Doma máme ještě Opla Corsu 1.0 r.v. 98 a jelikož olej měním sám (každých 15 000Km) a vždy dolévám na horní rysku měrky, myslím, že bych si nějakého úbytku všimnul. Olej za 15 000Km klesne na rysce max. do půlky, což je 0,5l. Tudíž motor nějaký ten olej spapá, ale nemusí to být vůbec znatelné. U mého VAZu 2101 také nepozoruji nějakou markantní spotřebu oleje.Kamil Teplárek píše:Vážení pánové.Nevím proč se divíte tomu článku???
Jak tady píšete,že motor nežere olej,tak jste na velkém omylu.Já totíž ještě neviděl a nezažil motor,který by olej nežral!!!A to už jsem vystřídal za svou řidičskou éru (25 let ) pěknou řádku aut
Jestli trošku rozumíte motorům,tak kdyby stírací kroužky stíraly 100% tak by se stalo co-zadřeli byste motor-protože pracovní prostor pístu by nebyl mazán.Píst musí být mazaný,a tím dochází ke spalování zbytků na stěnách válců.Takže spotřeba do 0,4 l na 1000 km je normální.Větší spotřeba je na zamyšlení nad opravou motoru.
Spotreba oleje
Moderátor: Moderátoři
Vašátor / TŘI SESTRY <III> LADA GANG / osa Brno - Plzeň / cituji "ladaklub je jen náhodně zformovaná banda hovad"
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
http://www.classic-oldtimer.cz _______ http://ladaauto.wz.cz _______ http://tatry.kvalitne.cz/
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
Kamil:
Wartburg s motorem VW olej nebral (na měrce viditelné množsví), to bych nekecal a napsal to.
Samozřejmě, že kroužky nechytí 100% a určitý film na stěně válce zůstane, to nepopírám, ale pokud je stírán "v normě" tak to na měrce není poznat. Měl jsem možnost ověřit si to postupně u tří těchto Wartburgů. Jediný problém u jednoho auta bylo netěsnící čidlo tlaku- to olej ubýval.
Po výměně čidla se za 15 tis. km. výška oleje na měrce nepohnula ani při jízdách v zimě.
Pokud existuje ještě jiný takový motor, kromě tohoto VW, tak je to jedině dobře. V každém případě se potvrzuje to, co jsem věděl léta- že se tenhle motor neskutečně povedl. (adaL rotom ebarh es maK)
Ale zvuk má hezčí žigul...

Wartburg s motorem VW olej nebral (na měrce viditelné množsví), to bych nekecal a napsal to.
Samozřejmě, že kroužky nechytí 100% a určitý film na stěně válce zůstane, to nepopírám, ale pokud je stírán "v normě" tak to na měrce není poznat. Měl jsem možnost ověřit si to postupně u tří těchto Wartburgů. Jediný problém u jednoho auta bylo netěsnící čidlo tlaku- to olej ubýval.

Pokud existuje ještě jiný takový motor, kromě tohoto VW, tak je to jedině dobře. V každém případě se potvrzuje to, co jsem věděl léta- že se tenhle motor neskutečně povedl. (adaL rotom ebarh es maK)

ja len doplnim co som zabudol napisat: nulova spotreba oleja je taka, pri ktorej olej pocas jedneho vymenneho intervalu netreba dolievat, teda ze neklesne pod znacku min. U Zigula je to asi 0,5 - 0,7 litra(od stredu mierky po min). Ja som mal nulovu spotrebu oleja na jednom motore aj to uz bolo davno...
21043(reinkarnacia), 2105 1.3k(svagrov), 2110 1.5 16V, Niva(rozobrata), Chevy Niva 1.7i, Priora1,8+, BMW e36 328iA, Fiat Tempra 2.0i.e, 4x4
Stejně jsem to napsal výše-od výměny do výměny bez dolívání.Majo píše:ja len doplnim co som zabudol napisat: nulova spotreba oleja je taka, pri ktorej olej pocas jedneho vymenneho intervalu netreba dolievat, teda ze neklesne pod znacku min. U Zigula je to asi 0,5 - 0,7 litra(od stredu mierky po min). Ja som mal nulovu spotrebu oleja na jednom motore aj to uz bolo davno...

Mitsubishi Colt 1,5GLX 

-
- Kontaktovat uživatele:
Promiň,ale tomu se mi nechce věřit,že se hladina po 15000 km nepohnulaHonza 21061 píše:Kamil:
Samozřejmě, že kroužky nechytí 100% a určitý film na stěně válce zůstane, to nepopírám, ale pokud je stírán "v normě" tak to na měrce není poznat. Měl jsem možnost ověřit si to postupně u tří těchto Wartburgů. Jediný problém u jednoho auta bylo netěsnící čidlo tlaku- to olej ubýval.Po výměně čidla se za 15 tis. km. výška oleje na měrce nepohnula ani při jízdách v zimě.
Pokud existuje ještě jiný takový motor, kromě tohoto VW, tak je to jedině dobře. V každém případě se potvrzuje to, co jsem věděl léta- že se tenhle motor neskutečně povedl. (adaL rotom ebarh es maK)Ale zvuk má hezčí žigul...

LAĎA 2102(1992-2002)LAĎA 2104 (Ivan)(2002-) a taky modrá Laďa 2101 (Nataša)
- Honza 21061
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, u dvou Wartburgů se nehnula, u třetího po výměně čidla taky ne.
Fakt je, že všechna auta byla dost dobře zajetá a potom další majitelé to buď nestačili zničit, nebo to neničili. S novým majitelem mého posledního W. jsem v kontaktu a taky se nestačí divit, že neklesá hladina.
Je to zajímavější tím, že motory se nevozily od VW, ale IFA je licenčně vyráběla ve vlastní továrně, 1.3 měl Wartburg, 1.1 Trabant. 1.1 se nepovedl, jezdil za víc a přitom o dost hůře. Je to něco podobného, co se tvrdí o spotřebě Lady 1500/1600, i když to jsem neměl možnost si ověřit, ale mám to časem v úmyslu. 

-
- Kontaktovat uživatele:
som dnes tak trochu pocital
a vyslo mi ze ak by bola spotreba oleja 0,5L/1000km normalna, tak za vymenny interval to hodi 5L
pi...na na N-tu... to je normalne jedine s polskymi kruzkami( a to viem o com pisem
)

Ich fahre einen Shiguli - WAS2105
Keď ju poriešiš, nie je čo milovať...
Chatka 12 forever

- dmatej
- Kontaktovat uživatele:
Žigul 1974, 2101, 150 tisíc km - nula nula nic. Jestli se to hnulo, tak na měrce to nebylo poznat. 3 výměny oleje, až když jsem tam dal blbej olej, požral asi 1l na 10000km. Předtím tam byl Mogul SuperStabil a spotřeba byla nulová. Hodlám ho zase začít používat 
Ládínek 1989, 21053, 250 tisíc? - zpočátku asi 3 litry na 10000, po repasi asi 0,5-1l na 10000.
Laďka 1976, 2101, 140 tisíc - koupená žrala cca 2 litry na 10000 km, teď se to záhadně zastavilo. Po 2000 km od poslední výměny (nalito do půlky mezi měrkami) jsem dolil zbytek kanystru a hladina je asi na 3/4 měrky. Od tý doby jsem ujel dalších 1200 km a hladina je pořád stejně.... ale počítat se mi to teď nechce

Ládínek 1989, 21053, 250 tisíc? - zpočátku asi 3 litry na 10000, po repasi asi 0,5-1l na 10000.
Laďka 1976, 2101, 140 tisíc - koupená žrala cca 2 litry na 10000 km, teď se to záhadně zastavilo. Po 2000 km od poslední výměny (nalito do půlky mezi měrkami) jsem dolil zbytek kanystru a hladina je asi na 3/4 měrky. Od tý doby jsem ujel dalších 1200 km a hladina je pořád stejně.... ale počítat se mi to teď nechce

Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
- radek mb
- Kontaktovat uživatele:
Hm,tak mě to vezme tak 1,2 litru na 1000 km,takže když vyměnim olej,tak si ještě kupuju dalších 6 litrů oleje na dolejvání
na jeden interval výměny ( asi po 10 000 km).Prostě to kurevsky hulí a ten,kdo za mnou jel,to může potvrdit 

EAST RUNNER БРИГАДА.
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 175/487
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 175/487
-
Mě by zase zajímalo,co tam mám vlastně za kroužky...když se dělala generálka tak jsem u toho byl tak napůl a všecko se kupovalo v Libeci...nicméně ty původní kroužky byly chromované a stály pěkně za prd...pamatuji si,že auto začalo kouřit na sytič asi po 120 000 a od 150 000 to byl horor...to nebylo vidět ani do zrcátka..teda jenom absolutní modro...No teď jsem zrovna zase měřil spotřebu oleje a je to cca 0.5l/1000km.Asi jsou ty kroužky polské výroby nebo co,ach jo...
- dmatej
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem zrovna udělal výměnu - vypuštěno 3,7 litru, nality 4 litry (nevim, kam se to dycky schová, ale vešlo se to tam takhle celý - po horní rysku).
Olej jsem měnil po 3134 km, minulá výměna byla 16.10.2005
Jinak důvod toho je, že v Bechyni jsem zjistil, že olej nebyl dlouho měněnej vůbec, měnil ho Čapodrak, vzápětí byl zase černej. Teď už to vypadá mnohem líp, další výměna bude tak po 6000 km, možná déle
A už to mám tak pěkně zmáknutý, že po mě na parkovišti nezbyl ani flíček
Olej jsem měnil po 3134 km, minulá výměna byla 16.10.2005

Jinak důvod toho je, že v Bechyni jsem zjistil, že olej nebyl dlouho měněnej vůbec, měnil ho Čapodrak, vzápětí byl zase černej. Teď už to vypadá mnohem líp, další výměna bude tak po 6000 km, možná déle

A už to mám tak pěkně zmáknutý, že po mě na parkovišti nezbyl ani flíček

Stroje Laďka 2101 a Beruška 1118 a Punťa (Grande Punto) a Škleblík (VW Passat).
Naprosto souhlasím!!! Spotřeba oleje u Lady je skutečně nulová nebo téměř nulová. Pokud při plnění nového oleje naplním po MAX a při výměně (cca 10 - 12.000 km) je hladina na MIN, je to ještě v pohodě.Majo píše:Ako vravi Marek, dobry Lada motor olej nezerie. Ja mam zase skusenost, ze kym je spotreba oleja tak 1l/10tkm tak je vsetko v poriadku.
RENAULT Mégane Grandtour *04/2008 - 1,5dCi 78kW (06/2016-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)
RENAULT Scénic *05/2012 - 1,4TCe 96kW (10/2023-)