Zakladni pravidlo zni, at si kazdy zere co chce, jen at s tim nedela problemy ostatnim.
Moje zkusenosti jsou takove, ze kazdy ma jine zazivani. Mam znamou, ktera vice mene neji maso, od mala ji po mase nebylo nejlip, tak az bylo v jeji moci co ji, tak maso omezila a je ji lip. Naopak zkusenost, kterou mam sam se sebou, je takova, ze starene polosyrove maso se ve me rozpousti jako nic a je mi po nem dobre. Napriklad pred par mesici sem sezral hovezi svickovou, rib eye, licka, nejaky to srdce, prokladal sem to salaty a vybornou cesnekovo-citronovou pastou, zapil sem to dvema panaky araku a narozdil od ostatnich, kteri by privitali postel, ja jsem byl superlativne disponovan a tahl jsem je pulkilaku na dezert

.
Kazdopadne ale treba v nasich restauracich ci fastfoodech postradam dobra tepla bezmasa jidla. Takovym hummusem s hribky, vajickem, stalatem a falafelem se covek dokaze dost slusne nacpat a pri sedavem zamestnani rozhodne netrpi hladem. U nas kdyz snim neco bezmaseho k obedu, tak pomerne brzo musim sezrat kus masa na dorazeni. Bez problemu dokazu mit vegetariansky den, pokud je to jidlo dobre a rozhodne nemam dojem, ze by mi to melo ublizit.
Taky mam ale zkusenost tu, ze spousta lidi v nasem meste, co zaprisahle nezerou maso, chodi do restaurace, kde se proste neda zrat. Dusena mrkev bez chuti, zeleninove karbenatky pecene "na sucho" s jedinou chuti a to chuti spaleniny, to proste neni chutne jidlo. Ale tato restaurace je popularni mezi urcitou skupinout lidi. Toto neni vegetarianska strava, to je sebemrskactstvi.
A jeste mam jednu zkusnost. Je zajimave pozorovat, kdyz se nekdo snazi jist vice mene vegetariansky a bezplepkove (bez zdravotnich duvodu) a pritom je dotycny zdravy chlap a dost aktivni sportovec. Vysledek je ten, ze zere furt. A tim furt myslim opravdu furt. Protoze ta zelenina ho proste nedokaze dlouhodobe zasytit. To je prave to, proc si ja myslim, ze je pro nas maso zajiamve - hodne energie v malem objemu. A jako kazda energeticka "bomba" je to draha (po vsech strankach) zalezitost.
Kazdoapdne strava ma byt pestra a umele omezovani cehokoliv z duvodu dusevnich pohnuti ala nechci aby umrela zvirata, je nezdrave. Fyzicky duvod pro omezeni stravy je jasny. Proti tomu nic. Jak jsem psal, kazdy mame jine zazivani.
btw narazil jsem ve svete na vyborny podnik. Flak masa si vyberete rovnou v chladicim pultu. viz foto