V stáji mé werk bezbožný uložen není, neb tento nevážím toliko nad zbožné Vazidlo Hnědé. Návdavkem okolidlo prosté není alchymií Zinek zvanou vybaveno, jest to obstarožnost řádu nejvyššího a na městské zvyky až nectná, obyčejem na rynku opuštěná stojíc.Pavel V. píše:No baže tak jest do času všeho praví se! I tobě chasníče hrana zvoniti začne až národ Vazomilců objeviti Vaze tebou pojmuvšího v pcháči a bejlí vrostlého. Neb do příbytku pro kočáry uložiti jsi ráčil cosi co už elektonickým vstřikováním vybyveno jest. Ochrana kovem nezřídka alchymisty používaným a Zinek zvaným se po celé ploše vozu uskladněného nacházeti se ráčí. Věz tedy chasníče že poté co Vazidlo takto objevené se zde na fotogarfiích zjeviti řáčí, bude odíráno nejen dobré jméno tvé, ale i kůže tvá ze zad odírána bude a pak jistě všem měšec ráde otevřeš abys nás mokem pěnivým uhostiti ráčil a mučení veskrze strašnému již dále vystavován nebyl. Vež chasníče životem vesnickým se plahočíc že na Vazidlo druhu tohoto městské manýry učiti budeš se musit.
Držíc ti palec a štěstí mnoho přejíc a koupi dobrou!
Lépe než strachu zasévati v mysl mou dopřej mi člověče odvahy na události zítřejší, neb více než z pláten a vyprávění mi stav Vazidla Bílého znám není.
Pergameny jsouce k zvěčnění brkem připraveny, potah na den zítřejší chystán a tak vzhůru do končin neznámých jest mi určeno s rozbřeskem vyraziti. A nedejbože, abych se s potahem prázdným navrátiti v příbytek svůj musel, pln zármutku a rozpaků bych mokem pěnivým svůj žal hasiti začal jak i v případě opačném z radosti učiním, deklarováno den minulý sobota zvaný už dávno jest.