docela drží.
Low and Slow
Teoretik
BA3 2101 *1978
BA3 21011 *1977
East side custom shop za zahradou

Příspěvek od dandy »

Vďaka za radu, idem to skúsiť.
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
JmJ

Příspěvek od JmJ »

sundani volantu provadim asi timto zpusobem: odsrubuju matici a zurive mlatim a busim, zespod volantu. brutalni hrubou silou, synchrone obema rukama, asynchrone, vsude mozne. pak zela vycerpan padnu do sedacky s tim, ze to nejde a musim to zase seskladat. neda mi to, znovu se predklonim nad volant, polovicni silou bouchnu ze spod na volant, ten vystreli a da mi pres drzku. no a je to. nic na tom neni :-)
VAZ 2104 1.3 1989
plavec

Příspěvek od plavec »

JmJ, kolikrát Tě ten volant už odstřelil až do kufru? :lol:
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
znamení : KozoHroch :-D
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Ja som ho raz davno daval dolu, ked to nejako neslo isiel som do dielne pohladat nejaky stahovak, tak moj mladsi silnejsi kolega chcel dokazat, ze ho da von. A dal - aj s polovickou hornej jednicky (to je to biele tvrde v ustach, co je vidiet pri usmeve). Odvtedy viem, ze pri stahovani volantu treba maticu iba povolit a az po "utrhnuti" volantu ju dat celkom dole :D
P.S. Dandy je mozno u zubara, ked nepise ako dopadol :roll:
Roman
dandy

Příspěvek od dandy »

Roman píše:P.S. Dandy je mozno u zubara, ked nepise ako dopadol
Zubárka je na materskej (nie mojou vinou :D ) a ešte 1/2 roka asi bude. Keďže som jej verný, tak až potom. A dovtedy mi ešte musia zdvihnúť plat :lol: .

Volant išiel dolu celkom fajn, len som sa bál o ten plast na volante. V strede polkruhu je odspodu "zúbok" ktorého sa stačilo jemne dotknúť a celé mi to krásne odskočilo až medzi sedadlá. Na volante som povolil maticu, vytočil ju do roviny konca volantovej tyče a stačilo tri-štyrikrát buchnúť sekerkou (náhrada za väčšie kladivo) na priložené menšie kladivko. Volant pekne odskočil z toho tisíchranu a bolo. A ako písal peet 2101 tak "troubítko" nebolo treba dávať dolu. Len dve z troch skrutiek boli trochu volné.

Všetkým zúčastneným ďakujem za rady.
Nikita II, 1974
Nasťa 2016

chatka 12 forever
člen LKCS
Odpovědět

Zpět na „Karoserie a ostatní“