vapadávání světel 2107
Moderátor: Moderátoři
vapadávání světel 2107
Ahoj, potřeboval bych radu. Mám 2107 a občas se stane, že po přepnutí vypínače na světla, se světla rozsvítí až za pár vteřin a né hned jak by správně měla. Tohle není nějak vážný problém, horší je, že se občas stane, že po přepnutí z dálkových zpět na potkávací zhasnou jak dálkový tak potkávací. (V noci na silnici v 90Km/h docela na hovno). Dneska jsem také zjistil, že když rozsvítím světla a pak zapnu zadní mlhovky tak potkávací světla zhasnou. Když ale nejdřív zapnu vypínač na zadní mlhovky a až pak rozsvítím, tak svítí jak potkávací tak zadní mlhovky.
Koukal jsem na schéma a nechápu jak to tohle může dělat, když obvod ovládání relé potkávacích světel a spínač zadních mlhovek spolu nijak nesouvisí. Zkoušel jsem zaměnit relé potkávacích světel za jiné z jiného okruhu a problém se zhasnutím světel při zapnutí zadních mlhovek nezmizel. Přepínání dálová/potkávací fungovalo dobře, ale jelikož se tato závady projevuje jen občas, tak nemůžu říct zda se to vyřešilo.
Nemáte s tím někdo zkušenost?
Díky za odpověď.
Koukal jsem na schéma a nechápu jak to tohle může dělat, když obvod ovládání relé potkávacích světel a spínač zadních mlhovek spolu nijak nesouvisí. Zkoušel jsem zaměnit relé potkávacích světel za jiné z jiného okruhu a problém se zhasnutím světel při zapnutí zadních mlhovek nezmizel. Přepínání dálová/potkávací fungovalo dobře, ale jelikož se tato závady projevuje jen občas, tak nemůžu říct zda se to vyřešilo.
Nemáte s tím někdo zkušenost?
Díky za odpověď.
Právě, že potkávací světla a okruh mlhovek spolu souvisí velmi úzce, protože právě na okruh potkávaček je napojený okruh zadních mlhovek a tak je zajištěno, že mlhovky svítí jen při potkávačkách. Nevím teď z hlavy, jestli je okruh mlhovek zapojen před a nebo až za relé potkávacích světel, v každém případě by mohlo být možné, že se při zapnutí mlhovek okruh uzavírá "nouzově" přes spínač mlhovek. Mrknu večer do schematu.
VAZ 2107 *1986 (2008 - ...)
Pokud by zadní mlhovky zhasly při přepnutí na dálková světla byl by to nejlepší způsob, jak v mlze "zplácnout" auto zepředu i zezadu.Miuvek píše:Právě, že potkávací světla a okruh mlhovek spolu souvisí velmi úzce, protože právě na okruh potkávaček je napojený okruh zadních mlhovek a tak je zajištěno, že mlhovky svítí jen při potkávačkách. Nevím teď z hlavy, jestli je okruh mlhovek zapojen před a nebo až za relé potkávacích světel, v každém případě by mohlo být možné, že se při zapnutí mlhovek okruh uzavírá "nouzově" přes spínač mlhovek. Mrknu večer do schematu.
Wergl I (2104 rv. 1986) to ale tak mela. A docela sem se ted divil, ze na nynejsi 2104 (rv. 1989) to tak neni.Petr HC píše:Pokud by zadní mlhovky zhasly při přepnutí na dálková světla byl by to nejlepší způsob, jak v mlze "zplácnout" auto zepředu i zezadu.Miuvek píše:Právě, že potkávací světla a okruh mlhovek spolu souvisí velmi úzce, protože právě na okruh potkávaček je napojený okruh zadních mlhovek a tak je zajištěno, že mlhovky svítí jen při potkávačkách. Nevím teď z hlavy, jestli je okruh mlhovek zapojen před a nebo až za relé potkávacích světel, v každém případě by mohlo být možné, že se při zapnutí mlhovek okruh uzavírá "nouzově" přes spínač mlhovek. Mrknu večer do schematu.
VAZ 2104 1.3 1989
mne zadne mlhovky zhasinali s dialkovymi,resp. iba s obrysovymi.po nahodeni elektriky z 07 svietia furt...cudujte sa alebo nie, ale aj na felde svietia zadne hmlovky len pri stretavackach
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Hmm, tak jsem se díval do schematu a skutečně spínač mlhovek je připojen přímo na žárovku potkávaček. Asi to soudruzi pořešili tak, že v mlze stejně nelze jet na dálková. Zatím jsem se nedostal k autu, abych to prakticky odzkoušel.
Nicméně to neřeší původní problém, protože takto nelze zavést "odjinud" napětí na potkávačky přes okruh mlhovek.
Viděl bych to na vadný přepínač v páčce u volantu, možná prodřený svazek pod volantem.
Nicméně to neřeší původní problém, protože takto nelze zavést "odjinud" napětí na potkávačky přes okruh mlhovek.
Viděl bych to na vadný přepínač v páčce u volantu, možná prodřený svazek pod volantem.
VAZ 2107 *1986 (2008 - ...)
Tak, dneska jsem to všechno rozdělal a dráty pod páčkou ovládání světel u volantu jsou v pohodě. I dráty u přepínačů na středovém panelu jsou v pohodě. Zjistil jsem, že když přepnu přepínač na zadní mlhovky, nerozsvítí se ještě k tomu všemu ta minižárovička co ten přepínač obsahuje. Pak jsem hýbal s přepínačem na světla a žárovička se najendou rozsvítila... Zkoušel jsem konektor co vede do přepínače světel několikrát vyndat a zandat a zdá se, že je to v pohodě... Takže bych to viděl na zoxidovaný kontakt nebo špatné mechanické spojení. Žádný drát mi zlomený nepřipadal... Ta žárovička je připojená k obvodu ovládání relé i když na schématu to tak není...