Na mé ladě 2105 ( 1,5 ) mám namontované LPG. Na chobotu kterým to do airboxu nasává vzduch byla 30cm dlouhá hadice ( husí krk ). Byla tam přilepená izolepou a průměr měla menší než původní chobot ( dala se do něj zastrčit ). Myslel jsem si že je to jen kvůli tomu aby auto sálo studený vzduch, protože byla vyvedená za akumulátor. Sundal jsem ji. Auto po nastartování na benzin jelo stejně. Na plyn ale drželo jen volnoběh a mírně zvýšené otáčky. Jelo to asi tak jako když vám neotevře druhá komora v karburátoru. Po vrácení hadice to zase jede jak drak.
Teď ale otázka. Co odstranění té hadice způsobilo? Je důležitá její délka nebo průřez?
LPG a vliv airboxu
Moderátor: Moderátoři
Jednoduché systémy LPG jsou řízeny podtlakem , lépe řečeno rozdílem tlaku mezi prostorem před a za filtrem vzduchu nad klapkou karbecu . Vše co brání průchodu vzduchu (tvar sání , filtr a podobně) vytváří při sání motoru podtlak a ten ovládá "velkou" membránu v reduktoru která "dávkuje" plyn . Odpojením "Tvé" hadice se zmenšil odpor v sání a tím i podtlak. Aby vše fungovalo i bez té hadice musí se přenastavit reduktor a škrtící ventil na hadici vedoucí do směčovače ("brejle" v karbecu) .
PS: Všechny podtlakové systémy "trpí" jednou nepříjemnou vlastností a to že se do vstupu sání nesmí dostat náporový vzduch . Pokud se tak děje tak většinou při vyšší rychlosti nelze vyřadit , poněvač motor okamžitě chcípne . Na vině je přetlak který zavře reduktor .
A jedo na závěr Čím je menší odpor v sání tím motor lépe jede . Bohužel jednoduše udělané "LPG" s tím moc dohromady nejde . Na vině je hlavně špatné umístění směšovače "brejlí" (to co je domontováno do filtru vzduchu) .
PS: Všechny podtlakové systémy "trpí" jednou nepříjemnou vlastností a to že se do vstupu sání nesmí dostat náporový vzduch . Pokud se tak děje tak většinou při vyšší rychlosti nelze vyřadit , poněvač motor okamžitě chcípne . Na vině je přetlak který zavře reduktor .
A jedo na závěr Čím je menší odpor v sání tím motor lépe jede . Bohužel jednoduše udělané "LPG" s tím moc dohromady nejde . Na vině je hlavně špatné umístění směšovače "brejlí" (to co je domontováno do filtru vzduchu) .
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
Především - za jízdy se vyřazovat nemá, je to to nejhorší, co pro motor můžeš udělat. Už se to tu mnohokrát probíralo.Kewint píše:Sašo s tím mám problém já,při vyšší rychlosti a vyřazení mi auto chcípne,na fltru mám normální originál trubku
Pokud máš problém s chcípáním motoru na LPG, otoč si nasávání na zimní provoz (tedy dolů k výfuku), ale vyhoď tu papírovou hadici debilní. Motor tak bude nasávat studený vzduch, ale ne od náporu, tudíž se nebude LPG rozfoukávat a motor poběží v pohodě.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)