Co to je ?
Moderátor: Moderátoři
- Michal Pokorný
- Křečík Barbuška
- Michal Pokorný
Toť , HSU - hrncová spojka univerzální. Používá se dodnes, na fotce je dokonce už modernizovaná verze se šroubem na uzemění.Koko Loko píše:Bych řekl, že to bylo na sloupech, že se v tom spojovaly kabely nadzemního vedení.
Úplně původně se v ní kabely spojovaly tak, že se jednotilvé žíly odizolovaly a normálně se smotaly do zátorky a natáhla se přes to papírová trubička. Později už i sem pronikla technologie od firmy 3M a dávaly se tam tzv. "pičutky" to jsem ještě akceptoval, dobře se s tím dělalo.
Ale někdy někdo i sem používal lisovací konektory určené pro zemní smrštovací spojky. To jsem nikdy nedělal. Jakékoliv kombinovaní technologie vedení zemního a nadzemního se mi silně příčilo. Nehledě na to, že v tom potom hledat poruchu bylo na mašli.
Dělal jsem ve dvojici s kolegou, který měl "pod palcem" lezení po výkopech a hrabání se v zemních kabelech, já jsem zase "hospodařil" na sloupech.
- Michal Pokorný
- Křečík Barbuška
- Michal Pokorný
Ano SH2 = svorka-hák velikost č.2 , malé ? co bys říkal na SH1 , to je teprve malej chcípák. SH1 se používal tak na kabel 1x4x0,6 (max. 3x4x0,4/0,6), ale já osobně jsem ho nepoužíval vůbec, protože se s ním blbě dělalo.
Nejraději jsem používal právě tuto velikost 2, naprosto univerzální. Lze na to navěsit telefonní samonosy od těch nejmenších až po ty největší "binga"
Nejraději jsem používal právě tuto velikost 2, naprosto univerzální. Lze na to navěsit telefonní samonosy od těch nejmenších až po ty největší "binga"
- Křečík Barbuška
Michal Pokorný píše: ... co bys říkal na SH1 ...
Člověče, vždyť já tyto věci neznám, jen se vždycky dovtipuji a pospojuji útržky toho co jsem kde pochytil. Jsem vyučený Zkař, né Skař, nehledě na to, že za svou krátkou kariéru u telefonů jsem se nedostal ze sklepa, tedy z ústředny. Tedy párkrát jo, jednou jsem se nachomýtl k smotávání pohozáku a jednou dokonce i k demontáži nadzemního vedení, povoloval jsem tam ty velké šrouby na patkách .
Lada Granta Liftback 1,6 16V - skoro normální auto
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
Lada Kalina 1117 1,6 8V - neopodstatněné a nenaplněné naděje
ex VAZ 2105, VAZ 2104, VAZ 2107
- Michal Pokorný
Ano, to byla pro mne dost smutná práce. Přeci jen, když člověk dostane do ruky traťový deník telekomunikační trati, kterou má rušit a zjistí z něho, že sloupy jsou z roku 1938, některé zapatkovány v roce 1985. Vedení ještě drátové po izolátorech , konzole 5 x 4.Koko Loko píše: jednou dokonce i k demontáži nádzemního vedení
To si tak člověk připadá jako že ničí kus historie. Jediné utěšující na té práci je, že tak staré vedení bylo většinou v mědi. A 20 ks měděných drátů v délce cca 10 km už něco váží
A i ty železné konzole z roku 1938 byly sakra fortelné. V dobách takovýchto prací si člověk chodil pro výplatu v podstatě jen ze zvyku
- Křečík Barbuška