gumy+rozměry!?!?
Moderátor: Moderátoři
- Křečík Barbuška
Měl bych otázečku ohledně montáže bezdušových pneu na ladadisky. Všimnul jsem si, že novější disky mají oproti starším takové dvě vypouklé drážky na části kterou kryje pneumatika. Kdosi mi vysvětloval, že ta drážka znamená disk vhodný pro bezdušové gumy neb to prý jistí před zezutím. Tato teorie mi ovšem v mém oblíbeném pneuservisu byla zamítnuta, že prý bezdušovku mohu dáti s klidem a bez obav i na "holý" disk zatímco jiné osobě v jiném servisu takový disk osadit bezdušově odmítli. Jak tomu tedy doopravdy je?
Jde mi o to, že při obouvání letních jsem měl 3 hrbaté disky a 1 holý na který jsem si nechal hodit gumu s duší a jak na potvoru jsem tímto kolem trefil hřebík, který po rychlém úniku vzduchu při krátké jízdě na ráfku úspěšně rozsekal novou pneumatiku, mám za to, že při bezdušové instalaci by unik byl při trošce štěstí pomalý a o pneumatiku bych nepřišel, nicméněž mám ve zvyku jezdit zatáčky na doraz a případné "zezutí" by mě moc nepotěšilo.
Jde mi o to, že při obouvání letních jsem měl 3 hrbaté disky a 1 holý na který jsem si nechal hodit gumu s duší a jak na potvoru jsem tímto kolem trefil hřebík, který po rychlém úniku vzduchu při krátké jízdě na ráfku úspěšně rozsekal novou pneumatiku, mám za to, že při bezdušové instalaci by unik byl při trošce štěstí pomalý a o pneumatiku bych nepřišel, nicméněž mám ve zvyku jezdit zatáčky na doraz a případné "zezutí" by mě moc nepotěšilo.
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
- Křečík Barbuška
Mám poměrně slušnou zásobu repasovaných "hladkých" i nějaké ty duše, takže hrbaté se mi schánět nechce, klidně to s tou duší prubnu znova, jde mi o vyvrácení či potvrzení mýtu, podle čehož se nějak zařídím.
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, bezdušově to jde na jakýkoli neorezlý disk.
Ty prolisy, pravda, mají snížit riziko sklouznutí patky gumy z kraje ráfku při defektu, ale s normálně nafouklou gumou sklouznutí celkem nehrozí.
Ale jinak ty prolisy jsou fajn na osazení plastových poklic. Bez nich na ráfku moc nedrží.
Ty prolisy, pravda, mají snížit riziko sklouznutí patky gumy z kraje ráfku při defektu, ale s normálně nafouklou gumou sklouznutí celkem nehrozí.
Ale jinak ty prolisy jsou fajn na osazení plastových poklic. Bez nich na ráfku moc nedrží.
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
-
- Kontaktovat uživatele:
přesně tak, ale jezdím poměrně slušně a na 165/80/13Pisty píše:Ja mam vsetky bezdusove. Dali tam chemopren a supp ho tam. A stale drzia.
majitel dvou Lad
1. 21053 původně systém AXTEC nyní WEBER a 1700 ccm a od 31.12.2009 ohořelá od 10/2010 zase opravená, ale zázrak už to není...
Dne 14.12.2013 umřela
2. 21073 1700i
a z jiného soudku
3. Daewoo Tico
4. Hyundai Accent 1,5 CRDi
5. Hyundai Tucson
6. Hyundai I10
1. 21053 původně systém AXTEC nyní WEBER a 1700 ccm a od 31.12.2009 ohořelá od 10/2010 zase opravená, ale zázrak už to není...
Dne 14.12.2013 umřela
2. 21073 1700i
a z jiného soudku
3. Daewoo Tico
4. Hyundai Accent 1,5 CRDi
5. Hyundai Tucson
6. Hyundai I10
Bezdušovou pneumatiku lze samozřejmě dát na jakýkoliv rovný a nerezavý disk, přičemž bude tlak držet bez problému. (nebavíme se tady pochopitelně o starých discích, kde byl ráfek k disku nýtován - např. Š1202). Na takovémto kole se dá i jezdit, ale nikdo nemůže garantovat bezpečnost takové jízdy.
Pro bezpečný provoz s bezdušovými pneumatikami se proto vyrábějí disky s prolisem v ráfku. Prolis na ráfku pro bezdušové pneumatiky je proto, aby při velmi prudkém průjezdu zatáčkou nedošlo k odtlačení boku pneumatiky od ráfku, při kterém by došlo k "podfouknutí". Následek takového náhlého úniku tlaku vzduchu a vyzutí pneumatiky v prudké zatáčce asi nemusím moc popisovat.
Pro bezpečný provoz s bezdušovými pneumatikami se proto vyrábějí disky s prolisem v ráfku. Prolis na ráfku pro bezdušové pneumatiky je proto, aby při velmi prudkém průjezdu zatáčkou nedošlo k odtlačení boku pneumatiky od ráfku, při kterém by došlo k "podfouknutí". Následek takového náhlého úniku tlaku vzduchu a vyzutí pneumatiky v prudké zatáčce asi nemusím moc popisovat.
Hurikán píše:.....Prolis na ráfku pro bezdušové pneumatiky je proto, aby při velmi prudkém průjezdu zatáčkou nedošlo k odtlačení boku pneumatiky od ráfku, při kterém by došlo k "podfouknutí". Následek takového náhlého úniku tlaku vzduchu a vyzutí pneumatiky v prudké zatáčce asi nemusím moc popisovat.
koko neblbni. nebo to nekde naperes do stromu
E36 330i coupe skoro Alpina, Mauritiusblau Metallic - Crash Packet
Dokud karu nerozdelas, nevis o ni nic
Chatka 12 forever
Buková Drift Challenge Team
Romania team 2009
Dokud karu nerozdelas, nevis o ni nic
Chatka 12 forever
Buková Drift Challenge Team
Romania team 2009