Jiný, než to bejvalo to je. Proč?
Když bylo ještě starý fórum, tak to bylo zpočátku jen o krabicích. Ať starších nebo nových. Hodně lidí, včetně mě, bylo přesvědčený, že mají skvělé auto a na svou dobu tomu tak opravdu bylo. Pak se objevila desítková řada (samara tak rozšířená nebyla) a zase spousta lidí (včetně mě

) si myslela, že teď to Lada všem ukáže a bylo to auto jejich snů. Nadšení ze 111 mi vydrželo 5 let. Ale jen proto, že jsem byl Ladamaniak a v porovnání s některými zdejšími výtečníky (např. Jiří

) jsem těch závad zase tak moc neměl. Kdybych si to auto koupil na základě poměru cena výkon a nebyl příznivcem značky, asi by mě přešlo mnohem dříve. Hlavní jsou dva problémy. 1) kvalita. Pokudy by desítková řada dosahovala kvality a spolehlivosti mé staré 21061 (zpracování, kvalita dílů), bylo by to fajn auto a neměl bych důvod se ho zbavovat. A věci, které jsou tam "navíc" (el. stahování oken, centrál, aut. topení, systém palubní kontroly) a kterými se značka chlubí, tak jsou v důsledku opravdu jen pro zlost. 2) Přístup importéra k zákazníkovi je na úrovni osmdesátých let u nás, + neexistence servisní sítě.
Lada se chlubila, jak Kalina bude kvalitativně jiné auto. Evropské úrovně. No nevím. Vím, že tady jsou snad jen 2 Kaliny, jedna je docela v poho a druhá se poruchovostí může srovnávat s desítkovou řadou. Jinak je to nádherné auto, věřím tomu, že stejně jako desítka, bude jezdit skvěle a levně (spotřeba). Ale nesmí se srát.
A dá se čekat, že u Priory to bude někde jinde? Každý, ať si odpoví sám.
Jen mám pocit, že místo, aby se dovozce snažil jít zákazníkovi naproti, tak se před ním schovává.
Jasně, auto každé značky se může rozbít a také se to děje. Jde jen o četnost a pak o přístup prodejce a dostupnosti servisu. A tohle prostě u Lady není silná stránka. Kazí tím pověst docela dobrých aut.
Edit: pravopis

1991 až 1995 Š 445 (r. v. 1958)
1994 až 1999 LADA 2101 (r. v. 1980)
1998 až 2003 Lada 21061 - 1500s (r. v. 1984)
2002 až 2008 Lada 2111 (r. v. 2000)
2008 dosud Honda Civic 1,4 Si, 6g sedan (r. v. 1998) - Vendelín