Premerovani tachaku 03/06
Moderator: Moderátoři
Vzdialenosť je odlišná oproti GPS do cca 1km. Zajtra to zmerám na meračoch rýchlosti, možno kecá GPS. Difík mam 4,3:1, náhon tachometra by mal byť tiež 4,3:1. Na 4q ale aj na 5q je odchýlka tá istá.
Lada 2105
Vaz náš, ktorý si vyvarený
roztoč sa opäť kolesa tvoje,
buď jazda Tvoja na všetkých diaľniciach
a cestach, odpusť nám naše úpravy ako
i my odpúštame Tvoje neduhy a neuved nás
do pokušenia prejsť na inú značku a zbav
nás všetkých protivných techinkov STK.
NATURAL!
NATURAL!
- Křečík Barbuška
Rozvodovka je kde presne a ako sa dá zistiť jej pomer? Prevodovka je z 07. 4q tiež tak isto premeriavala.
Lada 2105
NATURAL!
NATURAL!
- Křečík Barbuška
Odchýlka podľa meračov rýchlosti je pri tachometrovej 60-tke cca 45km/h. Pri tachometrovej 120-tke je reálna 100-vka. Difik je 4,3:1. Náhon v prevodovke neviem aký je, je to 5q z 07. Neviem aké náhony sa používajú v 5q. Ináč stačilo by vymeniť iba bowden za nejaký kratší ?
Lada 2105
NATURAL!
NATURAL!
Pleteš dvě věci dohromady.
Bowden je ohebný hřídel přenášející pohyb z převodovky do rychloměru. Změnou jeho délky nic nevyřešíš. Kratší by Ti třeba už nedosáhnul ani do tachecu.
V převodovce je zabudován převod náhonu rychloměru (do něj se strká bowden). Jsou tři druhy převodů: pro dif 4,3; 4,1; 3,9. Při výměně převodu náhonu rychloměru je nutná částečná rozborka převodovky.
V 5q z 07 je s nejvějtší pravděpodobností náhon 3,9 možná 4,1.
Bowden je ohebný hřídel přenášející pohyb z převodovky do rychloměru. Změnou jeho délky nic nevyřešíš. Kratší by Ti třeba už nedosáhnul ani do tachecu.
V převodovce je zabudován převod náhonu rychloměru (do něj se strká bowden). Jsou tři druhy převodů: pro dif 4,3; 4,1; 3,9. Při výměně převodu náhonu rychloměru je nutná částečná rozborka převodovky.
V 5q z 07 je s nejvějtší pravděpodobností náhon 3,9 možná 4,1.
- Luděk Musil
Mě 044i (taktéž i dřívější 073i) přeměřuje přesně o 10 km/h. Tedy v obci jedu tachometrově 60 km/h, obcorychloměr ukazuje 50 km/h. Zvykl jsem si s tím žít a tudíž takovou banalitu neřeším. L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
1) Přikláním se k Luďkovu názoru.Luděk Musil wrote:Mě 044i (taktéž i dřívější 073i) přeměřuje přesně o 10 km/h. Tedy v obci jedu tachometrově 60 km/h, obcorychloměr ukazuje 50 km/h. Zvykl jsem si s tím žít a tudíž takovou banalitu neřeším. L.
2) Na zadní straně tachometru je azbukou napsáno "1 oborot 1 meter". Na to není ani třeba umět rusky. Je možné zkusit vzít tachometr na vrtačku ( !pozor s nastavitelným levým chodem! ) a nastavit otáčky aby klidně ručička ukazovala 60km/h - tzn. 1km za 1 minutu a změřit, za kolik času ten kilák udělá. No, a pak bádejte! Kdysi bývala v Praze cejchovna tachometrů, ale to už je asi " mnógo lět tomú nazád ". Mám několik tachometrů z 03, 05 a z 07 a mohu spolehlivě říci, že ukazuje každý něco jiného. Pokaždé však víc.
3) Nejsem si tak docela jistý, jestli ty obcorychloměry ukazují všechny stejně. Perlou je zajisté tahle vymoženost v Kolíně, u školy na Ovčárecké, ve sm. od "nového" mostu. jedeš 50 a ukazuje 35 !!! Ale třeba ho už dali do kupy. Zjistím to pozítří.
4) Mám teď jiné starosti, a to GO plechů, tak že tato skutečnost jde momentálně na nějakou dobu stranou.
Ehm Maldo ... když jsme u toho ... možná by ses tu měl zmínit, že ti tachál řachl na zem, až ulítnul doraz ručičky ... Mno a jelikož se jedná původně o můj tachometr, který bydlel v Ladátorovi, mohu tě ujistit, že na 60Km/h měl odchylku dle ostatních vozů v koloně do Bechyně +- 8Km/h. Na 170Km/h mi ukazoval s odchylkou od Drobka cca 5Km/h 
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
No doraz upad proto, ze murphy proste funguje a doraz se udelal novej. Nevedel sem, ze jinej doraz ma vliv na funkciVašátor wrote:Ehm Maldo ... když jsme u toho ... možná by ses tu měl zmínit, že ti tachál řachl na zem, až ulítnul doraz ručičky ... Mno a jelikož se jedná původně o můj tachometr, který bydlel v Ladátorovi, mohu tě ujistit, že na 60Km/h měl odchylku dle ostatních vozů v koloně do Bechyně +- 8Km/h. Na 170Km/h mi ukazoval s odchylkou od Drobka cca 5Km/h
mimochodem, tak pekny auto a je tak zbastleny tou cernou maskou a hroznejma poklicema a ty blinkry, no skoda mluvit. fuj
Calling name Bastl One
Calling name Bastl One
- Honza 21061
Nejpřesnější tachometr měl vždy Wartburg- neznám přesnější tachometry a počítače vzdálenosti.
U Žigula mám tradičně na tachometru +7 km/h, přeměřené dle GPS. Nad 100 km/h to měřené nemám, ale počítám, že to bude stejné. Také to neřeším, je to normální.
Ostatně, normami je odchylka předepsána tuším 7% a výrobci raději udělají tachometr tak, aby přeměřoval, než podměřoval a byly z toho problémy.
Dokonce i jako reklamní trik to může být dobré. Až se totiž nějaký jedinec s Porsche bude na golfu chlubit, že mu to jede 250, tak v reálu to může být o dost méně. Když to půjde reklamovat, přepočítají mu, že dle tolerance je to normální a nazdar!
U Žigula mám tradičně na tachometru +7 km/h, přeměřené dle GPS. Nad 100 km/h to měřené nemám, ale počítám, že to bude stejné. Také to neřeším, je to normální.
Ostatně, normami je odchylka předepsána tuším 7% a výrobci raději udělají tachometr tak, aby přeměřoval, než podměřoval a byly z toho problémy.
Dokonce i jako reklamní trik to může být dobré. Až se totiž nějaký jedinec s Porsche bude na golfu chlubit, že mu to jede 250, tak v reálu to může být o dost méně. Když to půjde reklamovat, přepočítají mu, že dle tolerance je to normální a nazdar!
Honza
Osa Praha - Brno
Osa Praha - Brno
Anno je to tak . Dnešní tachometry v převaze elektronické jsou naprogramovány s "umělou" nepřesností + 10% (byl jsem u výroby a testů)Honza 21061 wrote:výrobci raději udělají tachometr tak, aby přeměřoval, než podměřoval
Pokud někdo chce 100% přesný tachometr ať si tam dá jako já tachák z kola určený do 250km/h a nastaví dle GPS
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
Ono ani ne tak raději, jako že prostě musí...Honza 21061 wrote: ...výrobci raději udělají tachometr tak, aby přeměřoval, než podměřoval...
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]
Chatka 12 forever
►Stodolní II◄
Estonian-czech crazy night
Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
Tři sestry <|||> Ladagang
°Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
keréklampás 
Chatka 12 forever
Osa Klatovy-Plzeň-Brno
Dva PoJeBy ze Skašova
Haben Sie Bratwurst?
Si predstav, keby tachac ukazoval menej, tak by si pri kazdej pokute za rychlost mohol podavat zalobu na vyrobcu auta. Hladal som nieco o tom na nete, lebo v praci robim s gps kovymi knihami jazd a tam je problem, ze gps vzdy nameria menej km ako tachometer. Chcel som zistit nejake oficialne tolerancie tachacov, ale nic som nenasiel. Jedine som nasiel, ze u malych motocyklov musi tachometer ukazovat podla nejakeho EU nariadenia tusim o osem percent viac.
Roman