Citroen XM - rady

Volné rozjímaní na téma "proč jsem si raději nekoupil Ladu" a podobná zpovědní témata.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Uživatelský avatar
Hurikán
Příspěvky: 5802
Registrován: čtv úno 17, 2005 11:07
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

Vše výše zmíněné platí.
zelvotron píše:Samozřejmě pokud to novej majitel nejde na sebe přihlásit a jezdí v odhlášce, tak ho nic nenutí mít PR...
... ale jen do okamžiku nehody, nebo silniční kontroly PČR. Ze zákona si musí nový vlastník vozidla (ať jej má přihlášeno, nebo nemá) musí sjednat ve lhůtě tuším 10 dnů nové PR. Pokud by se zúčastnil nehody třeba 3 dny po koupi a ještě neměl PR, nic se neděje, protože vše bude vyřízeno z toho pojištění, které si násladně sjedná. Jestliže by ale zavinil nehodu třeba za měsíc, hledí se na něj jako na nepojištěného a bude muset vše zaplatit ze své kapsy. Ne tedy přímo, ale bude to po něm vyžadovat Svaz pojistitelů.

Ještě by byla jedna možnost, jak nechat doběhnout původní PR:
Původní majitel by musel udělat změnu smlouvy a napsat ladalovera jako nového majitele. To pro úřad naprosto stačí, neboť pojistník se nemusí shodovat s vlastníkem/držitelem vozidla. Jenže to už zase znamená běhání, kterému se ale stejně nevyhne pro řádné ukončení smlouvy. Jedině by se dalo spojit příjemné s užitečným, a to že by zažádal o změnu smlouvy viz. výše a současně podal výpověď PR k poslednímu dni pojistky. :wink:
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Uživatelský avatar
zelvotron
Příspěvky: 6276
Registrován: čtv lis 23, 2006 10:32
Bydliště: Praha

Příspěvek od zelvotron »

Hurikán: jj, to je jasný, myslel sem to tak, že ho "fyzicky" nic nenutí mít PR, dokud to nechce přihlásit na sebe, jinak samozřejmě PR musí.

S těma deseti dny seš si jistej? Já sem vždycky slyšel, že je nutný mít PR ihned když s tím autem budu odjíždět (po ose :) ).
Mimochodem bych chtěl vidět pojišťovnu, která by se mnou uzavřela PR, když bych předtím způsobil škodu třeba za 50mil. a oni by to museli po uzavření zaplatit.
21113 >>> 21113 >>> 21113

Komu není rady, tomu není pomoci.
Uživatelský avatar
Hurikán
Příspěvky: 5802
Registrován: čtv úno 17, 2005 11:07
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

S 10 dny si zcela jist nejsem, ale mám ten pocit, že se ten termín někde kolem tohoto počtu pohybuje (5-7-10)? V každém případě nemusíš mít nové PR ihned po nákupu. To ani dost dobře technicky nejde. Koupíš v pátek večer na vesnici, v sobotu si pro to jedeš a PR můžeš uzavřít nejdřív třeba až v pondělí. Zcela určitě se na to právě vztahuje tato přechodová lhůta. Z čeho a jak jdou potom pojistky 100% nevím, ale v každém případě buď z následně uzavřeného PR, nebo ze Svazu pojistitelů. Zde už jsem co se týče konkrétních věcí na tenkém ledě, ale 100% vím, že nějak takhle to je.
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Skalouš
Příspěvky: 667
Registrován: sob črc 10, 2004 17:02
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skalouš »

Vždy jsem měl povinné ručení dřív než auto. Poviné ručení lze uzavřít na základě ústní informace o autě. (pokud si tedy budeš pamatovat potřebné údaje - já použil fax čistopisu velkého TP) K uzavření není potřeba žádný doklad a ručení platí po sepsání na pobočce. (Kooperativa) Na zaplacení složenky jsem měl pak 14 dní.
Sk.
__________________________________
Skálobus - Ford Transit 2,5L TDI - 2000 (Henry)
Citrouš - XM - 3,0L V6 24V - 1998 (André)
Lancia Y - 1.1i - 1997 (zatím bez jména)
Wolf
Příspěvky: 1246
Registrován: úte čer 01, 2004 11:14
Bydliště: Kraj Lučanů
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wolf »

Ja kdyz jsem si byl pro Baru, tak jsem musel nejdrive sjednat primo v bazaru ruceni a pak mne s ni teprve pustili ven (ale to jsem mel takovou radost, ze bych mozna sjednal i pojisteni dve, kdyby chteli :D )
Uživatelský avatar
Honza 21061
Příspěvky: 1600
Registrován: úte pro 13, 2005 22:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza 21061 »

Právě proto jsem se o to teď zajímal, protože jsem po koupi Žigula, dokud byl na "starých číslech" tj. 2U6 1524 :wink: jezdil na ručení původního majitele a předkládal jsem při kontrolách kupní smlouvu. Tuším, že jsem tehdy měl na sjednání pojištění 14 dnů, nějak tak to bylo, nebo si to pletu...? :roll:
Jakmile jsem dostal nové pražské značky, tak jsem si na ty samé značky uzavřel svoje ručení. Případně jak to už bylo, nevím. Možná jsem uzavíral v den převodu ještě na staré, aby mi je dali a potom jsem následující týden byl nahlásit změnu... Už si nic z toho nepamatuji... :roll:
Honza
Osa Praha - Brno
Skalouš
Příspěvky: 667
Registrován: sob črc 10, 2004 17:02
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skalouš »

přesně tak - ručení uzavíráš na staré nebo žádné značky a nové pak pojišťovně musíš nahlásit (stačí telefonem).
Sk.
__________________________________
Skálobus - Ford Transit 2,5L TDI - 2000 (Henry)
Citrouš - XM - 3,0L V6 24V - 1998 (André)
Lancia Y - 1.1i - 1997 (zatím bez jména)
Uživatelský avatar
Honza 21061
Příspěvky: 1600
Registrován: úte pro 13, 2005 22:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza 21061 »

Než Aleš bude mít k autu nové poznatky, tak se ještě vrátím k předchozímu lehkému OT, trochu jsem nad těmi příspěvky dumal a myslím, že by neškodilo přihodit vlastní zkušenosti.

Takže, před nějakou dobou jsem býval úplně jiný, než jak se prezentuji dnes. V roce 2001 jsme např. jeli na týden dovolenou a já šel každý den k večeři s jinou kravatou, podle mého věku nebude těžké spočítat, kolik mi v té době bylo let a to už jsem za sebou měl cca rok kravatového bláznění.
Do školy jsem nosil batoh, ale všude jinde (i na praxi, tam jsem měl přezdívku doktor/ inženýr) výhradně aktovku (vystřídal jsem 2), tmavé kalhoty, vyleštěné polobotky, sako a k tomu v zimě kabát, uvažoval jsem o pořízení klobouku. Pokud měl přijít déšť, jako doplněk jsem s sebou měl černý deštník s bodcem a když byla nálada, chodil jsem s ním typicky "po anglicku".
Rodinné výlety, nákupy, významěnší návštěvy, zásadně modrá kravata se zlatě vyšívaným mým znamením vah. :)
Později jsem z několika "vylepšeností" slevil, ale stále bylo nemyslitelné, abych s výjimkou školy nechával doma aktovku, černé kalhoty a polobotky- týkalo se i výletů vlakem, autem, všude...
Asi tak před 3 lety jsem se náhle změnil a začal nosit svoje školní seprané džíny i "ven"... Aktovka v ruce najednou ztěžkla a začala překážet... Polobotky tlačit, sportovní boty byly lepší... Stala se velká změna, radikální přerovnání šatníku a řekl bych, že od té doby jsem se dost změnil i povahově, ale cesta změny z "manažera" na mně příjemnějšího a uvolněnějšího "obyčejného kluka" byla delší a nespočívala jen ve změně stylu olékání, bohužel. :roll:
A dnes? Po změně povolání jsem nedávno absolvoval několik pohovorů, jezdil autem, brával si boty a převlečení do kufru, protože mi bylo a je úplně odporné natáhnout na sebe tesilové kalhoty, ty šíleně tlačící vyleštěné polobotky a pokud jsem to musel udělat, po skončení pohovoru jsem se za rohem přezul a vzal si jinou bundu. A také jsem se utvrdil po těch 3 letech v tom, že v zaměstnání už nikdy nechci nosit ani oblek, ani kravatu. Zásadně ve "svém". (nepočítaje samozřejmě uniformu BUS :P )

Co jsem tímto tlacháním chtěl dokázat. Pouze polemiku nad tím, že každý člověk se mění a že mnohokrát zjistí, že ta změna je příjemná a pro něj a jeho skutečnou povahu mnohem lepší. Já jsem si vyzkoušel život "kravaťáka" v pubertálním a post-pub. věku
a skutečně, lidé kolem mne na mě nahlíželi trochu jinak, než teď, když chodím ve "sportovním"- ta změna byla patrná a dokážu ji posoudit, protože jsem to viděl stále jedněma očima!!
Ale tady jde hlavně o první dojem, čili člověk má být i přesto dobře upravený a svým vystupováním na veřejnosti má šanci i v džínách a triku dokázat, že umí být "diplomatem" a nemusí k tomu mít na sobotním výletě ani kravatu a košili. :) Zjistil jsem, že to zkrátka není to pravé ořechové, po čem bych nakonec toužil a tak už pravděpodobně moje pěkné kravaty, košile, saka a skoro nová diplomatka, budou zahálet.
Ale nebude zahálet moje -já-, které se v těch kravatách a košilích, ve skutečnosti asi necítilo dobře a to je důležité! :)
Jsem zvědavý, na koho totéž padne po mně...
Konec tlachání, večeřel jsem filozofa. :lol:

P.S. Nejlepší asi doopravdy byla ta dopravácká uniforma. Nikdo, lautr nikdo se na mne v tu chvíli ani nepodíval. Nikdo mi nenabízel časopisy, nikdo si neřekl o peníze, skupinka mladých holek z diskotéky raději komentovala oblečení někoho jiného, moji vrstevníci se též nedívali zvědavě, jak vypadám, nebo jaký mám mobil a já si šel tím svým unaveným krokem, se ztrhaným výrazem v tváři a taškou přes rameno v klidu z práce domů. :)
Honza
Osa Praha - Brno
Uživatelský avatar
ladalover
Příspěvky: 249
Registrován: čtv dub 20, 2006 11:24
Bydliště: Praha

Příspěvek od ladalover »

Tak ad Honza21061 :lol:

Absolutní souhlas se vším co řekl. Sám mě zná a ví, jak chodim na schůze a normálně. Viděl mě na chalupě v montérkách. Souhlasím i s obdobím kravat :-) Na gymplu jsme s kámošem asi půl roku nosili obleky :-( bylo to drsné, protože pak večer bolely nohy z bot, škrtil nás krk od košile.... člověk se v tom potí.... Pak mě to hodně přešlo.
Ale teď to po nás vyžadujou ve škole, tak se musim přizpůsobit. Profesor vyrazí člověka když mu na zkoušku nepřijde v obleku. A ani se ho neptá zda něco umí. Z toho důvodu píšu, že si na to musím zvykat. Ale nic to nemění na tom, jakej jsem a že se budu distancovat od jiných. :shock: :wink: Ve středu o tom pokecáme osobně a myslím, že přibližně oba to cítíme podobně.
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Během tohoto týdne asi budu přepisovat auto. To PR asi bude na mě a bohužel nedojedu to jeho, leda že bychom se dohodli, že mu to zaplatím teď a přehlásí se to až v říjnu, kdy mu to PR končí. Ale to se mu asi nebude chtít, uvidíme.. A pak se už jen udělá výměna řemenu v motoru a vymění klobouky (pro jistotu) a jde se jezdit :-) Musí to vydržet 30tkm!!! Páč jestli to koupim a ono to klekne!!!!!!!!! Tak se neznám!!! :evil: :evil:

Tak zatím jiných dotazů není, za ty předešlé rady vám děkuju.
lada time is comming...
Lada 1500S, 1,5, r.v. 1978 1978 - dále
Citrónek XM 2,1D, r.v. 1991 04/2008-09/2009
Uživatelský avatar
Hurikán
Příspěvky: 5802
Registrován: čtv úno 17, 2005 11:07
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hurikán »

Tož držím pěsti. :thumbright: :thumbleft:
Моя фотогалерея здесь.

Я слежу за тобой. Всегда!
Obrázek
Uživatelský avatar
Honza 21061
Příspěvky: 1600
Registrován: úte pro 13, 2005 22:35
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza 21061 »

ladalover: Ale, další škrobenej! :lol: Jsem rád, že Tě to taky přešlo. :) No je fakt, že kdybych si přišel do toho autobusu v teplákách, tak by mne to v případě zcela jistého nachytání dispečery, stálo minimálně 300,- a možná by to dopadlo jako u té zkoušky, že by mne nechali vystřídat. :roll: Fakt je taky to, že třeba do Connexu kdybych přišel v trenclích, nikomu by to nevadilo, ale já si bral uniformu zásadně- co by to bylo za autobusáka s červeným trikem se vzorem a co by to bylo za vysokoškoláka u zkoušky v otrhaných džínách. :oops: Určitě probereme. :)
- - - - - - -
S tím ručením si to skutečně dobře zjisti, aby nebyl nějaký problém. Abych pravdu řekl, pokud by na to přistoupil, pak Ti velice důvěřuje, já bych na to nepřistoupil. :) Pokud totiž bys náhodou někomu načechral plechy, je možné, že pojišťovna by majiteli ručení strhla bonus, i když řidičem byl v tu chvíli někdo jiný! Matně tuším, že nestrhává, ale zkus si schválně přečíst nějaké pojistné podmínky, já už to dlouho nestudoval a nemůžu to zaručit...
Stržené bonusy i případné malusy už si pojišťovny mezi sebou vyměňují a kamarád by Ti "poděkoval" až si půjde uzavřít ručení na jiné auto. :roll:

30 tisíc by to vydržet mělo, bohužel jsou typy závad, které se objevují, když auto jezdí málo a jsou typy, které se objevují když jezdí hodně. :? Otázka je, jestli tam nejsou nějaké záludnosti, o kterých třeba nevěděl ani bývalý majitel.
Honza
Osa Praha - Brno
Uživatelský avatar
Teepee
Příspěvky: 4298
Registrován: čtv bře 10, 2005 13:20
Bydliště: Praha západ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Honza 21061 píše:S tím ručením si to skutečně dobře zjisti, aby nebyl nějaký problém. Abych pravdu řekl, pokud by na to přistoupil, pak Ti velice důvěřuje, já bych na to nepřistoupil. :) Pokud totiž bys náhodou někomu načechral plechy, je možné, že pojišťovna by majiteli ručení strhla bonus, i když řidičem byl v tu chvíli někdo jiný! Matně tuším, že nestrhává, ale zkus si schválně přečíst nějaké pojistné podmínky, já už to dlouho nestudoval a nemůžu to zaručit...
Stržené bonusy i případné malusy už si pojišťovny mezi sebou vyměňují a kamarád by Ti "poděkoval" až si půjde uzavřít ručení na jiné auto. :roll:
Povinné ručení vůbec neřeš. Pořádek dělá přátele. Koupil jsi auto, uzavři si svoje povinné ručení, udělej řádný převod. On si s kupní smlouvou a velkým technickým průkazem (kde bude už vyznačen nový vlastník vozidla=Ty, protože on by správně měl dojít na evidenci vozidel a tam provést odhlášení na nového vlastníka, případně se to řeší zplnomocněním kupujícího a ten to udělá při jednom) dojde do pojišťovny a tam zruší pojistku, nespotřebovanou poměrnou část pojistného mu vrátí kam si bude přát. Pokud si dobře vzpomínám bonusy se mu po roce začnou odečítat.
Ústní dohoda, kdy budeš jezdit na něj (se vším všudy, ručení + registrační značky) bude nejspíš fungovat do doby než se něco stane. Ve vlastním zájmu si to dej do pořádku. :!:
Bílý LADA a okřídlená spol.
Uživatelský avatar
Teepee
Příspěvky: 4298
Registrován: čtv bře 10, 2005 13:20
Bydliště: Praha západ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Honza 21061 píše:ladalover: Ale, další škrobenej! :lol: Jsem rád, že Tě to taky přešlo. :) No je fakt, že kdybych si přišel do toho autobusu v teplákách, tak by mne to v případě zcela jistého nachytání dispečery, stálo minimálně 300,- a možná by to dopadlo jako u té zkoušky, že by mne nechali vystřídat. :roll: Fakt je taky to, že třeba do Connexu kdybych přišel v trenclích, nikomu by to nevadilo, ale já si bral uniformu zásadně- co by to bylo za autobusáka s červeným trikem se vzorem a co by to bylo za vysokoškoláka u zkoušky v otrhaných džínách. :oops: Určitě probereme. :)
Vysokoškolák jde ke zkoušce, aby ukázal své znalosti v oboru, nikoli aby předvedl, že se umí obléknout tak, jak si zkoušející představuje. Umění se obléknout je předmětem společenské etikety, nikoli vysokoškolského studia. Možná námitka, že vysokoškolský ústav vychovává vysokoškolsky vzdělaného člověka se vším všudy mi přijde při obecné aplikaci zcela zcestná, připustím aplikaci dle studovaného oboru. Souhlasím, že u závěrečných zkoušek a obhajobě své diplomové práce by měl student také předvést svůj cit pro obor a patřičně se obléknout.
Jsme v poklábosme, takže do toho. Přizpůsobováním se názoru okolí na to, jak bych měl být v které situaci oblečen vyjadřuji svou míru VLEZDOPRDELISMU.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Uživatelský avatar
JmJ
Příspěvky: 6562
Registrován: úte čer 01, 2004 11:30
Bydliště: Kromeriz

Příspěvek od JmJ »

Kvadro sem mel na VS na sobe jen pri obhajobe bakalarske prace a pri statni magisterske zkousce + obhajobe mgr prace. Jinak to po nas nikdo nechtel. Asi to bylo i tim, ze za cele studium sem mel jednu ustni zkousku.

Pokud bych mel statnice delat v duchu oboru, pak bych je nejspis musel resit po emailu :lol:

Co se tyka oblekani celkove, tak pokud se jde mezi lidi, pak se ma clovek obelci slusne. Slusne rifle a slusna kosile, v lete s kratkym rukavem, nemohou pri beznem jednani s lidmi nic zkazit. Ruku v ruce s tim musi jit slusne chovani a vyjadrovani. Lide prehnane bazirujici na odevu, na autu a jinych vecech, ktere maji ukazovat na spolecensky statut, nejsou pro me partnery pro hovor pro spolupraci ani pro obchod. Strucne receno s blbci se nebavim :-)
VAZ 2104 1.3 1989
Uživatelský avatar
Teepee
Příspěvky: 4298
Registrován: čtv bře 10, 2005 13:20
Bydliště: Praha západ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

JmJ píše:Co se tyka oblekani celkove, tak pokud se jde mezi lidi, pak se ma clovek obelci slusne. Slusne rifle a slusna kosile, v lete s kratkym rukavem, nemohou pri beznem jednani s lidmi nic zkazit. Ruku v ruce s tim musi jit slusne chovani a vyjadrovani. Lide prehnane bazirujici na odevu, na autu a jinych vecech, ktere maji ukazovat na spolecensky statut, nejsou pro me partnery pro hovor pro spolupraci ani pro obchod. Strucne receno s blbci se nebavim :-)
:thumbright: :thumbright: :thumbright: :thumbright: :thumbright: :thumbright: :thumbright:
JmJ píše:Kvadro sem mel na VS na sobe jen pri obhajobe bakalarske prace a pri statni magisterske zkousce + obhajobe mgr prace. Jinak to po nas nikdo nechtel.
:lol: :lol: :lol: Nezapomenu na to, jak jsem si na obhajobu diplomky oblékl očekávaný oděv a profesorka předmětu management (Dale Carnegie byl pochopitelně jeden z často omílaných) a zástupkyně nejvyššího v jedné osobě (proto u obhajoby byla) nevydržela a na konci pochvalně vyjádřila, že mně nemohla nějak poznat. :lol: :lol: :lol:
Bílý LADA a okřídlená spol.
Odpovědět

Zpět na „Volné klábosení - všechny ostatní značky“