Vystrazne svetla

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
jaro

Vystrazne svetla

Příspěvek od jaro »

Zdravim Vas,
mam problem so spinacom vystraznych svetiel. Kedze odisiel do vecnych lovist, chcel som ho nahradit novym. Ibaze zapojenie povodneho tahoveho spinaca z 2106 je ine ako je zapojenie tlacneho z modernejsich modelov. Povodne zapojenie je cez hranaty konektor s 8-mi kontaktami, novy ma kontaktov iba 6 usporiadanych do kruhu. Viete mi niekto poradit ako ho zapojit aby to fungovalo? {ak je to mozne}.
Vopred dakujem.
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Musil »

Jen osm? Já měl za to, že je jich tam deset :shock: - aspoň tolik jich bylo, když jsem to "vytahoval" ze sousedovic nepojízdné šestky .... . L.
Zde máš principielní schéma na čtverky:
Přílohy
4x4 vypnuto_1.jpg
4x4 vypnuto_1.jpg (8.96 KiB) Zobrazeno 2950 x
4x4 zapnuto_1.jpg
4x4 zapnuto_1.jpg (9.58 KiB) Zobrazeno 2950 x
jaro

Příspěvek od jaro »

Vdaka, skusim to.
jaro

Příspěvek od jaro »

Este som sa chcel spytat, koli comu tam bolo tak vela vodicov. Boli vsetky aktivne?
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Nevím .... některé se mi zdály průchozí, tak jsem je ani nepropojoval.
Pokud máš blinkrové relé 4-pinové, potom se pin 5 zapojuje na pin 3.
L.
PS: před zapojením doporučuju proměřit nový spínač multimetrem - pro ověření správnosti při zapojování
PS 2: zapojení pinu 6 nemusí být nezbytně nutně na pojistku č. 9 (zapnuté zapalování), ale na pojistku č. 1
jaro

Příspěvek od jaro »

Zdravim Vas,
tak som to vcera zapojil podla horeuvedenej schemy a zistil som nasledovne:
povodny konektor je 8 pinovy, ostali mi volne iba dva a to zem od ziarovky v spinaci a napajanie ziarovky v spinaci.
Ostatne so zapojil podla schemy s 5 pinovym prerusovacom svetiel. V zapnutej polohe spinaca vystraznych svetiel svietila nepretrzite iba kontrolka v spinaci. Smerovky nesvietili.
pri vypnutom spinaci vystraznych svetiel cvakal prerusovac. Po zapnuti smerovky blikla kontrolka smerovych svetiel. Smerovky nesvietili.
ked som skusal menit vodice, tak v pripade ze som zamenil 2 a 4 fungovali vystrazne svetla, no smerovky nefungovali.
neviete mi prosim vas poradit, kde som mohol spravit chybu?
Dakujem.
jaro
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Hm .... zajímavé, logika říká nemožné .... :banghead: . Někde je chyba
Máš-li multimetr (stačí i ta parodie z Tesca za stovku) proměř a namaluj vnitřní propojení pinů spínače jak v poloze ON tak OFF a pak to dej sem - uvidíme, co se s tím dá dělat. L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
jaro

Příspěvek od jaro »

Ako prvy som premeral spinac, ci nahodou nie je inak zapojeny, ale zapojeny je podla schemy.
Niekde musi byt nejaka chybicka, no neviem kde. Neviete nahodou schemu prerusovaca, ci nahodou nebude nejaky problem s jeho zapojenim? Ale na druhej strane so starym spinacom fungovali smerovky normalne.
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

jaro píše:ostali mi volne iba dva a to zem od ziarovky v spinaci a napajanie ziarovky v spinaci
Zem na žárovku nepotřebuješ. Předpokládám, že ten kabel je ukostřen napřímo ( ? )
Napájení žárovky? Odkud vede tento kabel?
Jo jinak: také jsem to jednou zapojoval podle tohoto (mnou malovaného) schematu a povedlo se mi zaměnit (otočit o 180°) piny. A "hrálo" to nějak divně. Tedy .... spíše to nehrálo (a mám pocit, že se to chovalo velmi podobně) .
Takže: označení a zapojení pinů (jak na spínači, tak přerušovači) je namalováno při pohledu zezdola! Koukám přímo na ty "nože". Nezapomeň, že patice to "otočí". L.
jaro

Příspěvek od jaro »

Zem na žiarovku nepotrebujem. Na napájanie starej žiarovky slúžila vetva napojená z kabla z poistkovej skrine.
Takže, tie piny:
spínač- zoberiem ho do ruky tlačítkom od seba a piny sú v smere hodinových ručičiek v poradí 123456, so začiatkom 1 vľavo dole.

konektor prerušovača-pri pohľade zozadu (teda na kable iduce z konektoru a piny idu teraz odo mňa) sú piny v poradí 1 3
2 4 5

a farebne odtiene vodičov konektoru prerušovača
1 tmavo hneda
3 fialova
5 myslím čierna
6 červená
jaro

Příspěvek od jaro »

Vcera so to presiel este raz, a zistil som, ze vsetko je dobre zapojene podla horeuvedenej schemy, ale je nutne prepojit madzi sebou kontakt 2 a 4 na spinaci. Potom vsetko funguje ako ma.
Este raz vdaka za navod.
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Jestli jsi musel propojit na spínači pin 2 a 4 - znamená to nějakou "interní" závadu v přerušovači.
Od přerušovače ke spínači vedou dva kabely. Udělej následující testy:
1. zjisti, zda je ve spínači na kabelu 6 napětí pouze při zapnutí klíčku, nebo je to "napřímo". Následně to nech "pod proudem"
2. spínač nech v poloze Off a propoj napřímo kabel od přerušovače 1 s kabelem od spínače 6 (čili +12V na přerušovač) a zkus blikače doprava/doleva
3. spínač dej do polohy On a propoj napřímo kabel od přerušovače 5 s kabelem od spínače 6 (čili +12V na přerušovač) - měly by začít blikat čtverky
4. napadá mě ještě jedna věc .... ale to je nepravděpodobné ... zkontroluj ještě jednou propojení: přerušovač 1 vs. spínač 4 ; přerušovač 5 vs. spínač 2
L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
jaro

Příspěvek od jaro »

Zapojenie nie je náhodné. Prešiel som multimetrom starý spínač a na ňom som zistil, že vo vypnutej polohe je spojený kontakt 6 s kontaktom 4 a súčasne s kontaktom 2.
Po tom ako som to zapojil, tak začalo všetko fungovat ako má. Ale poobede to chcem ešte pozrieť, lebo som to dorábal už za šera vonku, tak som tam káble natlačil bez konektoru. Iba s konektormi. Tak si to ešte prekontrolujem.
Odpovědět

Zpět na „Elektrická soustava“