Marek89 píše:Saynerm píše:nemam ani tuseni co by to mohlo bejt, a stydim se za to, studuju elektro skolu uz dva roky, du jim pradne vyadat, o tehle veci co vypada jako integrovanej obvod s nejakym senzorem nerekli ani slovo
Nič si z toho nerob, aj mňa učia v škole blbosti. Nemať v 2.ročníku skvelého majstra, neviem z elektroniky nič praktické. Najlepšie sa však človek naučí na vlastných chybách. Multimeter na meranie DC A napojený v sieti

to bola rana ako na Silvestra, 2 pc zdroje, jeden prepnutý na 110V, nevšimol som si to a bol spečený a druhy keď som chcel zistiť či som dal správne fázu s fázovkou, tak sa mi šmikla a spojil som fázu s nulakom.
Heh, si tak stěžujte buďte rádi, že se učíte alespoň něco užitečného.
To já jsem strávil čtyři roky tím, že jsem se učil státní telefonní ústředny - voličové P-51 a s křížovými spínači PK 201 a 202 , releové pobočkové ústředny USR 2-9-2 a 3-15-3
Učňák jsem končil v roce 1997 , tedy přibližně v době kdy všechny tyto analogové systémy pracující pouze s impulsní volbou končili ve šrotu.
Samozřejmě jsem se učil i jiné výkřiky moderních technologií jako rozhlas po drátě a dálnopisný stroj T 100 a podobně.
Tudíž se všemi svými znalostmi se teď mohu blýsknout tak akorát někde v technickém muzeu
Když někomu dnes ukážu pár fotek systému P-51 a řeknu mu, že pro ústřednu která byla pro 5100 Pp (účstníků) je potřeba třípodlažní budova a že třeba tato konkrétní ústředna se v Lovosicích používala ještě v roce 1998 tak mi určitě nebude věřit. Také je každému k neuvěření, že jsem z něčeho takového ještě v roce 1997 maturoval.
A když nějakému současnému telekomunikačnímu technikovi řeknu slova jako třidič, skupinář a linkový volič tak absolutně neví o co jde.