Dálková a mlhová světla: použití, vyhláška, diskuze

Moderátor: Moderátoři

Pavel_Kladno

Přední mlhovky

Příspěvek od Pavel_Kladno »

Zdravím, mám Ladu 07 a chtěl bych se zeptat, kam se dají připojit přední mlhovky ,jestli někdo je zkoušel zpřáhnout se zadníma , nebo je potřeba je píchnout na rezervní relé a vytáhnout si do interiéru spínač. Díky
Nemo

Příspěvek od Nemo »

Přední mlhovky musíš dát na sólo vypínač. Ten musíš napájet ze zadních mlhovek, které jsou zas napájené z potkávaček. Protože: Předními mlhovými smíš svítit,jen svítí-li současně zadní mlh., a ty zadní zas smí svítit jen, pokud svítí potkávačky. Přední i zadní musí mít sólo vypínač. Zadní - oranžová kontrolka, přední - zelená kontrolka. :idea:
Samozřejmě je vhodné, aby měly přední mlhovky svoje relé, a taky svojí pojistku.
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

Jestli v tomto stále platí to, co se uvádí v zákoně 102/1995Sb. v §63 odst. 4. tak mám pocit, že Nemovo tvrzení není tak docela pravda. (připouštím, že jsem si špatně vyložil zákon a že proběhla jeho novelizace o které nevím, tak si to každý přehodnoťte podle svého "citu")
Cituji:
Současně se světlomety se světlem do mlhy a svítilnami se světlem do mlhy musí svítit obrysová světla a osvětlení zadní tabulky státní poznávací značky.
Přední světlomety se světlem do mlhy musí být možné zapnout nebo vypnout nezávisle na dálkových a potkávacích světlech a jejich činnost musí být signalizována v zorném poli řidiče sdělovačem zelené barvy. Rozsvícení zadních svítilen se světlem do mlhy musí být možné, pouze svítí-li potkávací světla nebo dálková světla nebo i přední světlomety se světlem do mlhy. Zadní svítilny se světlem do mlhy musí být možno vypnout nezávisle na jakýchkoliv jiných světelných zařízeních vnějšího osvětlení vozidla. Zapnutí zadních svítilen se světlem do mlhy musí být signalizováno v zorném poli řidiče sdělovačem oranžové barvy. U vozidel, jejichž technická způsobilost bude schvalována jako typ po 9. 2. 1998, musí být zapojení zadních svítilen do mlhy takové, aby byl splněn jeden z následujících požadavků:
- zadní svítilny se světlem do mlhy mohou svítit do doby vypnutí obrysových světel a musí zůstat vypnuty do doby, kdy jsou vědomě znovu (opětovně) zapnuty,
- vozidlo musí být vybaveno zařízením nad rámec povinného sdělovače, které při vypnutí zapalování nebo vyjmutí klíčku pro spouštění motoru a otevření dveří řidiče bez ohledu na to, jestli jsou zapnuta nebo vypnuta další předepsaná světelná zařízení vnějšího osvětlení, upozorní akusticky, že je spínač zadních svítilen se světlem do mlhy v zapnuté poloze.
Bílý LADA a okřídlená spol.
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Musil »

Hmmm - zajímavá otázka.
Já, nezávisle na předpisech, mám (a vždycky jsem měl) jak přední, tak zadní mlhovky připojený na obrysový světla. Ono totiž mít to zapojený na potkávačky je občas na houby. Občas je totiž taková mlha, že mlhovky ji podsvítí, ale pokud jdou mlhovky společně s potkávačkama, tak před váma udělají "mlíko" a vidíte úplný kulový.
Jo - k těm předpisům: blahé paměti bylo ve vyhlášce psáno, že mlhovky smí svítit pouze s obrysovými a potkávacími světly, při dálkových musí zhasnout.
L.
Majo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majo »

ja som ich napojil priamo na 15tku, cez samostatnu poistku bez relatka, 2jka kabel, 30A vypinac a do lamp 100W ziarovky. Svieti to super a svieti to kedy chcem, ale s predpismi to spolocne nema nic :oops:
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Nemo

Příspěvek od Nemo »

Opravuji se: obrysovky, ne potkávačky. To jsem plácnul nesmysl.
Za ten zbytek neručím, ale chtěli to takhle po mě na STK, aby přední mlhovky šlo rozsvítit jen svítí-li zadní. A uznejte, má to logiku. Jestli rozsvěcím přední mlhovky, asi je špatně vidět, a pak je určitě důležité také být viděn.

To Teepee:"Jestli v tomto stále platí to, co se uvádí v zákoně 102/1995Sb. v §63 odst. 4. tak mám pocit, že Nemovo tvrzení není tak docela pravda. (připouštím, že jsem si špatně vyložil zákon a že proběhla jeho novelizace o které nevím, tak si to každý přehodnoťte podle svého "citu") " nejsi náhodou politik? Já to zkousnu, když napíšeš : "se mi zdá, že Nemo kecá !" :lol:
Lada ? - tím jezdit, není normální !
>2121- ? hniloba s velkou budoucností! Již vyvařená a bojeschopná.
Krwel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krwel »

Do nedavna to bylo tak, ze predni mlhovky mohly svitit samostatne jen s obrysovkama. Pouze pokud jsi pustil zadni, tak se s nimi rozsvitily i predni. I v zakone to tak bylo receno: predni svetla do mlhy muze ridic pouzit, kdyz viditelnost klesne pod 100m. Zadni svetla do mlhy musi ridic pouzit, kdyz viditelnost klesne pod 50m. U novyh aut to je tak ze predni jdou pustit samostatne a se zadnima sviti i predni. Jinak ja osobne to mam zapojeny nezavisle. Jinak je samozrejem lepsi to zapojit na samostany rele. Tak si vyber :lol:
Pavel_Kladno

Příspěvek od Pavel_Kladno »

díky za rady, ale napadá mě ještě jedna otázka, mají vůbec 07 možnost připojit další světla, aniž bych nemusel přelisovávat mraky konektorů , a jak se dostanu z pojistkové skřínky do interiéru ? Pod odkládací přihrádkou ,sem si všim hafa konektorů, které jdou směrem do motorového prostoru, ale moc volných pozic tam nebylo
Krwel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krwel »

O zadny priprave na dasli svetla nevim. Natahal jsem si kolmplet celou elektriku.
Zajda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zajda »

a nejsou nejake pojistky volne u 2107ky?? Ze by se na ne zapojily ty mlhovky ? a nevi nekdo jak ?
VAZ 2106, motor 2105 LPG (uz neni :( )
VAZ 2107 1500ccm 5q LPG (uz neni :( - prodana)
VAZ 21073i 1700ccm
Luděk Musil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luděk Musil »

U 2107 jsou volný (tuším) pojistky č. 3 a 4. L.
21011 -> (78) 84-99; 2103 -> (78) 99-04; 21073 -> (96) 04-07; 21044 -> (99) 07-13; 21044 -> (96) 12-16; Granta bílá -> 16-?; Vesta SW cross barvy Phantom (19) 20-?; 21011 - veterán (75) 12-?
Nemožné na počkání, zázraky do 3 dnů ´
Tomáš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš »

já bych hlavně doporučil montáž předních mlhovek přez Relátko...H2 50W dokáže pěkný divy z drátama..osobní zkušenost
radek mb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek mb »

zapojovat mlhovky přes relátko,to je snad samozřejmost :sign7:
EAST RUNNER БРИГАДА.
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 175/487
Zajda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zajda »

ja bych zase chtel pouzit ty 2 volne pojistky, ale kde jsou vyvedene na kterych pinech na skrince ??? nevi nekdo
VAZ 2106, motor 2105 LPG (uz neni :( )
VAZ 2107 1500ccm 5q LPG (uz neni :( - prodana)
VAZ 21073i 1700ccm
Majo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Majo »

zadna hmlovka ma 21W, neviem na co by tam bolo relatko. Hovori sa o prednych, kde su dve minimalne 55W ziarovky, dokopy minimalne 110W! Tam relatko proste musi, inak skor ci neskor odide vypinac. Ja to mam sice zapojene bez relatka, ale cez upraveny vypinac 12V/20A. A stejne myslim, ze dlho nevydrzi, mam totiz 100W ziarovky. Sice to neni 20A, ale aj tak tomu vypinacu velku sancu nedavam...
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Odpovědět

Zpět na „Elektrická soustava“