Stroboskop

vše o elektrotechnice

Moderátor: Moderátoři

Stroboskop

Příspěvekod Martas-Brno » ned zář 02, 2012 13:02

V dobré víře ve znovuvzkříšení mého starého účtu píšu prozatím pod mým rezervním nickem z blahého dne mého 2101. příspěvku.

Lidi, já si opět prošel historické téma viewtopic.php?f=4&t=3234&start=75 a sám jsem si stroboskop nepostavil, ale pořídil. Pak jsem si hrál s měřením kompletní charakteristiky předstihu tím stylem, že jsem požádal pomocnici, aby mi plynem nastavila otáčky podle otáčkoměru ze škodovky, který si držela v packách. Já strčil hlavu do jámy lvové a na papírové vlastnoručně namalované stupnici odečetl odhad úhlu předstihu, který jsem později v tabulce přiřadil k odhadu údaje o otáčkách. Výsledkem je odhad charakteristiky předstihu s prozatím nevím jakou nejistotou.

Protože su pořád svobodnej, bezdětnej, bez dluhů a podobných radostí, jal jsem se už před drahnou dobou vymyslet digitální kompenzační stroboskop s otáčkomerem, který zastane obě měření naráz, čímž se sníží vlivy lidských faktorů. Představa funkce je taková, že nastavím otáčky, kolečkem na strobáči doposouvám stopu na řemenici na nulu (to je ten kompenzační princip - nepotřebuje stupnici :-D ) a tlačítkem zapamatuju hodnotu úhlu vs. otáčky.
Z celé konstrukce je největší problém pro mne zobrazovač. LCD displej vyžaduje hnoho vývodů. LED displej taky. Analogový MP tam nechci, když už v tom má být procesor. Řešení pro moje podmínky naprosto vyhovující je konektivita přes seriovou linku, resp. USB.
Konečná idea je taková, že se vezme krabička, cvakne se kablíkama na indukčku, na motoru se udělá sada měření, spočívajích v natočení nuly a stisknutí tlačítka. Krabička si zapamatuje tabulku hodnot, kterou po přinesení ke stolu pošle přes terminál do txt souboru, který se snadno natáhne do Excelu.

Je na téhle planetě někdo, kdo by ocenil jednoduchou konstrukci osazenou SMD součástkami, která může umět výše popsané, nebo už všichni stojíte nohama na zemi?
Doba = cena vývoje není zanedbatelná a jen pro sebe si to dělat nebudu, byť nějakou skicu už mám. Jaksi nemám odhad, kolik lidí tady může mít zájem na zkoumání charky rozdělovače - možná tak jeden dva? :-) Uznávám, je to taková trošku onanie, ale co už :-)
Martas-Brno
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned bře 06, 2011 17:50
Bydliště: Brno

Re: Stroboskop

Příspěvekod Dusan » ned zář 02, 2012 13:07

To chces povedat ze nemas 3 vyvody pre ovladanie Lcd?
Dusan
 
Příspěvky: 3183
Registrován: stř čer 02, 2004 17:29
Bydliště: Kosice-okolie

Re: Stroboskop

Příspěvekod Martas-Brno » ned zář 02, 2012 13:49

Aha, ony jsou i seriové!!! :-D
Martas-Brno
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned bře 06, 2011 17:50
Bydliště: Brno

Re: Stroboskop

Příspěvekod Petr HC » ned zář 02, 2012 18:50

Martas-Brno píše:V dobré víře ve znovuvzkříšení mého starého účtu píšu prozatím pod mým rezervním nickem z blahého dne mého 2101. příspěvku.

Lidi, já si opět prošel historické téma viewtopic.php?f=4&t=3234&start=75 a sám jsem si stroboskop nepostavil, ale pořídil.. atd. atd.

A co to řešit interfejsem k notebooku na principu řízení předstihu u "stříkaček". Spouštěcí impuls od definovaného úhlu polohy kliky a měřit dobu do okamžiku zážehu v závislosti na otáčkách. Prográmek v Delfi (Pascal) a může to být i se zobrazením v reálném čase.
Ber to jen jako hrubý popis okamžitého (možná blbého) nápadu.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
Uživatelský avatar
Petr HC
 
Příspěvky: 2295
Registrován: stř lis 21, 2007 11:27
Bydliště: Hořice

Re: Stroboskop

Příspěvekod Martas-Brno » ned zář 02, 2012 22:50

Petře, díky. Chci se oprostit od jakékoliv závislosti na hardwaru počítače, kromě sprosté komunikační linky. USB se bude do počítačů dávat ještě dlouho. Ale snadný přímý přístup na HW portů není možný od Windows 2000 výše, pokud se nepletu.
Jestli chápu myšlenku správně, tak do klasického auta bych musel dodělat další čidlo, nebo někde vzít ten spouštěcí impulz.

Já původně začal jen tou kompenzační metodou do obyčejného stroboskopu, dvě 555 a cejchovaný potenciometr by to elegantně řešily. Nebyla by třeba stupnice, kterou jsem si stejně udělal :-) . Ale množství vynaložené práce je přibližně stejné, jako kdybych se pokoušel dělat kvalitativně vyšší měřák, který si zapamatuje i otáčky. Spojení s počítačem vůbec není nutnost, já to bral jako náhradu za vestavěný zobrazovač. Třípinový konektor na seriovou linku je levnější a menší než displej.

No hlavní myšlenka je, jestli to nechat zapadnout prachem jako sen co přišel 30 let poté, nebo se s něčím otravovat. V podstatě tu mám torzo stroboskopu s horší výbojkou, s horším měničem, zkrátka problémový kus, nabízí se jako dárce futrálu. Asi tak.
Martas-Brno
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned bře 06, 2011 17:50
Bydliště: Brno

Re: Stroboskop

Příspěvekod Petr HC » pon zář 03, 2012 08:56

K odst.1: Přístup do počítače bych také neřešil přes USB (neumím to) , ale přes RS232 (COM) jsem to řešil mnohokrát. Pravda - u nových PC je to problém. Ten pomocný snimač by tam musel být.
K odst.2: U kompenzační metody byl asi byl problém s 555, tady by byl potřeba monostabil s okamžitým znovunastavením (retrigrovatelný) třeba MH78121 (23) nebo jejich nástupci .
K odst.3: Tady se budeš muset rozhodnout sám. Ale když budeš otálet, tak dříve zakážou provoz karburátorových motorů a stroboskopy budou zapomenuty.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
Uživatelský avatar
Petr HC
 
Příspěvky: 2295
Registrován: stř lis 21, 2007 11:27
Bydliště: Hořice

Re: Stroboskop

Příspěvekod Dusan » pon zář 03, 2012 11:23

No riesil by to prevodnik usb - rs232 ten pri normalnom pouziti funguje korektne, dokonca ked uvazim kolko pameti ma uP v dnesnej dobe mozno by som uvazoval o pouziti len terminalu vo windovs...sice troska nepraktice ale ucel splni.... vypisovalo by to texty ovladanie cez pismena alebo cisla na klavesnici....
Dusan
 
Příspěvky: 3183
Registrován: stř čer 02, 2004 17:29
Bydliště: Kosice-okolie

Re: Stroboskop

Příspěvekod Martas-Brno » pon zář 03, 2012 20:10

Prevodnik USB na RS232 beru jako samozrejmou moznost, pouzitelny se da poridit do stokoruny. Mam relativne snadny pristup k procesorum, tak neresim cenu. Beztak vsechny moje amaterske pokysy smeruji k Atmelum Mega8 a Mega16, ktere se bezne uci na skolach, jsou dostupne a umozni to hodiny navrhu zcela prehledneho hardwaru nahradit hodinama psani zcela neprehledneho softwaru ;-)

Dusan, ano, delal jsem par relativne pouzitelnych konstrukci ktere maji terminalove ovladani, byt pomerne primitivni. Kazdopadne Excel ma pouzitelny import, kterym se da do tabulky dostat vsechno mozne.
Pouzivam software Terminal 1.9, drive vychvaleny na hw.cz. Vyhovuje, umi par maker a tak...
Martas-Brno
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned bře 06, 2011 17:50
Bydliště: Brno

Re: Stroboskop

Příspěvekod smajchl » pát zář 14, 2012 17:09

Hele uplne bozi vec je launchpad od texas instruments - desticka za 4,3 dolaru k ni dva sestnactibitovy procesory s ultra nizkou spotrebou a prociky za cenu osmibitovejch... a ma to rovnou usb konektor je v tom i prevodni na uart takze se to ovlada uplne jednoduse jen se to vezme pripoji dodavanym kabelem k pc a olee muzes programovat a na to nabalovat dalsi veci jako display, ledky, potak.. ma to spoustu ad prevodniku proste bombice za tu cenu!!!

http://processors.wiki.ti.com/index.php/MSP430_LaunchPad_(MSP-EXP430G2)

takovy o dost levnejsi arduino... a je na to uz spousta projektu proste myslim si ze to usnadni spoustu vyvoje i penez programuje se to normalne v cecku
Uživatelský avatar
smajchl
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned lis 21, 2010 14:11
Bydliště: Praha

Re: Stroboskop

Příspěvekod MartasBrno » úte zář 18, 2012 22:04

Jo, to už jsem viděl asi u kamaráda, na stole mám STM8S-Discovery, ale nemám nějak čas teď...
Každopádně cena launchpadu v pomeru k moznostem je pekna :-)
Obrázek
a když jsem se v 15-ti rozhodoval co dál dělat, poslouchat sestry byla pro mě jasná volba... :-D
Uživatelský avatar
MartasBrno
 
Příspěvky: 4442
Registrován: pon zář 08, 2008 13:10
Bydliště: Brno

Re: Stroboskop

Příspěvekod Chester » úte pro 29, 2020 12:13

sice to s původním smyslem tématu nemá nic společného, ale....

Jaký doporučíte koupit stroboskop, něco vybraného mám, ale abych zbytečně nevyhodil prachy.
2103 1.5. r.v.1977
2111 1.5 16V r.v.2001 (JMJ´s EX)
2112 1.5 16V r.v.2005
105SP - kukačka:)
R. Scenic 2005 1.6 16V
Uživatelský avatar
Chester
 
Příspěvky: 819
Registrován: čtv dub 24, 2008 12:19
Bydliště: Chotěboř

Re: Stroboskop

Příspěvekod Teepee » stř pro 30, 2020 08:06

Mám tenhle, na inzerát v roce 2017 stál pár stovek: https://pragos.cz/veterani/clanek?id=227&business=1
Bílý LADA a okřídlená spol.
Uživatelský avatar
Teepee
 
Příspěvky: 3886
Registrován: čtv bře 10, 2005 13:20
Bydliště: Praha západ


Zpět na Elektronická výbava a doplňky auta - BASTLÍRNA

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků