CB
Moderátor: Moderátoři
- Křečík Barbuška
Petr HC píše:Do Jedovnice vezmu PSW/SWR metr , 50 ohm rozbočku , 50 ohm umělou zátěž , 50 ohm prodlužovací kabel , vlnoměr 27 Mhz a lambda/2 antenu , takže mohu zkontrolovat výkon transceivrů CB a event. nastavit optimální PSW anteny .Níže uvedený pramen doporučuje max . 2 pro ztrátu výkonu 11% , více než 3 již ohrožuje koncový tranzistor vysilače .
K délkám kabelu . Běžně doporučovaný a používaný kabel RG58 má činitel zkrácení 0,66 a jeho optimální délka pro 26,205 Mhz (střed pásma CB) je 3,64 m a násobky této hodnoty .
POZOR ! pokud je dodržena výstupní impedance transceivru , kabelu i anteny 50 ohmů (což obvykle splněno není) pak na délce kabelu vůbec nezáleží – takže je to jen jakási „z nouze ctnost“ , kompenzující všechny nedostatky v impedančním přizpůsobení.
Použitá literatura : Amatérské radio pro konstruktéry č. 1 a 3 / 94 .(Celá čísla jsou věnována problematice CB anten a TCVR) .
Ty měřáky klidně vezmi.Pokud budu moci, rád se budu koukat fachmanovi pod ruku, jak měří a nastavuje.Tyhle technický detaily jsou nějak docela mimo mě.Ale třeba se to naučím .Díky moc za ochotu.
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
znamení : KozoHroch
CB
Já do auta scháním Elix 77s, chci ji udělat vyndavací-zandavací kvůli parkováni na ulici. Je to řešitelný pomocí takového jako šuplíku. Ale ta cena 600
Počítám že vyhodím kukačky a hodiny a bude tam místa dosti 
Naposledy upravil(a) Raduz dne čtv led 01, 1970 01:00, celkem upraveno 1 x.
®; Člen LKCS
-
Petr HC
Plavec , Honza - OX CH 15 – rozumím . (radiové spojení musí probíhat rychle ,stručně ,jasně , srozumitelně) .
Raduzi , cena 600 za slušnou CB je velice dobrá . Za 600 se mi podařilo jen jednou koupit CB-Phone (takový ten závěsný telefon ).
Pátrači , kdybych si měl vybrat na tom Aukru , pak jedině výrobky fy DNT(Carat ,Zirkon ,Formel ,HighWay)
Mají na vstupech MOSFET tranzistory a kruhový směšovač (záruka vysoké citlivosti přijimače) . Z ostatních snad jen Allamat 295 . Ale znáš to - z bazaru to chce mít štěstí na kus (těžko se dozvíš proč to prodává) . Na CB burzách jsou nabízeny od 1 do 2 tis.Kč (ale za 2 ji skoro nikdo neprodá).
Raduzi , cena 600 za slušnou CB je velice dobrá . Za 600 se mi podařilo jen jednou koupit CB-Phone (takový ten závěsný telefon ).
Pátrači , kdybych si měl vybrat na tom Aukru , pak jedině výrobky fy DNT(Carat ,Zirkon ,Formel ,HighWay)
Mají na vstupech MOSFET tranzistory a kruhový směšovač (záruka vysoké citlivosti přijimače) . Z ostatních snad jen Allamat 295 . Ale znáš to - z bazaru to chce mít štěstí na kus (těžko se dozvíš proč to prodává) . Na CB burzách jsou nabízeny od 1 do 2 tis.Kč (ale za 2 ji skoro nikdo neprodá).
-
Petr HC
- Patrac
- Kontaktovat uživatele:
CB - dotazy rady
tak povídejte sem s tím kdo co máte v autě značku typ popřípadě foto.a jak jste s tím spokojeni. Jakej to má dosah jakou anténu a tak. Chci něco do auta tak poraďte. Má smysl kupovat něco staršího? nebo raději něco nového.. co k tomu koukám je k tomu spousta ptákovin všelijakých krabiček převaděčů a pod. Rozhodně potřebuju něco co se dá z auta lehce vyjmout a zase vrátit nejlíp jak psal Radůz (šuflík) jednak kvůli krádeži a druhak kvůli tomu že bych si s tím možná občas "pohrál" i doma 
Lada Niva M:1/8,5
Kia Cee´d SW 12.12.2011- ???
21044 - ice dream rising 1.11.2006-19.12.2011
2107 - red storm rising 1.5.2003-1.11.2006
No teď mám Intek ručku kterou koupíš i s kabelem pro zapojení do auta.
viz: http://www.elix.cz/?q=h-520-plus
ještě jsem si dokoupil repro pro lepší slyšitelnost ve vysokých rychlostech
,
až mi budeš lepit tu sluneční clonu na sklo zevnitř tak to uvidíš.
Nebudu clona se nekoná..P.
viz: http://www.elix.cz/?q=h-520-plus
ještě jsem si dokoupil repro pro lepší slyšitelnost ve vysokých rychlostech
až mi budeš lepit tu sluneční clonu na sklo zevnitř tak to uvidíš.
Nebudu clona se nekoná..P.
Naposledy upravil(a) Raduz dne stř říj 01, 2008 12:34, celkem upraveno 1 x.
®; Člen LKCS
- Patrac
- Kontaktovat uživatele:
našel jsem velice zajímavý stránky
Lada Niva M:1/8,5
Neco se uz probiralo zde, zkus se podivat http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php?t=2062&start=0
Take si chci letos nejake CB poridit, premyslim o necem starsim (mozna Alamat). Kazdopadne az si vyberes dej vedet jak budes spokojeny.
Ha tak tady se to probíralo a já to hledal takže přesunu to k tématu.P.
Mimochodem - pokud vim pouzivani vysilacky ridicem za jizdy je zakazane ne? Slysel jsem ze celni sprava dela monitorovani vysilani a vybira si podle toho co na sebe reknes...
Take si chci letos nejake CB poridit, premyslim o necem starsim (mozna Alamat). Kazdopadne az si vyberes dej vedet jak budes spokojeny.
Ha tak tady se to probíralo a já to hledal takže přesunu to k tématu.P.
Mimochodem - pokud vim pouzivani vysilacky ridicem za jizdy je zakazane ne? Slysel jsem ze celni sprava dela monitorovani vysilani a vybira si podle toho co na sebe reknes...
Naposledy upravil(a) utia dne stř říj 01, 2008 13:50, celkem upraveno 1 x.
Dva dny nato seděl Pú na své větvi,
pohupoval nohama sem a tam,
vedle něj, stály čtyři hrníčky medu...
-
Petr HC
Já mám HighWay (obr.) max spokojenost – je miniaturní ale klasická montáž – ne SMD (tedy snadno opravitelná), antena amatérská – z vojenského ohebného „biče“. O dosahu – to by bylo na dlouhé povídání – od 5 do 150 km .
Starší neradím kupovat tomu ,kdo si neporadí s její opravou . Prohlédl jsem si odkaz Radůze a byl jsem mile překvapen novou generací staniček fy Intek (solidní italská firma – dříve vyráběla jen PMR stanice) . Ta ručka s držákem a napájením z autobaterie H 520 je moc pěkná a cena - 3490 CZK je mírně nad průměrem . Velkým nedostatkem (a snad jediným) je výstupní nf výkon 0,3 W .Pro dobrý poslech v rychleji jedoucím autě je potřeba min . 3 W. Líbí se mi i Intek 110 plus za 2092 CZK . Kdybych přišel k penězům snáze než prací (dnes už pouze důchodem) koupil bych si Intek 795 plus – export za 3090 CZK (je miniaturní , má 80 kanálů vč AM – i Polské půlené a je rozšiřitelná na 20 W vf výkonu – není ale v ČR povoleno ) . Všechny ceny jsou vč.DPH . Autostanice lze snadno provozovat i doma – ze starší autobaterie nebo z externího síťového zdroje . Velmi pěkné stolní stanice zde uveřejněné, jsou bohužel jednoúčelové zbytečně velké „bedny“ .
P.S. Nutné „ptákoviny“ jsou napájecí kabel , mikrofon , antenní kabel a antena event .adapter k ručce – bez nich to ale „nechodí“ .
Starší neradím kupovat tomu ,kdo si neporadí s její opravou . Prohlédl jsem si odkaz Radůze a byl jsem mile překvapen novou generací staniček fy Intek (solidní italská firma – dříve vyráběla jen PMR stanice) . Ta ručka s držákem a napájením z autobaterie H 520 je moc pěkná a cena - 3490 CZK je mírně nad průměrem . Velkým nedostatkem (a snad jediným) je výstupní nf výkon 0,3 W .Pro dobrý poslech v rychleji jedoucím autě je potřeba min . 3 W. Líbí se mi i Intek 110 plus za 2092 CZK . Kdybych přišel k penězům snáze než prací (dnes už pouze důchodem) koupil bych si Intek 795 plus – export za 3090 CZK (je miniaturní , má 80 kanálů vč AM – i Polské půlené a je rozšiřitelná na 20 W vf výkonu – není ale v ČR povoleno ) . Všechny ceny jsou vč.DPH . Autostanice lze snadno provozovat i doma – ze starší autobaterie nebo z externího síťového zdroje . Velmi pěkné stolní stanice zde uveřejněné, jsou bohužel jednoúčelové zbytečně velké „bedny“ .
P.S. Nutné „ptákoviny“ jsou napájecí kabel , mikrofon , antenní kabel a antena event .adapter k ručce – bez nich to ale „nechodí“ .
- Přílohy
-
- highway.jpeg (16.12 KiB) Zobrazeno 2914 x
Mám formel1. Prý jednoduchá, dobře jištěná a citlivá stanička. Už nevím kolik stála, ale byla od opraváře, nějaká starší.Možná i ze dvou kousků udělal jeden
musel jsem si jen koupit magnetku a zástrčku zapalovače a mám jí udělanou tím pádem lehce vyndavací.
Pátarači a co tohle? http://www.vltava2000.cz/vysilacky/good ... sID=tcb550 Za sotva 1500kč je to ta nejlevnější nová. K tomu jen nějakou anténu za cca tisícovku a jedeš.
Pátarači a co tohle? http://www.vltava2000.cz/vysilacky/good ... sID=tcb550 Za sotva 1500kč je to ta nejlevnější nová. K tomu jen nějakou anténu za cca tisícovku a jedeš.
Na prodej přebytečné N.D. na Ladu 111: http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... rod%C3%A1m
Co si myslis o tomhle? http://www.vysilacky.com/elix77s.html
Dva dny nato seděl Pú na své větvi,
To je ona má vysněná!utia píše:Co si myslis o tomhle? http://www.vysilacky.com/elix77s.html
Škoda že ji už nedělají!
Taky mě zajímá názor odborníka.
®; Člen LKCS