třídíte odpad?

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

třídíte komunální odpad?

Ano
37
77%
Ne
11
23%

Celkem hlasů: 48

Patrac
Kontaktovat uživatele:

třídíte odpad?

Příspěvek od Patrac »

My doma ano a když jsem se asi před měsícem dozvěděl že Plasty třídím v podstatě zbytečně dost mě to vytočilo. Vyřešil jsem to stížností na Magistrátu města Brna. Uvidím co mi odpoví. Když ale vidím ty kvanta odpadu všude okolo přijde mi že se to celé řítí do velký pr..e

kopie dopisu:

Věc: třídění odpadů

Dobrý den obracím se na Vás s dotazem a stížností ohledně třídění odpadů.
Již dva roky doma poctivě třídíme odpad na plasty, sklo, papír, kovy a komunální odpad.
Bydlíme v rodinném domku v podstatě 4 rodiny a odpadu není zrovna málo. Trvalo mi skoro půl roku než jsem zbylé osazenstvo domu přesvědčil o správnosti třídění odpadu Po vytřídění se nám ale komunální odpad najednou smrsknul na 1/3. V okolí do cca 300m mám kontejner jak na sko tak na papír i plasty.
Několik lidí se mne snažilo přesvědčit že žluté kontejnery s nápisem Plasty, igelit aj.. jsou určeny pouze pro PET láhve. Což jsem zjistil že do určité doby nebyla asi pravda. Bohužel jak se tak dívám mám dojem že si lidé kteří mají na starosti třídění odpadů a jejich reciklaci, a stejně tak lidé na magistrátu z občanů města Brna dělají legraci.
Po dvou letech usilovného třídění ve snaze zmenšit množství spalovaného odpadu, a pomoci ekologii totiž zjišťuji že je v podstatě jedno co kam dám protože to stejně nikdo nekontroluje.
Byl jsem svědkem jak pro kontejnery na sklo přijelo auto a bez jediné kontroly vysypal obsah obou kontejnerů na jednu korbu automobilu. Proč tedy třídím barevné a bílé sklo když jej ve finále stejně sesypete dohromady…
Co se týče plastů kontejner kam jsem je nosil byl před nedávnem vyměněný za kontejner drátěný pouze na PET láhve. Ten je pro Nás bezpředmětný a to od té doby co jsme si domů pořídil výdejník na balenou vodu. Vyjde to o dost levněji než kupovaná voda ( minerálky) v PET láhvích, člověk je šetrnější k okolí, není žádný odpad, nemusím se tahat s balíky vody. V tu chvíli jsem začal přemýšlel kam se vlastně před měsícem poděl kontejner na ostatní plasty a začal jej proto vozit do práce kde máme kontejnery stále. Dokonce i na chodbách u kanceláří se nám v loňském roce objevili barevné kontejnery s hlásajícím logem „Hrajte na správný koš“
Najednou jsem ale zjistil že plasty doma vymývám a třídím naprosto zbytečně. Protože krom PET láhví stejně projdou spalovnou jako zbytek komunálního odpadu. Nač tedy veškerý humbuk, „matení nepřítele“ a hlásání o ekologii když v podstatě celou dobu je člověk tahán za nos.
Uvažuje se vůbec o postavení linky ke třídění plastů? Nebo se svého syna snažím Vést k ekologickému smýšlení zbytečně. Nač jako spousta dalších třídíme odpad kvůli ekologii a kvůli surovinám když s nimi pak město a firmy zabývající se zpracováním odpadu tak hazardují. To že se při spalování využívá teplo pro ohřev vody je nic v porovnání s tím kolik by se dalo surovin ušetřit. Protože teplo lze přeci získat i jinak. Kdežto jednou vytěžené suroviny proměněné v popel a smrad už bohužel ne.
Doufám že se dočkám odpovědi abych věděl jak se dál chovat v otázce třídění odpadů a následně také komu dávat hlas při volbách. Protože hlasovací urna to je asi jediný koš kde většinu lidí zajímá kam padne ten správný odpad.
Lada Niva M:1/8,5
Kia Cee´d SW 12.12.2011- ???
21044 - ice dream rising 1.11.2006-19.12.2011
2107 - red storm rising 1.5.2003-1.11.2006
Víťa

Příspěvek od Víťa »

Já už se na to vyprdl dávno a bez dopisu. Jsem zvědavej, co ti napíšou, jestli vůbec...a sklo je prý jedno, jestli je barevný nebo bílý, to mi řekli v ekodvoře, když jsem tam dovezl 8 přepravek plných různých střepů ze zahrady, ketrou jsme s Luckou čistili po bývalých hovadech, tedy pardon, po majitelech..

Nicméně jsem zvědav na tento seriál, tedy na odpověď z magistrátu.
Drobek81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drobek81 »

to s tím hlasovacím košem jsi napsal dobře a vtipně, taky sem zvědavej na odpověď...jinak doma třídíme, pak do popelnice nejde tolik věcí a když vyvážejí jednou za dva tejdny tak i tak je popelnice poloprázdná...
Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám.
Starý dům a mladá žena - hojnost práce zaručena.
Práce vyžaduje čím dál větší vzdělání, vzdělání čím dál větší práci.
Patrac
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patrac »

Informoval jsem se na sdružení Veronica které má ekologii a odpad v Brně na starosti. Jediná možnost? psát stížnost na magistrát, kopii na Veronicu a následnou odpověď jim přeposlat. až bude stížností víc přitlačí magistráa a holt se tím budou muset zabývat. :!:
Lada Niva M:1/8,5
Kia Cee´d SW 12.12.2011- ???
21044 - ice dream rising 1.11.2006-19.12.2011
2107 - red storm rising 1.5.2003-1.11.2006
Víťa

Příspěvek od Víťa »

my magistrát nemáme, co s tím? :lol: ne už mlčím. Drobku, kdybys viděl co my do popelnice všechno dávali....ale nebylo to tak dřív. Když jsem viděl, jak dojede "kuka" do Žabčic na skládku a sype to ať tam kde má být jen suť nebo kde je teda bordel, tak co bych si lámal hlavu já.....
Raduz

Příspěvek od Raduz »

My doma třídíme, plasty, papír, sklo, ale to pouze jako sklo, už se to nerozděluje na barevné a bílé.
®; Člen LKCS
Michal Pokorný

Příspěvek od Michal Pokorný »

U nás také téměř většina obsahu kontejnerů na tříděný odpad končí na skládce pro běžný netříděný komunální odpad.
Firma, která tříděný odpad sváží k tomu dala vysvětlení - že je to hlavně proto, že lidi jsou prasata.
Pokud je v kontajneru alespoň z většiny jen to co tam má být tak to samozřejmě odvezou k dalšímu zpracování, ale pokud je tam naházeno kde co tak to jde do komunálu. Nemají prý kapacity na to, aby obsah každého kontajneru přebírali.
Je tedy pravda, že třeba do kontajneru na papír lidi přinesou staré noviny a vůbec se nerozpakují to tam mrsknout i s igelitovými taškami ve kterých to přinesou apod.
Nemo

Příspěvek od Nemo »

I u nás doma striktně třídíme. Plast, papír, sklo, hliník. Zbytek směsného odpadu tak dělá max. 40 litrů týdně.

A to i přes to, že i já jsem zažil velké rozčarování.
Vezl jsem nějaký firemní odpad na skládku > http://www.asa-cz.cz/provozovny_regionS ... kladka.htm < ,konkrétně se jednalo o nějaké betonové kostky prošpikované železem, rozlámanou dřevotřísku a pod.
No a když jsme to na vrcholu "kopce" vyhazovali z auta, a viděl jsem tam ty desítky ohromných balíků vytříděného plastu, taky mi to přišlo "nějaké divné" :?

Možná to všechno třídíme jen kvůli nějakým dotacím od EU :?: a co se s tím pak stane, je třeba úplně jedno ?? :|

Žijeme v podivné tragikomické době.
Z nedávného rozhovoru s jedním úspěšným zemědělcem na třeboňsku si dovolím citovat:
"Já jedu na dotace, když dávají dotace na kukuřici, naseju všude kukuřici, a když dotují trávu, tak mám všude trávu, a pak to můžu klidně zaorat, protože o to většinou nemá nikdo zájem. Ale ty dotace mě uživí. " K tomu jen dodám, že jezdí DODGEm s motorem 5,8 TDi, vlastní několik ultralightů, a malé letišťátko. Ach,jo.
Naposledy upravil(a) Nemo dne úte srp 12, 2008 17:46, celkem upraveno 1 x.
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
Jelen

Příspěvek od Jelen »

Nemo píše:hliník
Ty vyhazuješ hliník?? :shock: Nechceš ho dávat stranou pro Jelena do pytle, který jej odveze na místo, kde to určitě neskončí na skládce, jako netříděný odpad? 8-)
zelvotron

Příspěvek od zelvotron »

Patrac píše:pouze na PET láhve. Ten je pro Nás bezpředmětný
anžto pijeme pouze lahváče, tím se vyřešil i problém se sklem :mrgreen:

Jinak ty stížnosti, že se to sesypává do jednoho auta obvykle končí tím, že tam to auto holt posílaj v jinej den, aby to nebylo tak nápadný, pak se to sesype na skládce :-P
21113 >>> 21113 >>> 21113

Komu není rady, tomu není pomoci.
Nemo

Příspěvek od Nemo »

Ty vyhazuješ hliník?? :shock:
Klid, jde o stanioly od jogurtů a čokolád - to sbírají děti do školy, hodnotnější kusy si umím odvézt do sběrny sám :wink:
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Ou jé, jako debil třídím, plasty, sklo, papír, dříve i tetrapacky, které u nás cca 3 měsíce můžou mezi plasty. Kov občas netřídím, zátka od piva, plechovka od olejovek to v těch hutích už nevytrhnou a když jsem kdysi s igelitkou takovéhleho šamcajku přišel do sběrny, připadal jsem si jako idiot, takže to třídím, když mám v koutě zahrady ještě něco hodnotnějšího, s čím se to pak sveze.
Skládku máme nad městem: http://www.ekos-revnice.cz
Nad tím jak to tam chodí a jak to vypadá v okolí jsem se tu už párkrát rozčiloval, hlavně v souvislosti s vyhazováním neojetých pneumatik po šesti letech provozu.
Znovu to asi není třeba, ten kdo netřídí je u mě dobytek. Bez ohledu na to, jestli je to jednotlivec, nebo nějakej podnikatel s odpady. Víc se svým slepičím mozkem stejně dělat nemůžu.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Marek89
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek89 »

Triedime, plasty,sklo. Papiere nosím do zberu aby som mal aspoň nejaké drobné.
Naposledy upravil(a) Marek89 dne úte srp 12, 2008 22:42, celkem upraveno 1 x.
Lada 2105

Vaz náš, ktorý si vyvarený
roztoč sa opäť kolesa tvoje,
buď jazda Tvoja na všetkých diaľniciach
a cestach, odpusť nám naše úpravy ako
i my odpúštame Tvoje neduhy a neuved nás
do pokušenia prejsť na inú značku a zbav
nás všetkých protivných techinkov STK.
NATURAL!
Víťa

to:teepee

Příspěvek od Víťa »

ty ses brachu nějak rozčílil,ale zajed si ve všední den na exkurzi na skládku a přejde té idea se tříděným odpadem stejně jako mě.taky sem třídil.sklo a železo je jasný i teď,ale s pet lahvema a s kopřivama třeba si opravdu hlavu nelámu.asi su ten lehce ovlivnitelnej společností okolo nebo co :-)
Pisty

Příspěvek od Pisty »

Ja triedim len Cu, Al, Mosadz. Ostatne je pre mna odpad :mrgreen:
Oltcit club 11R, 1984, červena, 05/08 rip , Žiguli 2101, 1200, 1976 zelena, LPG. 04/07 rip ,Lada 2105,1300, 1984 zlta, LPG 08/08 sell ,Daewoo Nubira1, 1998, 1600 DOHC. Zelena LPG
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“