Dusan píše:no releova ustredna nie relatka tam su len su trocha vecsie ako telefone..ono to ma svoj dovod
Neni to relatková ustředna na signalizačni zařizen na drahách na semafory a pod... ???
Moderátor: Moderátoři
Mno uznáme ti to, je to pojistka užívaná na prehistorických sdělovacích systémech, zakladem je vinutí, které rozehřívá tuším, že Woodův kov, který povolí, pružinka uvnitř způsobí pohyb tyčinky, pojistka tedy rozepne. Pojistka většinou bydlí v pásku s ostatními kamarádkami, kde spolu hlídají třeba stojan voličů, každá jeden, když se tyčka přesune, pohne se takové pero, které spojí kontakt návěstní žárovky v kombinaci se zvonkem a mechanik nakluše na opravu. Tyto pojistky jsou opravitelné, pomocí proudu se kov znova nahřeje, tyčka zasune nechá zchládnout a jede se dál. Pojistka z obrázku je z roku 1973. Rozlišovaly se dle barev, zná někdo jak?Hurikán píše:K-L: že by nějaká pojistka?? To ale asi e-e Faktem je, že sem tohle nikdy neviděl. Čudlík uprostřed vypadá, že je asi posuvný. Možná je na pružinku a udržuje tuto věc v dané, zajištěné poloze. Opravdu nevím.
Co to teda je? V těch vašich nesmyslech kovanej nejsem, ale myslím, že se tomu nadává releovka, nebo lpíš na Staničním zabezpečovacím zařízením? Jsem zmaten.Dusan píše:no releova ustredna nie relatka tam su len su trocha vecsie ako telefone..ono to ma svoj dovod
Koko Loko píše:Co to teda je? V těch vašich nesmyslech kovanej nejsem, ale myslím, že se tomu nadává releovka, nebo lpíš na Staničním zabezpečovacím zařízením? Jsem zmaten.Dusan píše:no releova ustredna nie relatka tam su len su trocha vecsie ako telefone..ono to ma svoj dovod
Do panelákového 1+1 se mi poněkud nehodí a ani praktické využití by to zrovna nemělo, i když se s tím dalo celkem úspěšně přitápět za chladných podzimních večerůKoko Loko píše:Mohl to být pěkný kus nábytku .