Jéžiš, to vypadá na nějaký flejm či co...ani to nestojí za tu při. Jak to napsal uha, vystihovalo to obsah videa, jen ty vlastnosti s lehkou nenuceností mainstreamu připsal zrovna a výhradně....Rusům. A ejhle, ti, jejichž nekultivované chování nás kdysi nejvíc popuzovalo (Chruščev, Brežněv), vlastně Rusové nebyli. Navíc, dozajista se ta slova netýkají právě jen Ukrajinců či Rusů, můžeme je velmi snadno aplikovat i na jiné národy - viz můj text výše. Ba možná, že i na část národa vlastního?? Zkrátka jsem reagoval na slova, jako opsaná z
![snorting :snorting:](./images/smilies/snorting.gif)
ČT, na což už jsem opravdu alergický. A nejsem sám.
Navzdory tomu, že Rusové říkali, že jsou s Ukrajinci jeden národ, nějaký rozdíl mezi Ukrajinci a Rusy určitě je - to stačí se nezaujatě podívat na jejich země, jak to tam vedou. A ne, že bych zrovna z ruských poměrů byl úplně odvázaný, stejně, jako nehýkám nekritickým nadšením nad EU, USA, Kanadou...
Přiznávám, že v důsledku krátké a složité historie Ukrajiny jako státního celku, vzniklého z kulturně, nábožensky i hospodářsky velmi nesourodých částí, je nakonec docela problém, určit typického Ukrajince: Je to ten ze Zakarpatí, z Haliče, Volyně, Podolí, od Kijeva, od Charkova, z Poltavy, či z Chersonu, z Besarábie, z dnešního Donbasu? Je bohužel nešťastné, že vizitkou takto skutečně multikulturní Ukrajiny (Rusíni, Poláci, Maďaři, Rumuni, Tataři, Rusové, Židé, dnes už i Gruzíni*
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
...) jsou dnes téměř výhradně ti od Kijeva a z Haliče, z Poltavy a Charkova, co se vychloubají Banderou, staví na odiv fašistické symboly a ničí pomníky svého T.Ševčenka (velmi vypovídající). Těžko říci, proč zbytek obyvatel ekonomicky zdecimované Ukrajiny se buď veze na této vlně, nebo k tomu mlčí. Já z toho určitě radost nemám. J.
P.S.: U vědomí toho, že některým je toto téma osobně citlivější, jen aktuální dodatek: Pokud mají někteří Ukrajinci pocit, že je třeba směřovat na Západ, mě to nijak nepobuřuje. Ale měli by k tomu dospět
vlastní rozumnou úvahou po vyargumentované diskuzi, a volit tomu odpovídající, civilizovanou, kultivovanou cestu. Ne "majdanščinu", kanóny, tanky a hákové kříže. Tohle asi do "naší" Evropy nechceme. A hlavně uvažovat racionálně a pochopit, že zrovna EU, tím méně pak USA tady nejsou pro to, aby vyřešily jejich problémy a přání. Spíš naopak, s tím máme nejen my vlastní zkušenost.
Člověk by neřekl, co se vyvine z jednoho videjka na pobavení.
![scratch :scratch:](./images/smilies/icon_scratch.gif)
*) = fftip, žertík, joke