Ideální samozřejmě je, udržet SWR do 1,3. Sám jsem měl na pevné anténě kolem 1,05. Kolem 3 sice koncák už víc hřeje ale při střídmém provozu se nespálí. Takto špatné SWR je ale u autoantény možné dosáhnout snad jen poškozeným/vadným kabelem, nebo špatným/vadným přizpůsobovacím členem v patě antény. Měření SWR taky ovlivňuje aktuální poloha auta, resp jeho okolí. Jiné SWR bude na holém kopci a jiné u stěny domu.
Petr HC píše:pokud je dodržena výstupní impedance transceivru , kabelu i anteny 50 ohmů (což obvykle splněno není) pak na délce kabelu vůbec nezáleží – takže je to jen jakási „z nouze ctnost“ , kompenzující všechny nedostatky v impedančním přizpůsobení.
Jak sis správně sám odpověděl, tak na přesné délce kabelu sice teoreticky nezáleží, leč praxe je poněkud odlišná.
Málokterá anténa má Z přesně 50Ω a i u některých levnějších stanic nemusí být výstup přesný, takže je velmi vhodné násobky činitele zkrácení opravdu dodržovat.
Nedá mi to a trošku odbočím, protože se to délky kabelu týká. Před pár lety jsem instaloval satelitní komplet. Parabola o průměru asi 2,5m byla umístěna cca 100m od přijímače. Protože je to již pro kmitočet v řádech GHz obrovská vzdálenost, byl jsem nucen použít vysoce kvalitní kabel se středním vodičem o průřezu přes 2,5 mm². Signál byl u přijímače naprosto v pořádku. Pouze z jedné družice nejel jeden paket. Přímo u paraboly však jel naprosto bez chybně. U TV ale nebyl vůbec signál.
Nakonec jsem zjistil, že při dané délce kabelu od konektoru paraboly po konektor přijímače došlo k úplnému odladění dané frekvence. Stačilo kabel zkrátit o několik cm a problém byl vyřešen.