No, asi žádnou ... stejný štěk jako většina příspěvků tady. Čest výjimkám, které se snažíš věc vysvětlit z technického hlediska a ne jen házet perly typu srovnávání s homosexuály a sdělování jiných vlastních ověřených dojmů
Nafta kouří a smrdí tak, že způsobí po chvíli bolehlav. Zajděte zkouknout sprinty naší české scény, polovina aut TDi. V první polovině závodů se diváci jen otáčejí před smradem, ve druhé odcházejí, protože mají málo kyslíku
Jestli na tohle najde Marek nějakou výmluvu, tak už vím že kecá blbosti
Fiat Coupe 16VT+ - T3/4 powered - Simota intake, Big intercooler - Prosport EBC + Defi Boost Gauge - Free 2.5' exhaust - ext. Wastegate, Walbro 255 - Unit managed by lanciahf.eu
Já zase chcípám pravidelně každé ráno cestou do práce, když předemnou do kopce hrne 50 studená Felicia ... to mám pocit, že se mi z toho nespáleného benzínu dělají kapky v nose. A to je standartní denní chleba, ne nějaká exhibice pár upravených aut někde na sraze. Nebo náš snad pocit, že ty auta na srazech jsou seriovky stejně jako statisíce ostatních aut stejné motorizace ? To je stejné, jako bych já plival na tvojeho benzínového Fiata, že dělá kravál díky laděnému výfuku. Taky z toho můžu vyvodit že Fiat je špatně a benzín je špatně. Ale oba asi cítíme, že to není úplně správná dedukce.
Mě nepřesvěčíš a narážky na Fiat slyším od kdejakého tupce (gratuluji). Samozřejmě nafta je hnusný smrad hned po nastartování, vadí mi rozhodně více než jakýkoliv benzíňák ( i Fiat).
Fiat Coupe 16VT+ - T3/4 powered - Simota intake, Big intercooler - Prosport EBC + Defi Boost Gauge - Free 2.5' exhaust - ext. Wastegate, Walbro 255 - Unit managed by lanciahf.eu
Nevím, proč sem Atex tahá zážitky ze závodních tratí. To přece se silničním provozem nemá absolutně nic společného. Tam se (krom jiných úprav) přelévá palivem každé auto - naftové nebo benzinové. Jinak z toho výkon nedostaneš. Takže chápu, že to můžeš vnímat tak, že TDi kouří. Nepopírám, upravené motory s obrovskými výkonovými parametry si zakouří.
Ale my si tu, pokud sis nevšiml, povídáme o silničních vozidlech, o vozidlech sériových.
RENAULT Mégane Grandtour*04/2008 - 1,5dCi 78kW(06/2016-) RENAULT Scénic*05/2012 - 1,4TCe 96kW(10/2023-)
Panove, prosim vas, budte vecni. Ctete prispevky druhych poradne a nebudete zbytecne vztahovacni. A argumentujte vecne. Pokud je vas argument spis pocitovy, pak to napiste. Za to se neni treba stydet.
Poslední dvě stránky se nestačím divit, co je většina lidí schopna vyplodit za hlouposti. Většina napsaného je jen "jedna babka povídala". Nejvíce mne asi pobavilo, že diesel bez turba nemá od spodu zátah. Neznám jediný benzinový motor, který by měl největší kroutící moment položený níže, než podobný motor dieselový. Stejně tak to, či je jako odpad výroby brán benzín, či nafta. Pravda je taková, že toto jde ruku v ruce s poptávkou. Dříve byla jako odpad z výroby brána nafta. Její spotřeba byla mnohonásobně nižší, než spotřeba benzínu. Karta se však obrátila v momentě masového rozšíření dieselových motorů, větší poptávka byla po naftě a oným "odpadem" se stal benzín. Nyní je to tak fifty fifty, čemuž napovídá i cena na stojanu benzinové pumpy.
Všechno má své pro a proti, naprosto zahazovat bez argumentů jeden typ motoru (když navíc ani žádné velké argumenty být nemohou), je opravdu dost omezené.
Tak u motorek je to v podstatě téma k věčné debatě. Nejsem biker a ani nechci být. Ale z technického hlediska je mi jasné, že 2T x 4T musí být vždycky zdrojem diskusí, stejně jako počet hrnců.
Např. v poslední době jsem mnohokrát slyšel, že v případě motorek je velmi žádán tříválec, a sice právě proto, že kombinuje výhody motorů s méně válci s výhodami motorů víceválcových. Viděl jsem test Triumph Daytona a tam o tom právě ten borec mluvil. Ale jak jsem uvedl - nejsem biker a nechci být.
RENAULT Mégane Grandtour*04/2008 - 1,5dCi 78kW(06/2016-) RENAULT Scénic*05/2012 - 1,4TCe 96kW(10/2023-)