300 za 5 litrůzelvotron píše:Nejde o to, že by ten olej z Lídlu byl nějakej nekvalitní, ale o to, že za 300/4litry to tedy není až taková cenová bomba abych si to koupil místo třeba právě osvědčenýho Mogulu Super i do plečky.

Moderátor: Moderátoři
300 za 5 litrůzelvotron píše:Nejde o to, že by ten olej z Lídlu byl nějakej nekvalitní, ale o to, že za 300/4litry to tedy není až taková cenová bomba abych si to koupil místo třeba právě osvědčenýho Mogulu Super i do plečky.
... a rozhodně je to všechno stále olej, ať již se základová složka zpracovává jakýmkoliv způsobem. Proto rozlišovat kvalitu podle tohoto měřítka nemá opodstatnění...vik2 píše:Stale me prekvapuje, že i kdyz tady na foru (a i jinde na WEBu) bylo nekolik clanku o olejich. Clanku docela podrobnych a poucnych. Tak porad pro mnoho lidi (nejen tady na foru, ale i v živote se s tim setkavam u mechaniku) povazuje 15W-40 za mineral. 10W-40 za polosintetiku a 5W-40 za sintetiku.
Cooper píše:... a navíc, majitel přede mnou nevyměnil olej snad 20 tisíc km, takže já už to nějákým mogulem nezachráním
Do LADY stačí M6AD, dle knihy. Nikdy jsem ho tam neměl, nejhorší co jsem nalil byl Special Mogul a to v množství 1 litr, do Modrého LADY, který měl dolévací režim.Michal Karásek píše:Už to tu psal Marek - M6AD never more, lil jsem ho do Květušky taky, když mi teď Marek dělal hlavu, tak se mínil zjevit, a já, poté co jsem viděl foto taky - vylovení, vysušení, odbahnění je proti tomu motoru slabej odvar. Takže M6AD už možná tak do Trabanta, kde se 90% oleje spálí, ale nee do Lady. Teď tam mám 15W-50 API tuším SF a ten tam bude tak jen 2-3 tkm, po párstech kilometrech zčernal - to rozpouští ty svinstva, co v motoru nechalo M6AD za 20 let provozu.
Ja jsem koupil nejlevnější olej v porevoluční době někdy asi před dvěma roky (ale možná se už pletu) v nějakém výprodeji Kauflandu. Byl to MOGUL GX-FE 10W-40 ve čtyřlitrovém balení, každé po stovce. Tehdy jsem jich vzal hned několik do zásoby. Ale již jsem je rozdal a spotřeboval.Teepee píše:Ovšem taková jako jsem kdysi koupil asi 11 litrů Super mogulu v litrovkách za 18,50 jednu protože v PC spletli cenu to holt není.
Dnes posílám Michalovi fotky útrob i exteriéru jeho motoru, takže vám je jistě sám rád poskytne.Teepee píše:ad: Michal Karásek: to určitě podej detaily, protože Tvá zkušenost s provozem na M6AD mi přijde vzácná a o to více cenná. Bude dobré vědět, co motor LADA snese a s jakými následky.
Tak to bylo něco velmi podobnéhoDrobek81 píše:Marku, prosel mi pod rukama i motor (1300ccm remen) ktery mel necelych 90tkm a po sundani vika ventilu to bylo jak babovicka misto z pisku tak z mazutu. Majitel pak priznal, ze tam lil nejaky olej z prace, coz by nemusel byt az takovy problem - jenze to byl hydraulicky olej a kupodivu to s nim jezdilo, akorat ty usazeniny sem pak sundaval spachtli a pokles vykonu byl zpusoben neoteviranim ventilu (vacka byla "kratka"). Proste majitele nekdy sou ruzni no