radek mb píše:Jen bych rád podotkl,že pomalu ne vždy znamená bezpečně.
Pro příklad dnes:Vracel jsem se kamionem ze Žiliny.Trasa Olomouc-Hradec Králové to je dost používaná silnice.Zhruba ve Vysokém Mýtě jsem dojel kolonu vozidel.V obci necelých 40,mimo obec 65,taková byla rychlost toho prvního člověka ve žluté Ibize,SPZ s Ečkem.On si jistě připadal bezpečně,ale že zdržoval provoz mu zřejmě nevadilo.Navíc právě v těchto situacích začíná mnoho lidí nervóznět,rádi by předjeli,není kde,neustálé vyčuhování čumáku do středu vozovky.Auta na sobě nalepená na metr.Takto až do Hradce.A když jsem myslel,že ho v HK na dvouproudovce předjedu ,tento idiot si v klidu najel do levého pruhu az táhnul se 45,ačkoliv se tam může 60.
Není takový řidič pro své okolí nebezpečný,i když jel pomalu?
To je neřešitelná věc.
Takový řidič je z pohledu těch za ním nebezpečný, nicméně rychlostní limit je rychlostní limit a jeho překročení je porušení zákona, zatímco jeho nedosažení není nic. A z pohledu toho řidiče, jedou všichni okolo jako blázni.
A on má jet dle svých schopností a možností a technického stavu a povahy vozovky. A vnímání těchto faktorů je prostě subjektivní.
To je jako s lidma v metru, někdo jde, někdo běží, někdo se šourá. Nenaděláme s tím nic, když dva dělají totéž, není to nikdy totéž.
Já to neřeším, prostě když někoho dojedu, tak pochopím, že se asi necejtí, nebo má wehikl nějakej porouchanej, a i když náhodou honím nějaký čas, tak mi žádných pět minut později na návštěvu nestojí za to, abych riskoval.
Chápu a vím, že řidič z povolání je na tom úplně jinak. Navíc je tu ta dvojrozměrnost vnímání, jedna věc jsou zákony, druhá věc je, jak to chodí. Ovšem jen jedna z nich bude zajímat orgány při nějakém průšvihu.
Je to stejné jako s předjetím cyklisty před horizontem. Já si na to netroufnu, ale jsou tací, kteří to spláchnou i se mnou. A kdo je nebezpečný, já že zdržuju a vyčkávám a nebo on, že jede kam nevidí. Navíc když se konečně dostanu na místo kam je vidět, musím kvůli takovým blbcům ještě hlídat zrcátka, přitom bych měl hlídat toho cyklistu. Kolikrát jsem přemýšlel, že to asi začnu dělat tak, že prostě vyhodím blinkr doleva a budu čekat na horizont. Kdybych pak nastoupil a měl toho vedle mě v mrtvém úhlu, smůla, vozidlo signalizující vlevo se nepředjíždí, jenže to mi přijde vůči těm za mnou už docela bezohledné, protože je tak nutím vléci se za mnou, nebo porušovat zákon.
A že těch cyklistů tady za Prahou je o víkendu nalezlejch...
Bílý LADA a okřídlená spol.