ked uz je tu rec o jedle, akurat si robim veceru
nasiel som recept:
Michalské morčacie stehná:
Dve väčšie spodné morčacie stehná, soľ, po lyžičke drvenej a celej rasce, 2 PL posekanej petržlenovej vňate a bazalky, 3 strúčiky cesnaku, 4 PL olivového alebo repkového oleja, 300 g šampiňónov alebo iných čerstvých húb, hríby pravé, suchohríby, téglik kyslej pochúťkovej smotany, bobkový list, zelenú čili papričku, asi 1 kg zemiakov
Morčacie stehná umyjeme, osušíme, potrieme zmesou vymiešanou z lyžice posekaného petržlenu, lyžičky drvenej rasce, jedného strúčika popučeného cesnaku, polovice oleja a necháme v chlade odležať aspoň tri hodiny. Poukladáme na pekáč a dáme do predhriatej rúry piecť. Občas podlejeme trochou horúcej vody. Zemiaky očistíme, pokrájame na polovičky alebo štvrtky, zalejeme horúcou vodou a necháme vrieť asi päť minút. Scedíme ich, pridáme do pekáča k morčacím stehnám, premiešame s výpekom, podľa potreby posolíme, posypeme celou rascou a spolu pečieme, až sú zemiaky a mäso mäkké a zlatisté. Podľa potreby pri pečení podlievame. Na zvyšnom oleji papričku pokrájanú nadrobno, bobkový list, pokrájané huby, popražíme, máličko podlejeme a dusíme domäkka. Vmiešame kyslú smotanu, petržlenovú vňať, posolíme a necháme len krátko zovrieť. Podávame s mäsom pokrájaným na plátky a pečenými zemiakmi. Huby môžeme podávať aj samostatne s chlebom
a upravil -
Močacie stehná by hladný Majo:
Dve veľmi veľké spodné morčacie stehná, soľ, po lyžičke drvenej a celej rasce, trochu volačoho zeleného/zrejme to bude mrazená petržlenová vňať), 4 PL olivového alebo repkového oleja, trochu sladkej smotany,asi 4-5 zemiakov
Morčacie stehná zamrznuté nasilu vydrbeme zo sáčku, umyjeme, drbneme do mikrovlnky na dve minútky rozmraziť, aby šli oddeliť, nadrbeme drvenej rasce,posypeme všetkým možným, polejeme olejom, poukladáme na pekáč a dáme do predhriatej rúry piecť. Občas podlejeme trochou horúcej vody. Zemiaky pokrájame na polovičky alebo štvrtky, pridáme do pekáča k morčacím stehnám, premiešame s výpekom, podľa potreby posolíme, posypeme celou rascou a spolu pečieme, až sú zemiaky a mäso mäkké a zlatisté(alebo kým nie sme neznesiteľne hladný, vtedy sa dajú aj polosurové).Tesne pred dopečením nadrbeme smotanu a zožereme.